Алековци отбелязаха световния ден за борба с тормоза в училище

Изображение 1 от 3

    Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище, който е познат също и като "Ден на розовата фланелка". 

    За четвърта поредна година учениците от ОУ “Алеко Константинов“ се включиха в глобалния Ден за борба с тормоза в училище, който тази година се чества на 27 февруари. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.

    Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише "Тормозът спира тук" и "Ден на розовата фланелка". Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. 

    За нарастваща популярност на този ден сред учениците и училищата в страната говорят и следните факти - ако в началото през 2012 г., когато за първи път в България се проведе тази инициатива, са откликнали около 30-40 училища, през 2013 г. училищата са се удвоили, през 2014 г. - станали 3-цифрено число, през 2015 г. - се включили около 150 училища с над 85 000 ученици, а през 2016 г. беше поставен своеобразен рекорд – над 200 училища с над 100 000 ученици .

    Учителите и учениците от ОУ “Алеко Константинов“ проведоха множество мероприятия. Най-активни бяха учениците от 2 б, 3 а, 5 в и 5 г класове. Те направиха огромно сърце в двора на училището.

    Бяха проведени беседи и изнесени презентации в актовата зала на училището, по кабинети и класни стаи.

    Голяма част от учениците и учителите дойдоха на училище с дрехи в розов цвят.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Б
      б
      2 -2
      15:44, 27 фев 2019
      Кога ще спрете да карате децата да се занимават с глупости.Розови фланелки-нещо джендърско ми е.
    Последни новини