Върнали кръводарители за онкоболна. Кръвният център: бяха с друга група

    Роднини на онкоболна жена се жалваха, че изпратените от тях кръводарители са върнати от персонала на Кръвния център в Хасково. По думите им днес хора от Любимец и околни населени места се отзовали да дадат кръв, необходима за Галинка Манчева. 54-годишната жена е настанена в интензивния сектор на Хирургично отделение в хасковската болница, където е била приета след усложнения след операция на гърдата и последвала химиотерапия, извършени в София. Заради това тя се нуждае от преливане на кръв от рядката група "B отрицателна".

    Така съпругът й Пламен и дъщеря й Нели инициирали кръводаряване и изпратили познати на свои близки и приятели до Кръвния център в Хасково. След дълго чакане няколко човека били върнати, тъй като по думите им манипулацията нямала да приключи до края на работното време на центъра - 13:30 часа и затова им казали да дойдат утре.

    "Хората са се освободили от работа, имат пътни разходи, не могат да идват по няколко пъти", обясни Нели Манчева.

    "За мене това е равносилно на убийство, защото снощи жена ми беше на ръба на оцеляването, не знаехме дали ще осъмне", разказа през сълзи съпругът Пламен Манчев. По думите на таткото и щерката имало и други желаещи за кръводаряване, които били върнати, защото не знаели каква кръвна група са.

    Началникът на Кръвния център д-р Балина Бозова обясни, че върнатите хора са били с друга кръвна група, а не с необходимата кръвна група за Галинка. Тя поясни, че кръвта има годност 35 дни и винаги има нужда от кръводаряване, защото предоставят наличната за използване за пациенти. Д-р Бозова беше категорична, че няма повод за тревога, защото за Галинка са осигурени няколко сака с кръв през почивните дни, а при необходимост могат да се обърнат към съседните Кръвни центрове в Пловдив, Кърджали и Стара Загора. Близо половин час след изтичане на работното време днес, бяха приети за кръводаряване трима души от Узунджово, а манипулацията трае поне 40 минути.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Ма
      МАНГО
      26 -10
      19:42, 4 фев 2019
      Който може да "взема" Терминал 2 - и да визира!
    • 2
      Аз
      Аз
      38 -11
      20:37, 4 фев 2019
      Стигнахме до положение,, Да пази Господ и от лекари" и от работното им време.
    • 3
      "Възхищават ме" непрекъснато лекарите в Хасково. Тяхното самочувствие и безчовено отношение не съм го срещала никъде. Смея да твърдя, че семейството ми е обиколило много софийски и пловдивски болници, но такова неща мн не са ми се случвали. Винаги съм се чудила защо хората питат за каква кръвна група търся кръв, като никога в кръвните центрове не са търсили кръводарители от същата кръвна група. А то в Хасково търсели същата кръвна група.
    • 4
      Ми
      Мизерници
      33 -13
      21:12, 4 фев 2019
      Какво е това работно време до 13:30часа? Да не почват работа в 03:30 часа през нощта тия мързеливци???
    • 5
      Ва
      Васко Димов
      24 -25
      21:45, 4 фев 2019
      Само преди няколко месеца ми се наложи да давам кръв в Хасковския център. Хората са много мили. Недейте да ги хулите без да ги познавате и да знаете в какви ситуации попадат. Не бъдете съдии. По добре свалете шапка на д-р Бозова и хората от центъра. Да лае всеки може . Но да работи със сърце - не всеки. А от пишещите тук нито един.
    • 6
      Ня
      няма зна4ение
      15 -9
      22:02, 4 фев 2019
      мен сащо ме варнаха 4е сам на60 години ако даржите ще се преставя имам и свидетели
    • 7
      Ме
      Мед. лаборант
      12 -12
      23:00, 4 фев 2019
      Това че са в върнати кръводарители не значи, че не се дава кръв за болната!
      За въпроса защо са върнати на обяд кръводарители, тъй като човешкият организъм е на половина изморен и натоварен вече на обяд и вероятността да колабира е по-голям!
      Щом искат да дават кръв да дойдат рано сутринта в 8:00 часа , когато организмът е бодър и свеж!
      И всеки кръвен център дава бележка за 2 дена платен отпуск, за да няма никой проблеми на работа!
    • 8
      Кр
      Кръводарителка
      9 -12
      23:49, 4 фев 2019
      Всъщност, тоя център е едно малко отделение към МБАЛ и ако в момента е с един лекар в случая доктор Бозова нали се сещате ,че няма как да е там 24/7 ,и не разбирам какво ревете,нали на пациентката е осигурена кръв по спешност от нейната Рядка кръвна група В - ,а не са ѝ преляли каквото и да е.Откъде си мислите,че се взима "В-" . Съжалявам,че съм А+ и не мога да помогна.На българина му дай да се оплаква....
      • Ед
        Един
        6 -5
        03:54, 5 фев 2019
        Сории ама май на вратата пише от колко до колко е работното време да си го спазват
      • Ед
        Един
        5 -9
        03:58, 5 фев 2019
        Грешката е моя...сега видях че има 2 работни време... Виж коментара
    • 9
      Ху
      Хулиган
      9 -7
      07:28, 5 фев 2019
      Така е защото отвън чакат 5 6 ******а и още толкова на повикване. Те са с уноверсална кръвна група разредена с алкохол срещу подходящо заплащане ги източват. Този център е врата до врата с ТЕЛК. Познайте сега от първия път от кого са прихванали мурафетите тези от кръвния център и на кого снасят въглените!
    • 10
      Та
      Такааа
      6 -1
      09:22, 5 фев 2019
      Много неграмотна статия. Уж трябваше да разберем какъв е проблемът пък се обърках нещо. Оправете се хасково нет. Много падна нивото
    Последни новини