Часовникът на Страшния съд отброява две минути до полунощ

Рискът за цивилизацията от ядрените оръжия и климатичните промени е по-висок от когато и да било, според група уважавани американски учени.

Бюлетинът на атомните физици обяви, че символичният Часовник на Страшния съд, представен преди година, отбелязва две минути преди полонощ – същата позиция като през миналия януари. Единственият друг случай, в който Бюлетинът е констатирал, че светът е на прага на катастрофата е през 1953 – ранните етапи на студената война.

Обяснението на комитета от експерти на Бюлетина включва провала на Договорите за контрол на оръжията, намеренията на Вашингтон и Москва за модернизиране на ядрените арсенали и липсата на политическа воля за борба с климатичните промени.

„Ние сме като пътници на Титаник, които пренебрегват изпречилия се на пътя им айсберг, наслаждавайки се на приятна храна и музика“, казва Джери Браун, бивш губернатор на Калифорния, и настоящ председател на Бюлетина. „Късно е и става още по-късно. Трябва да събудим хората. Това възнамерявам да направя“, добавя той.

Бившият американски министър на отбраната Уилям Пери, заяви, че срещата на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун в Сингапур миналия юни е успяла да потуши част от „истерията“ около конфликта между двете страни, но не е накарала Северна Корея да се откаже от ядрения си арсенал.

Пери посочва и заявеното намерения на Тръмп да прекрати участието на страната си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987.

Според Рейчъл Бронсън, президент на Бюлетина, фактът че стрелката на часовника не се е преместила напред през изминалата година, не бива да ни успокоява.

„Това ново анормално състояние е пагубна и опасна промяна в сравнение с времето, когато Съединените щати се стремяха към водеща роля в изковаването и подкрепата на международни споразумения, допринасящи по-сигурна планета“, казва Бронсън. „Сега фактът става неразличим от измислицата, подкопавайки способности ни да разработваме и прилагаме решения на големите проблеми на нашето съвремие“, добавя Бронсън.

Като губернатор на Калифорния, Браун въведе контрол върху емисиите и други регулации, отчасти насочени към смекчаване на въздействието от решението на Тръмп да излезе от споразумението за климата в Париж, но според него страните и бизнесът не могат да се преборят ефективно с климатичните промени без подкрепата на Белия дом.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини