Откриха гигатска пчела, смятана за изчезнал вид (видео)

    Гигантската пчела на Уолъс достига средно дължина на тялото около 4 см (колкото орех) и има размах на крилата над 7,5 см. Въпреки големия ѝ размер, от 40 години най-голямата пчела в света (Megachile pluto) не е виждана в дивата природа.

    Илай Уайман, ентомолог от Принстънския университет и двама други учени, заедно с фотографа Клей Болт, тръгват през януари на двуседмична експедиция в горите на два от само трите индонезийски острова, където пчелата е била виждана някога.

    Смята се, че тези пчели строят дом, използвайки огромните си челюсти, за да ровят в термитните гнезда и да заливат тунелите със смола, за да се предпазят от термитите. Затова екипът спира на всяко гнездо на термити в потискащата жега в джунглата и наблюдава в продължение на 20 минути дали ще се появи пчела или характерна дупка.

    "След няколко дни търсене и оглеждане на много термитни гнезда без да намерим нищо, всички вътрешно приехме, че няма да успеем", казва Уайман.

    И точно кагато издирването свършвало, екипът решил да провери едно последно гнездо само на около 2,4 метра от земята. Там открили типична за гигантската пчела дупка. Уайман, покачен малка платформа, погледнал вътре и няколко пъти потропал по дупката с твърда трева. Секунди по-късно се появила гигантска пчела на Уолъс.

    "Това беше голямо облекчение и невероятно вълнуващо", казва Уайман. 

    Екипът хванал пчелата, за да я наблюдава, преди да я върне обратно в гнездото. Тя бръмчала, отварвля и затваряла огромните си челюсти. И да, тя имала жило, което съответства на размера ѝ и което вероятно използва. Но Уайман не искал да го изпробва лично. "За нас тя беше най-ценното на планетата", казва той.

    Неправителствената организация Global Wildlife Conservation, която включи гигантската пчела на Уолъс на своя списък на 25-те най-издирвани изчезнали видове, обяви преоткриването ѝ на 21 февруари, пише ScienceNews

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ва
      Ваню
      6 -2
      12:37, 22 фев 2019
      Чернобил ?Там има и бойковци с големи шорета !
    Последни новини