Лекция-дискусия за ваксините с д-р Кокудева: Морбили – ползи и опасения

Изображение 1 от 3

    На провела се лекция-дискусия в градската библиотека „Пеньо Пенев“ на тема „Ваксини“, гостуващ лектор бе доктор Славка Кокудева – уважаван педиатър с дългогодишна практика. Събитието се превърна в дискусия с присъстващите майки, които задаваха своите въпроси на д-р Кокудева и обсъждаха темите, които ги интересуваха. Основно обсъжданата тема бе за болестта и ваксината против морбили.

    По думите на д-р Кокудева, заразните заболявания през последните години отново излизат на преден план и се нареждат на челните причини, водещи до смърност, заедно със злокачествените заболявания, травмите и др. Характерното за заразните заболявания е, че те настъпват рязко, остро и в не редки случаи завършват с летален край.

    Световната здравна организация, и в часност европейските здравни организации, са разпоредили да се предприемат масови имунизации против Морбили, защото са избухнали големи огнища на заразата. В момента епидемия главно сред малцинствените групи има в Румъния и Украйна, а смъртни случаи има и в Сърбия, Гърция и Македония. Случаите на морбили в света се увеличили с 30% през миналата година.

    За едно от най-големите природни бедствия в човешката история е пандемията от така наречения Испански грип, тя продължава от януари 1918 г. до декември 1920 г.,  достигайки разпространение дори до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан. Данните за смъртността варират в доста широки граници, от 50 до 130 милиона жертви. Заразените са над 500 милиона души или (27%) от населението на земята.

    Докторите умоляват и съветват родителите да бъдат отговорни към децата си и обществото, като правят всички задължителни имунизации, защото при голяма покриваемост на населението рисковете за неимунизираните рязко намаляват, а морбили е една от най-тежките детски инфекции, по-тежки от скарлатина, рубеола и другите шарки.

    Доктор Кокудева не отрича, че след имунизация е възможно да се появят странични реакции, но лично тя в дългогодишната си практика е имала само 2 деца, които след ваксинация с ваксина против морбили, са изразили странични ефекти (Морбиозен раш). Единият случай е бил в нейната практика, а другият – на друг педиатър в Димитровград. При двете деца симптоматиката е била появата на обрив, който отминава за едно денонощие и не е съпътсван с дихателни проблеми и други симптоми, привични за болестта. Самата ваксина срещу морбили се прави на два пъти, първия малко след първата годинка на детето, а втория на 12-годишна възраст. Ваксината не може да се поставя на деца под 13-месечна възраст, въпреки запитвания на майки, които изразяват желание за по-ранна ваксинация. Реимунизацията с втората ваксина не носи рискове от усложнения.

    Важно е да се знае, че ваксината против морбили е жива ваксина и след имунизация на детето в период от 2 седмици може да бъде вирусоносител и не се съветва да общува с много хора, особенно неимунизирани. Дори имунизираните хора могат да бъдат приносители на вируса на морбили, чрез инфекция на горните дихателни пътища, и може да заразят хората, с които имат контакти и нямат поставена ваксина. Самият вирус на морбили е силно заразен, наравно с грипа (инфлуенца).

    Доктор Кокудева сподели случай, в който през далечната 1986 година, в семейство на лекари – нейни познати, 17-годишният им син, който не е имунизиран против морбили, се заразява с вируса, настъпват много усложнения и се стига до едновременно възпаление на мозъчната тъкан и мозъчната обвивка на гръбначния и главния мозък (менингоенцефалит), което приковава детето на легло. Масовата ваксинация в България започва след 1990-та година, когато държавата започва да отделя много пари за тази превантивна дейност.

    Симптомите на болестта са висока температура, гадене, суха кашлица и в последствие ужасен обрив по цялото тяло. Има случаи и на заболели хора от морбили, въпреки направените имунизации, но при тях инфекцията протича много по-леко и без усложнения.

    През последните години широко се дискутира темата за и против ваксините, като и двете страни имат своите аргументи и могат да подкрепят своята позиция. Лекарите не отричат, че са възможни усложнения след поставянето на ваксини, но твърдят, че неимунизираните хора са подложени на много по-сериозен риск от заболяване. Дори имунизирани хора срещу морбили (или друга болетст) могат да се разболеят, морбилната ваксина е ефективна в 98%, ако се приложи както трябва. Но болестта при имунизирания човек в повечето случаи протича в много по-лека форма от този, който се сблъсква за пръв път с нея.

    Според д-р Кокудева няма медицински доказателства за това, че определени ваксини водят към отключването или появяването на други болести, като аутизъм (за аутизма може да прочетете нашия материал „За първите признаци на аутизъм, лекция изнесе проф. Надя Полнарева – родителите нямат вина“).

    Извадка от труда на Радка Аргирова – За ваксините и ваксинациите

    Рисковете от заразата с Морбили на човек без имунизация са:

    Пневмония: 1 на 20 души

    Енцефалит: 1 на 2000 души

    Смърт  – 1 на 3000 души в развитите страни и 1 на 5 при епидемии в развиващите се страни.

    Риск от усложнения след васиниране срещу Морбили:

    Енцефалит или тежка алергична реакция: 1 на 1 000 000 души

    ГЛАСУВАЙТЕ В АНКЕТАТА

    Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

    Ваксинирате ли децата си?

    Ваксинирате ли децата си?

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ти
      Тия
      0 -10
      19:27, 24 фев 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Ва
      Ваня Иванова
      8 0
      23:09, 24 фев 2019
      Не знам, защо и по какъв повод е направен коментарът, но аз съм много доволна от д-р Кокудева и двете ми деца е вадила не веднъж от калта, факт че живея на 200 км от Димитровград и не искам да сменя личния лекар на детето си, а предпочитам за 2 часа да пътувам за да я заведа на преглед! Така че уважаема Тия, подобни коментари не само ме натъжават, а и будят в мен огромно разочарование, че Вие не само не сте оценили ЧОВЕКЪТ-ДОКТОР Кокудева, а се стремите да попречите на други майки, да усетят нейният професионализъм! (И моля Ви, ако не Ви затруднява следващият път, като коментирате си напишете цялото име, не се срамувайте ,че ще разберем Вашето мнение и ще знам на кого е)
      Прекланям се пред Вас Докторе, пред Вашата отзивчивост и професионални умения,безкрайно благодаря!
    • 3
      Д-
      Д-р Антония Радева
      2 0
      10:44, 1 мар 2019
      Да, именно в този СПЕЦИАЛИСТ трябва да вслушат бъдещи и настоящи родители!!!! Коментара Ви е повече от абсурден!
    Последни новини