18 °C

Роувър откри странни бактерии в най-екстремните райони на Земята

Що се отнася до търсенето на живот извън пределите на Земята, е трудно да определим накъде точно да насочим вниманието си.

Тъмните, ледени океани на Енцелад и Европа са един от хипотетичните хабитати.

Междувременно, скалистият, сух пейзаж на Марс не изглежда особено гостоприемен. Но учени откриха признаци, че все още не бива да отписваме Червената планета.

В чилийската пустиня Атакама, която най-силно се доближава да условията на Марс, експериментален роботизиран планетарен роувър, наречен Зоуи, изкопа странни бактерии от почвата, част от които са известни на науката, но са способни да се адаптират към условия, подобни на тези на Червената планета.

Знаем, че някога на повърхността на Марс е имало течна вода. В наши дни планетата е много по-суха, на повърхността и се забелязва само лед, но е възможно под земята да има и вода в течно състояние.

Това увеличава шансовете да открием живот на Марс, но пустинята Атакама сочи и няколко други възможности, освен водата.

В пустинята е толкова сухо, че не вали в продължение на десетилетия, дори цели векове. И все пак миналата година учени откриха микробен живот на повърхността и.

Условията на повърхността на Марс може да са по-сурови от тези в пустинята Атакама, но Зоуи взел проба от 80 см дълбочина и открил подпочвени бактерии, които демонстрират, че животът все пак намира начин да оцелее.

На все по-голяма дълбочина бактериите се оказвали способни да оцелеят в изключително солени и алкални почви. На 80 см под земната повърхност била открита една конкретна група бактерии, метаболизираща метан.

Почвата на Марс също е солена и алкална, а скорошни изследвания доказаха наличието на значителни метанови емисии на повърхността на планетата, което подсказва, че там може би също живеят бактерии, хранещи се с метан.

И все пак това е само предположение. Екипът взел 90 проби от седимента, чрез робот и на ръка и установил, че микробните колонии са разпокъсани. Областите, които не били колонизирани от микроби, предлагали най-екстремни условия.

Анализи на седимента показали, че се е формирал отдавна, когато водата е била в изобилие, но и че от дълго време не е имал контакт с вода.

Марсианската почва вероятно се доближава до тези условия. Екипът е обнадежден, че части от нея може би все още са обитаеми, макар да са малко и отдалечени един от друг.

Бактериите, метаболизиращи метан, са най-интересни. Те живеят дълбоко под повърхността и имат способността да използват субстрат, който се намира в изобилие на Марс

Следващата стъпка е да проникнем на още по-голяма дълбочина в земните недра. Очаква се роувърите да достигнат до 2 метра под повърхността на Марс, затова екипът се надява да вземи проби на сходна дълбочина.

Те все още обмислят къде точно трябва да започнат да копаят на Марс. Най-подходящи биха били флувиалните отлагания от древни реки или пясъчни скали.

И двата вида са способни са поддържат микробен живот и да съхранят биоотпечатъка на микробните колонии дълго след измиране на микроорганизмите.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
17.09.2019
Последни новини