4 °C

Как да се предпазят възрастните хора от ало-измамници, информира местното полицейско РУ

  Днес, 22-ри февруари, по повод Международния ден в подкрепа на жертвите на престъпления, местното Районно полицейско управление организира ден за превенция срещу телефонните измами. Кампанията се проведе в 3 пенсионерски клуба в града, а пенсионерите получиха разяснителни листовки с информация за най-честите схеми на измама, съвети за предпазване и телефоните, с които трябва да се свържат хората, усъмнили се че се опитват да бъдат измамени.

  Срещите се проведоха от 10:00 часа в пенсионерски клуб "Славянски" на ул. "В. Поптомов" 2, в 12:00 часа в клуб "Раковски", намиращ се на ул."Гоце Делчев" 27 и от 13:30 в клуба "Хан Аспарух" на ул. Хан Аспарух 5.

  Полицията съветва при съмнение, че някой се опитва да ви измами по телефона, да не се доверявате на телефонни разговор или на последващите след него, а веднага да се обадите на директния телефон за връзка с местното полицейско управление 0391 63321 или на телефон 112.  Трябва да се знае, че няма институция в България, която да ви поиска пари, които да предоставите през терасата, до коша за буклук или на друго обществено място. Трябва да се знае, че телефонните измамници обикновено не са на територията на страната (предимно обажданията са от Румъния), измамниците нямат представа, къде живеете или как се казвате, до момента в който вие не им предоставите тази информация и каквито и заплахи да ви отправят по телефона - не се поддавайте.

  Ало-измамниците звънят на случаен принцип, главно на домашните телефони, които се използват предимно от възрастните хора и нямат никаква информация за вас, но успяват много умело да ви изманипулират сами да им предоставите информацията, от която имат нужда, за да ви хванат в капана си. Едно от най-важните неща след тяхно обаждане е, да успеете да прекъснете телефонния раговор, защото при опит за набиране на телефонен номер, било на близки или на полицията, ако линията не е прекъсната вие отново продължавате да говорите със номера които ви е набрал преди това и той може да се представи за полицейски служител или роднината, с който сте се опитали да се свържете, разказват от опита си представителите на реда.

  Схемите за измама са много - главно звънят на стационарни телефони, защото по този начин злосторниците успяват да определят града, в които живеете и е лесно да осигурят мулето, което ще вземе парите ви, ако вие се хванете на въдицата им. В схемите винаги се използват така наречениете мулета, които много често нямат представа в какво са замесени, един от последните случай от тази седмица е използвана за муле 80-годишна жена във Варна, за да прибере парите от потърпевшия, който се оказа прокурор, като този случай е предотвратен от местните полицейски служби.

  След съветите от страна на полицеиските служители, част от възрастните хора споделиха и свои случки с опити за измама, където са ги заплашвали, предлагали им схеми за голяма печалба, обаждали са се и са се представяли за техни страдащи роднини и др.

  Една от присъстващите възрастна жена сподели, че се е приготвила и само чака злосторниците да е посетят, въпроса и към служителите на реда бе единствоно след като повали злосторника с електрошоковата си палка, дали трябва да звъни на полицията или на бърза помощ да го откарат.

  Своята история сподели и баба Мария, която след множество опити за измама, на които е устояла, се е хванала на последния и се е раздила със спестяванията си - историята на баба Мария прочетете тук.

  Схемите за измами са много и измамниците измислят непрекъснато нови сценарии, полицаите посветваха събралите се хора да си вземат информативните листовки и да си ги поставят до телефонния апарат, за да им служат за напомняне, ако получат съмнителни телефонни обаждания.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 07.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се чувствате добре, ако не се отдадете на желанието си да бездействате, а поемете инициатива и станете полезни с умения, опит и рутина. Довършителната работа по дома трябва да се свърши и това ще постигнете с леко, в случай, че я започнете днес. Беритбата на плодовете отложете за по-късно.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успявате напълно да осъществите намеренията си. Случващото се около вас ще се подрежда по начин, какъвто на вас е удобен, и това ще ви дава възможност с лекота да се справяте със задачите си. Много от вас ще пътуват. Родителите ви очакват повече участие във фамилните дела. Точно сега не ги разочаровайте.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Несгодите около вас ви правят нервни и раздразнителни. Помислете в какво грешите и се постарайте да се поправите. Така животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви. Гостуване на приятел ще ви зарадва и помогне да се отпуснете. Други ще посветят времето си в усвояване на нови знания.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Овладяното ви поведение и разумните изводи, които правите ще се окажат вашия печеливш ход. На моменти може да се почувствате отегчени, но крайната цел ще ви държи в добра кондиция. Интересът ви към развлеченията ще ви направи активни в организирането на подходящо мероприятие. Много хора около вас ще се включат в него.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Късметът ви днес е добър и ви позволява доста смели действия. Не трябва да се притеснявате от последствията (те естествено ще са чудесни за вас). Все пак това не значи, че непременно трябва да забравите за чувството си на мярка и да кажете неща, за които да съжалявате. В личен план сте объркани, но научавате добри новини, които ще ви обнадеждят.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес е добър ден за разрешаване на проблемите. Напрежението около вас ще е голямо, но запазете спокойствие и се опитайте да намерите най-доброто решение във всяка ситуация. Не се притеснявайте от промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Намерете начини да се разтоварите вечерта.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете дали не пропускате важни неща. Работата ви налага да вземете неотложни мерки. Не взимайте присърце критиката на околните, но въпреки това е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С добри намеренията сте, но общуването днес е възможно да направи критично отношението ви към хора и събития. Починете си. Разходка сред природата ще ви зареди и изпълни с добри очаквания. Любимите ви хора ще ви носят настроение.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес няма причини настроението ви да не е прекрасно. Атмосферата в дома ви е спокойна, вашите близки са сърдечни и подхождат с разбиране към нещата, които ви вълнуват. Успявате да изгладите недоразуменията с човека до вас. Най-после водите разговор, към който отдавна сте се стремили. Държите развоя на събитията в свои ръце.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мислите за почивката си, но няма да пренебрегнете и очакващите вниманието ви задачи. В желанието си да свършите всичко може да останете разочаровани, но не бързайте да унивате, с бързи действия ще успеете да се справите. Любимите ви хора ще се погрижат да направят денят ви интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията им.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повечето от представителите на знака предпочитат да се отдадат на заслужена почивка днес. Останете си у дома и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви действа разтоварващо. Някои от вас посрещат гости, които ще ги изненадат приятно. Очаквайте новини от ваш близък, когото не сте виждали отдавна. Радвате се на успеха на близък приятел.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Главоболията не могат ви откажат да действате така, както ви повелява сърцето. Нямате нужда от съвети, вие най-добре знаете към какво се стремите и как да го постигнете. Ще успеете. Здравето няма да ви създава проблеми, но въпреки това е добре да се храните балансирано, без да стигате до крайности в нещо.
  07 дек 2019
  Последни новини