Най-богатият човек в историята

Учени представиха пред публика средневековия ръкопис „Каталонски атлас“, на който в центъра на света е изобразен най-богатият човек в историята.

Уникалният атлас от 14-ти век е част от изложба в музея на изкуствата на Северозападния университет в САЩ, пише  Live Science. Тя е посветена на огромните богатства и влияниято на Африка в Средновековието.

Картата е създанена на остров Майорка през 1375 год. На нея е изобрааен Манса Муса, който управлявал империята Мали и е признат за най-богатият човек в историята.

Той изцяло контролирал добива на злато в региона, а златото от Мали по това време било най-чистото и много търсено..

„Трудно е да си представим някой днес да притежава такова богатство, каквото е имал той“, казва Бикфорд Берзок от музея. „Муса е имал неограничен достъп до всички ресурси на свията империя“.

От малийско злато били сечени динари - доминиращата валута през 14 век. свидетелстват наскоро разшифровани арабски текстове от това време.

Смята се, че Муса е единственият човек в историята, който еднолично е регулирал цената на златото. Известна е историята как през 1324—1325 г. той извършил хадж в Мека и по пътя щедро раздавал злато на бедняците и купувал стоки за огромни суми. Това довело до девалвация на ценния метал в големите градове по това време. Друг голям източник на неговото богатство бил добивът на сол.

Изложбата ще бъде отворена на 21 юли 2019 год., след това ще замине за музея Ага Хан в Онтарио. През пролетта на 2020 год. експонатите ще бъдат показани в Смитсонския национален музей на африканското изскуство във Вашингтон.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини