Свързаха високия прием на солта с деменцията

Колкото и да не ви се вярва, приблизително 90% от населението консумира повече сол, отколкото е нужна на организма. Това може да предизвика възпаление на кръвоносните съдове в мозъка. Според ново изследване повишеният прием на сол е свързан с развитието на деменция. Солта възпалява деликатните тъкани на мозъчните кръвоносни съдове в резултат на сигнали, изпратени от вътрешностите. Само в САЩ 90% от американците приемат над дневната доза от 2300 мг на ден сол.

Водещият автор на изследването, д-р Константино Иадекола, обяснява:

“Открихме, че лабораторни мишки, които са били подложени на силно солена диета, развиват деменция дори и тогава, когато кръвното налягане не се увеличава. Това беше наистина изненадващо, защото при хората вредните ефекти на солта се приписваха на високото кръвно налягане, или поне така бе досега”.

Ефектът е бил обърнат бързо, след като е бил намален приема на сол. Резултатите от изследването са били аналогизирани с хипотетични подобни при хора, след като солената диета на мишките е била избрана така, че да бъде еквивалентна на високо-солена диета при хората. Когнитивната функция при мишките е била западнала значително Мозъците им са са показали 28% по-слаба активност в кортекса и 25% по-слаба активност в хипокампуса. Те са имали проблеми с ориентирането в традиционния лабиринт и не са демонстрирали обичайния си интерес към нови обекти, поставени в техните клетки.

Кръвопотокът им в мозъците и здравината на стените на кръвоносните съдове са били влошени. Но всички тези проблеми са отшумяли бързо, след като мишките са се върнали към нормалната си диета. Учените смятат, че тези промени нямат общо с високото кръвно налягане, тъй като когнитивната функция при мишките е била влошена дори и при нормално кръвно налягане. Идентифицираната причина са били споменатите сигнали от вътрешностите към мозъка, които са активирали имунна реакция в него, която е увеличила нивата на интерлевкин-17, което именно е причинило възпалението на съдовете на мозъка.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини