ГЕРБ подкрепи ДПС и прие да се премахне гласуването с бюлетина след местния вот

На извънредно заседание на правната комисия в парламента днес, което беше свикано под претекст че ще се разгледа предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за създаване на публичен регистър на избирателите, председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ раздаде на депутатите и нови предложения за въвеждането на машинно гласуване.

Според действащия в момента Изборен кодекс на предстоящите избори във всички секции в страната и в чужбина трябва да има възможност за гласуване с машини, но хартиената бюлетина остава. В сряда посред нощ мнозинството в правната комисия прие на второ четене предложението на ГЕРБ и "Обединените патриоти", според които на изборите на 26 май т.г.машини да има за не по-малко от 1000 секции.

Днес обаче от комисията бе прието ново предложение. На изборите за Европейски парламент машинното гласуване да бъде в не по-малко от 3 хил. секции, а на изборите за кметове и общински съветници тази есен - в не по-малко от 6 хиляди. Изрично бе записано обаче, че в секции с под 300 избиратели извън страната, както и в болници, социални домове и на кораби машинно гласуване няма да има.

Тези текстове бяха подкрепени единодушно от депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС и "Воля". Колегите им от БСП не участваха в заседанието, тъй като искаха преразглеждане на снощното решение за обезсмисляне на преференцията, а мнозинството отказва.

Изненадващо обаче, по настояване на Йордан Цонев от ДПС, правната комисия записа изрично в Изборния кодекс, че след местните избори през 2019 г. гласуването във всички секции ще се осъществява само и единствено чрез машини, тоест ще отпадне възможността за гласуване с хартиена бюлетина.

Ако няма извънредни избори и това решение бъде подкрепено в зала, на парламентарния вот през 2021 г. в страната ще се гласува само с машини. Секции с под 300 избиратели, в чужбина, както в болници и на кораби ще има само гласуване с бюлетина.

Предложението на Йордан Цонев от ДПС бе подкрепено от депутатите от ГЕРБ и "Воля". Колегите им от "Обединените патриоти" се въздържаха.

На 15 януари т.г. преди второто четене на промените в Изборния кодекс ДПС внесе предложения в половината секции за евровота да има възможност за машинно гласуване, а на местните избори през есента - само машинно гласуване. В сряда вечерта не изглеждаше, че тези идеи срещат подкрепата на ГЕРБ и не е известно какво е променило мнението на депутатите от управляващата партия.

На извънредно заседание на правната комисия бе прието и ново отлагане на въвеждането на електронния вот, възможността за който по сегашните разпоредби трябва да е факт на изборите за евродепутати през май. Новото решение е, че до 31 март 2020 г. Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да разработи пътна карта за експериментално дистанционно електронно гласуване. Няма изричен срок, в който трябва да се проведе реално гласуване.

Очаквано ГЕРБ се поправи и отхвърли приетото в сряда предложение на депутата от ГЕРБ и журналист Диана Саватева да отпадне забраната за оповестяване на социологически данни в деня на изборите и в деня за размисъл.

Промените в Изборния кодекс ще бъдат гласувани окончателно днес. Депутати удължиха работния си ден.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    De
    DEA
    2 0
    20:33, 14 фев 2019
    Новата тройна коалиция: герб - оп - дпс
Последни новини