19 °C

Първи голям удар в ЕС срещу схемата "Руска перачница"

Това е първият голям удар в ЕС срещу една от най-големите схеми за пране на пари от Русия: при операция срещу т.нар. "Руска перачница" в Германия са конфискувани активи за 50 милиона евро, посочва Дойче веле.

За какво точно става въпрос?

"Най-важното е, че ние им спряхме кранчето" - с тези думи сътрудничка на прокуратурата в Мюнхен обобщи резултата от специализирана операция на Федералната криминална служба за углавни престъпления. По време на тридневна акция в баварските градове Нюрнберг, Регенсбург, Мюлдорф на Ин, както и в хесенския Швалбах бяха конфискувани четири сгради. Беше замразена и банкова сметка с почти 8 милиона евро. Общата сума на конфискуваните активи е около 50 милиона евро. Въпросните недвижими имоти и финансови средства са пряко свързани със схемата за пране не пари, позната под имената "Ландромат", "Руска перачница" или "Молдовска схема". Само за три години чрез тази система от Русия са били изнесени колосални суми: става дума за най-малко 22 милиарда долара, изнесени между 2011 и 2014 година.

Помощ от разследващите журналисти

Запозодрените по делото в Германия са трима. Единият живее със семейството си в Мюнхен. От прокуратурата съобщават, че той притежава германски паспорт. Той не е арестуван, тъй като правоохранителните органи считат, че няма опасност да се укрие. Прокуратурата не съобщава други детайли за заподозрените и досега не е повдигнала официални обвинения срещу тях.

Това е първият мощен удар в Западна Европа срещу т.нар. "Руска перачница", за чието съществуване се знае от 2014 година насам, когато журналисти от Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) разказаха за схемата. От мюнхенската прокуратура признават, че докладът на разследващите журналисти е изиграл важна роля за следствието. "Естествено, това беше много важно", заяви пред ДВ прокурорката от Мюнхен Ане Лайдинг. По нейните думи разследването в Германия е започнало година преди публикуването на доклада. До този момент обаче полицията успяла да установи само фактите за пране на пари, но не и да проследи цялата схема до Русия.

Как е действала "Руската перачница"?

Най-мащабната схема за изнасяне на пари от Русия е изглеждала така: мошениците получавали фиктивни решения от молдовски съд за глоби на подставени руски фирми-еднодневки за милиони. Парите в тези фирми съществували само на хартия и по "чуден" начин се прехвърляли на фирми-кредитори във Великобритания или в офшорни зони. Схемата е наречена "молдовска", защото голяма част от средствата са били изнесени с помощта на молдовската банка Moldindconbank. Друга част от парите са преведени в латвийската Trasta Komercbanka, откъдето са постъпвали в Германия чрез Deutsche Bank и Commerzbank. Попадайки в компетентността на ЕС, парите се смятали за "изпрани".

В хода на разследването беше арестуван съсобственикът на Moldindconbank Вячеслав Платон, който в родината си Молдова бе осъден на дълги години затвор. Пред съда е изправени и руснакът Александър Григориев. Той е превеждал чрез подопечните си банки парите в Молдова. Процесът срещу Григориев все още продължава, тъй като сътрудничеството между руските и молдовските следствени органи се бави още от 2014 година.

Досега е известно малко за произхода на тези пари и за това кой стои зад тях. Журналистите от OCCRP посочват като най-големи бенефициенти руските "крале на държавните поръчки" Алексей Крапивин и Валерий Маркелов. По данни на OCCRP, свързаният с тях холдинг "Группа компаний 1520" се явява най-големият предприемач в руските държавни железници. Медиите съобщават, че от ноември 2018 година Маркелов е арестуван, а Крапивин е обявен за издирване. В случая с пране на пари в Швейцария пък бяха замесени едновременно няколко сътрудника на руски оръжейни компании в състава на концерна "Ростех". Швейцарското издание Beobachter разкрива, че руснаците са били членове на търговска фирма в град Винтертур, замесена в получаването на мръсни пари от Русия.

Германия всъщност не играе централна роля в силно разклонената система за пране на пари. Средствата са били разпределени в 732 банки в 96 държави. От мюнхенската прокуратура твърдят, че конфискуваните активи за 50 милиона евро са "значителна част" от целия нелегален паричен поток. Според някои експерти, общият нелегален оборот може да достигне до 100 милиона евро. Често изпраните пари са били влагани в германски промишлени стоки.

"Поне им попречихме навреме"

Журналистите от центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност са доволни от операцията по конфискуване на мръсните пари. "Радваме се, разбира се! Това беше добре свършена работа", казва изпълнителният директор на OCCRP Паул Раду в разговор с ДВ. Радостта му обаче е помрачена от факта, че участващите в разследването журналисти са били подложени на силен натиск след публикуването на информациите. Без да споменава имена, Паул Раду заявява, че някои от неговите колеги са били принудени да се преселят в други държави. Най-големият успех се състои в това, че европейските банки започнаха "да проверяват по-щателно своите клиенти", казва той. Изпълнителният директор на OCCRP предполага, че истинските мащаби на прането на пари са много по-големи. "Мисля, че ни се удаде само да разчовъркаме повърхността на цялата система", заключава той.

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
25 сеп 2020
Последни новини