33 °C

Роувър откри странни бактерии в най-екстремните райони на Земята

Що се отнася до търсенето на живот извън пределите на Земята, е трудно да определим накъде точно да насочим вниманието си.

Тъмните, ледени океани на Енцелад и Европа са един от хипотетичните хабитати.

Междувременно, скалистият, сух пейзаж на Марс не изглежда особено гостоприемен. Но учени откриха признаци, че все още не бива да отписваме Червената планета.

В чилийската пустиня Атакама, която най-силно се доближава да условията на Марс, експериментален роботизиран планетарен роувър, наречен Зоуи, изкопа странни бактерии от почвата, част от които са известни на науката, но са способни да се адаптират към условия, подобни на тези на Червената планета.

Знаем, че някога на повърхността на Марс е имало течна вода. В наши дни планетата е много по-суха, на повърхността и се забелязва само лед, но е възможно под земята да има и вода в течно състояние.

Това увеличава шансовете да открием живот на Марс, но пустинята Атакама сочи и няколко други възможности, освен водата.

В пустинята е толкова сухо, че не вали в продължение на десетилетия, дори цели векове. И все пак миналата година учени откриха микробен живот на повърхността и.

Условията на повърхността на Марс може да са по-сурови от тези в пустинята Атакама, но Зоуи взел проба от 80 см дълбочина и открил подпочвени бактерии, които демонстрират, че животът все пак намира начин да оцелее.

На все по-голяма дълбочина бактериите се оказвали способни да оцелеят в изключително солени и алкални почви. На 80 см под земната повърхност била открита една конкретна група бактерии, метаболизираща метан.

Почвата на Марс също е солена и алкална, а скорошни изследвания доказаха наличието на значителни метанови емисии на повърхността на планетата, което подсказва, че там може би също живеят бактерии, хранещи се с метан.

И все пак това е само предположение. Екипът взел 90 проби от седимента, чрез робот и на ръка и установил, че микробните колонии са разпокъсани. Областите, които не били колонизирани от микроби, предлагали най-екстремни условия.

Анализи на седимента показали, че се е формирал отдавна, когато водата е била в изобилие, но и че от дълго време не е имал контакт с вода.

Марсианската почва вероятно се доближава до тези условия. Екипът е обнадежден, че части от нея може би все още са обитаеми, макар да са малко и отдалечени един от друг.

Бактериите, метаболизиращи метан, са най-интересни. Те живеят дълбоко под повърхността и имат способността да използват субстрат, който се намира в изобилие на Марс

Следващата стъпка е да проникнем на още по-голяма дълбочина в земните недра. Очаква се роувърите да достигнат до 2 метра под повърхността на Марс, затова екипът се надява да вземи проби на сходна дълбочина.

Те все още обмислят къде точно трябва да започнат да копаят на Марс. Най-подходящи биха били флувиалните отлагания от древни реки или пясъчни скали.

И двата вида са способни са поддържат микробен живот и да съхранят биоотпечатъка на микробните колонии дълго след измиране на микроорганизмите.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини