28 °C

Димитровградските мед.-сестри протестираха – получават основна заплата от 580 лева

  Днес, 1-ви март, в организирания и обявен в социалните мрежи протест на специалистите по здравни грижи, се включиха медицинските сестри от общинската МБАЛ „Св. Екатерина“ и „Медицинския център“. Те получиха солидарност от колегите си от детските ясли на територията на общината  и от хирурга  д-р Горан Зетов.  
   
  Протестът започна в 12:30ч.  в болницата, където медицинските работници се събраха и изложиха своите искания, като основното  бе достойно и адекватно възнаграждение на труда им. Протестиращите настояват за еднаква минимална основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или в коя болница работят.
  В момента в димитровградската болница възнагражденията на сестрите са определени спрямо финансовото състояние на болницата и получават основна заплата от 580 лева брутно, което е с 20 лева над минималната за страната. Искането на сестрите е размерът на основната заплата да бъде две минимални работни заплати за страната, което е 1 120 лв. Работещите в сектора настояват и за цялостна държавна политика за работата на медицински сестри, лаборанти, фелдшери и физиотерапевти.
   
  Всички сестри бяха единодушни, че 25 години се неглижират проблемите на сестринството в България, „Искрено се надяваме този ангажимент, който поеха синидикатите днес, да се случи и Колективния трудов договор (КТД) да не е само пожелателна форма“, каза Красимира Янева, регионален председател на  БАПЗГ /Българската асоциация на професионалистите в здравните грижи/. На този етап сестрите не могат да заложат какъв ще бъде периода на тяхната търпимост, но казаха, че са твърдо решени да продължат с протестите, докато не бъдат чути. „Всички очакват от нас да бъдем усмихнати и вежливи, но ние също имаме достойнство, а 580 лв. е критичния минимум на оцеляване“

  Другото по значимост искане от страна на медцинските работници, е въвеждане на медицински стандарти за полагане на здравни грижи. Eдна медицинска сестра трябва да обслужва до четирима пациенти, за да се предоставят добри медицински грижи на пациента, а реалността в нашата болница е, че нерядко се случва всяка една от тях на смяна да обслужва над 20-25 пациента на дежурство, поради липса на кадри, което е провокирано от финансовото положение на болницата. В момента има назначени 56 мед. сестри в 8-те отделенията на болницата, за леглова база от 125 легла по думите на Златка Генчева-Атанасова, синдикален председател в МБАЛ „Света Екатерина“.


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Йо
   йокин
   1 -1
   12:43, 3 мар 2019
   А има,работещи,с по-малки от580лв,заплати.Те са повече от сестрите.

  Хороскоп за 17.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
  17.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
  17.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
  17.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
  17.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
  17.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  17.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
  17.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
  17.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
  17.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
  17.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
  17.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
  17.09.2019
  Последни новини