0 °C

Лекция-дискусия за ваксините с д-р Кокудева: Морбили – ползи и опасения

Изображение 1 от 3

  На провела се лекция-дискусия в градската библиотека „Пеньо Пенев“ на тема „Ваксини“, гостуващ лектор бе доктор Славка Кокудева – уважаван педиатър с дългогодишна практика. Събитието се превърна в дискусия с присъстващите майки, които задаваха своите въпроси на д-р Кокудева и обсъждаха темите, които ги интересуваха. Основно обсъжданата тема бе за болестта и ваксината против морбили.

  По думите на д-р Кокудева, заразните заболявания през последните години отново излизат на преден план и се нареждат на челните причини, водещи до смърност, заедно със злокачествените заболявания, травмите и др. Характерното за заразните заболявания е, че те настъпват рязко, остро и в не редки случаи завършват с летален край.

  Световната здравна организация, и в часност европейските здравни организации, са разпоредили да се предприемат масови имунизации против Морбили, защото са избухнали големи огнища на заразата. В момента епидемия главно сред малцинствените групи има в Румъния и Украйна, а смъртни случаи има и в Сърбия, Гърция и Македония. Случаите на морбили в света се увеличили с 30% през миналата година.

  За едно от най-големите природни бедствия в човешката история е пандемията от така наречения Испански грип, тя продължава от януари 1918 г. до декември 1920 г.,  достигайки разпространение дори до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан. Данните за смъртността варират в доста широки граници, от 50 до 130 милиона жертви. Заразените са над 500 милиона души или (27%) от населението на земята.

  Докторите умоляват и съветват родителите да бъдат отговорни към децата си и обществото, като правят всички задължителни имунизации, защото при голяма покриваемост на населението рисковете за неимунизираните рязко намаляват, а морбили е една от най-тежките детски инфекции, по-тежки от скарлатина, рубеола и другите шарки.

  Доктор Кокудева не отрича, че след имунизация е възможно да се появят странични реакции, но лично тя в дългогодишната си практика е имала само 2 деца, които след ваксинация с ваксина против морбили, са изразили странични ефекти (Морбиозен раш). Единият случай е бил в нейната практика, а другият – на друг педиатър в Димитровград. При двете деца симптоматиката е била появата на обрив, който отминава за едно денонощие и не е съпътсван с дихателни проблеми и други симптоми, привични за болестта. Самата ваксина срещу морбили се прави на два пъти, първия малко след първата годинка на детето, а втория на 12-годишна възраст. Ваксината не може да се поставя на деца под 13-месечна възраст, въпреки запитвания на майки, които изразяват желание за по-ранна ваксинация. Реимунизацията с втората ваксина не носи рискове от усложнения.

  Важно е да се знае, че ваксината против морбили е жива ваксина и след имунизация на детето в период от 2 седмици може да бъде вирусоносител и не се съветва да общува с много хора, особенно неимунизирани. Дори имунизираните хора могат да бъдат приносители на вируса на морбили, чрез инфекция на горните дихателни пътища, и може да заразят хората, с които имат контакти и нямат поставена ваксина. Самият вирус на морбили е силно заразен, наравно с грипа (инфлуенца).

  Доктор Кокудева сподели случай, в който през далечната 1986 година, в семейство на лекари – нейни познати, 17-годишният им син, който не е имунизиран против морбили, се заразява с вируса, настъпват много усложнения и се стига до едновременно възпаление на мозъчната тъкан и мозъчната обвивка на гръбначния и главния мозък (менингоенцефалит), което приковава детето на легло. Масовата ваксинация в България започва след 1990-та година, когато държавата започва да отделя много пари за тази превантивна дейност.

  Симптомите на болестта са висока температура, гадене, суха кашлица и в последствие ужасен обрив по цялото тяло. Има случаи и на заболели хора от морбили, въпреки направените имунизации, но при тях инфекцията протича много по-леко и без усложнения.

  През последните години широко се дискутира темата за и против ваксините, като и двете страни имат своите аргументи и могат да подкрепят своята позиция. Лекарите не отричат, че са възможни усложнения след поставянето на ваксини, но твърдят, че неимунизираните хора са подложени на много по-сериозен риск от заболяване. Дори имунизирани хора срещу морбили (или друга болетст) могат да се разболеят, морбилната ваксина е ефективна в 98%, ако се приложи както трябва. Но болестта при имунизирания човек в повечето случаи протича в много по-лека форма от този, който се сблъсква за пръв път с нея.

  Според д-р Кокудева няма медицински доказателства за това, че определени ваксини водят към отключването или появяването на други болести, като аутизъм (за аутизма може да прочетете нашия материал „За първите признаци на аутизъм, лекция изнесе проф. Надя Полнарева – родителите нямат вина“).

  Извадка от труда на Радка Аргирова – За ваксините и ваксинациите

  Рисковете от заразата с Морбили на човек без имунизация са:

  Пневмония: 1 на 20 души

  Енцефалит: 1 на 2000 души

  Смърт  – 1 на 3000 души в развитите страни и 1 на 5 при епидемии в развиващите се страни.

  Риск от усложнения след васиниране срещу Морбили:

  Енцефалит или тежка алергична реакция: 1 на 1 000 000 души

  ГЛАСУВАЙТЕ В АНКЕТАТА

  Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

  Ваксинирате ли децата си?

  Ваксинирате ли децата си?

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ти
   Тия
   0 -8
   19:27, 24 фев 2019
   Точно този "специалист" ли намериха да промива моз... Виж коментара
  • 2
   Ва
   Ваня Иванова
   6 0
   23:09, 24 фев 2019
   Не знам, защо и по какъв повод е направен коментарът, но аз съм много доволна от д-р Кокудева и двете ми деца е вадила не веднъж от калта, факт че живея на 200 км от Димитровград и не искам да сменя личния лекар на детето си, а предпочитам за 2 часа да пътувам за да я заведа на преглед! Така че уважаема Тия, подобни коментари не само ме натъжават, а и будят в мен огромно разочарование, че Вие не само не сте оценили ЧОВЕКЪТ-ДОКТОР Кокудева, а се стремите да попречите на други майки, да усетят нейният професионализъм! (И моля Ви, ако не Ви затруднява следващият път, като коментирате си напишете цялото име, не се срамувайте ,че ще разберем Вашето мнение и ще знам на кого е)
   Прекланям се пред Вас Докторе, пред Вашата отзивчивост и професионални умения,безкрайно благодаря!
  • 3
   Д-
   Д-р Антония Радева
   0 0
   10:44, 1 мар 2019
   Да, именно в този СПЕЦИАЛИСТ трябва да вслушат бъдещи и настоящи родители!!!! Коментара Ви е повече от абсурден!

  Хороскоп за 22.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
  22 яну 2020
  Последни новини