13 °C

Лекция-дискусия за ваксините с д-р Кокудева: Морбили – ползи и опасения

Изображение 1 от 3

  На провела се лекция-дискусия в градската библиотека „Пеньо Пенев“ на тема „Ваксини“, гостуващ лектор бе доктор Славка Кокудева – уважаван педиатър с дългогодишна практика. Събитието се превърна в дискусия с присъстващите майки, които задаваха своите въпроси на д-р Кокудева и обсъждаха темите, които ги интересуваха. Основно обсъжданата тема бе за болестта и ваксината против морбили.

  По думите на д-р Кокудева, заразните заболявания през последните години отново излизат на преден план и се нареждат на челните причини, водещи до смърност, заедно със злокачествените заболявания, травмите и др. Характерното за заразните заболявания е, че те настъпват рязко, остро и в не редки случаи завършват с летален край.

  Световната здравна организация, и в часност европейските здравни организации, са разпоредили да се предприемат масови имунизации против Морбили, защото са избухнали големи огнища на заразата. В момента епидемия главно сред малцинствените групи има в Румъния и Украйна, а смъртни случаи има и в Сърбия, Гърция и Македония. Случаите на морбили в света се увеличили с 30% през миналата година.

  За едно от най-големите природни бедствия в човешката история е пандемията от така наречения Испански грип, тя продължава от януари 1918 г. до декември 1920 г.,  достигайки разпространение дори до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан. Данните за смъртността варират в доста широки граници, от 50 до 130 милиона жертви. Заразените са над 500 милиона души или (27%) от населението на земята.

  Докторите умоляват и съветват родителите да бъдат отговорни към децата си и обществото, като правят всички задължителни имунизации, защото при голяма покриваемост на населението рисковете за неимунизираните рязко намаляват, а морбили е една от най-тежките детски инфекции, по-тежки от скарлатина, рубеола и другите шарки.

  Доктор Кокудева не отрича, че след имунизация е възможно да се появят странични реакции, но лично тя в дългогодишната си практика е имала само 2 деца, които след ваксинация с ваксина против морбили, са изразили странични ефекти (Морбиозен раш). Единият случай е бил в нейната практика, а другият – на друг педиатър в Димитровград. При двете деца симптоматиката е била появата на обрив, който отминава за едно денонощие и не е съпътсван с дихателни проблеми и други симптоми, привични за болестта. Самата ваксина срещу морбили се прави на два пъти, първия малко след първата годинка на детето, а втория на 12-годишна възраст. Ваксината не може да се поставя на деца под 13-месечна възраст, въпреки запитвания на майки, които изразяват желание за по-ранна ваксинация. Реимунизацията с втората ваксина не носи рискове от усложнения.

  Важно е да се знае, че ваксината против морбили е жива ваксина и след имунизация на детето в период от 2 седмици може да бъде вирусоносител и не се съветва да общува с много хора, особенно неимунизирани. Дори имунизираните хора могат да бъдат приносители на вируса на морбили, чрез инфекция на горните дихателни пътища, и може да заразят хората, с които имат контакти и нямат поставена ваксина. Самият вирус на морбили е силно заразен, наравно с грипа (инфлуенца).

  Доктор Кокудева сподели случай, в който през далечната 1986 година, в семейство на лекари – нейни познати, 17-годишният им син, който не е имунизиран против морбили, се заразява с вируса, настъпват много усложнения и се стига до едновременно възпаление на мозъчната тъкан и мозъчната обвивка на гръбначния и главния мозък (менингоенцефалит), което приковава детето на легло. Масовата ваксинация в България започва след 1990-та година, когато държавата започва да отделя много пари за тази превантивна дейност.

  Симптомите на болестта са висока температура, гадене, суха кашлица и в последствие ужасен обрив по цялото тяло. Има случаи и на заболели хора от морбили, въпреки направените имунизации, но при тях инфекцията протича много по-леко и без усложнения.

  През последните години широко се дискутира темата за и против ваксините, като и двете страни имат своите аргументи и могат да подкрепят своята позиция. Лекарите не отричат, че са възможни усложнения след поставянето на ваксини, но твърдят, че неимунизираните хора са подложени на много по-сериозен риск от заболяване. Дори имунизирани хора срещу морбили (или друга болетст) могат да се разболеят, морбилната ваксина е ефективна в 98%, ако се приложи както трябва. Но болестта при имунизирания човек в повечето случаи протича в много по-лека форма от този, който се сблъсква за пръв път с нея.

  Според д-р Кокудева няма медицински доказателства за това, че определени ваксини водят към отключването или появяването на други болести, като аутизъм (за аутизма може да прочетете нашия материал „За първите признаци на аутизъм, лекция изнесе проф. Надя Полнарева – родителите нямат вина“).

  Извадка от труда на Радка Аргирова – За ваксините и ваксинациите

  Рисковете от заразата с Морбили на човек без имунизация са:

  Пневмония: 1 на 20 души

  Енцефалит: 1 на 2000 души

  Смърт  – 1 на 3000 души в развитите страни и 1 на 5 при епидемии в развиващите се страни.

  Риск от усложнения след васиниране срещу Морбили:

  Енцефалит или тежка алергична реакция: 1 на 1 000 000 души

  ГЛАСУВАЙТЕ В АНКЕТАТА

  Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

  Ваксинирате ли децата си?

  Ваксинирате ли децата си?

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ти
   Тия
   0 -8
   19:27, 24 фев 2019
   Точно този "специалист" ли намериха да промива моз... Виж коментара
  • 2
   Ва
   Ваня Иванова
   6 0
   23:09, 24 фев 2019
   Не знам, защо и по какъв повод е направен коментарът, но аз съм много доволна от д-р Кокудева и двете ми деца е вадила не веднъж от калта, факт че живея на 200 км от Димитровград и не искам да сменя личния лекар на детето си, а предпочитам за 2 часа да пътувам за да я заведа на преглед! Така че уважаема Тия, подобни коментари не само ме натъжават, а и будят в мен огромно разочарование, че Вие не само не сте оценили ЧОВЕКЪТ-ДОКТОР Кокудева, а се стремите да попречите на други майки, да усетят нейният професионализъм! (И моля Ви, ако не Ви затруднява следващият път, като коментирате си напишете цялото име, не се срамувайте ,че ще разберем Вашето мнение и ще знам на кого е)
   Прекланям се пред Вас Докторе, пред Вашата отзивчивост и професионални умения,безкрайно благодаря!
  • 3
   Д-
   Д-р Антония Радева
   0 0
   10:44, 1 мар 2019
   Да, именно в този СПЕЦИАЛИСТ трябва да вслушат бъдещи и настоящи родители!!!! Коментара Ви е повече от абсурден!

  Хороскоп за 15.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
  15.10.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
  15.10.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
  15.10.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
  15.10.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
  15.10.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
  15.10.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
  15.10.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
  15.10.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
  15.10.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
  15.10.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  15.10.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
  15.10.2019
  Последни новини