5 °C

Димитровградските мед.-сестри протестираха – получават основна заплата от 580 лева

  Днес, 1-ви март, в организирания и обявен в социалните мрежи протест на специалистите по здравни грижи, се включиха медицинските сестри от общинската МБАЛ „Св. Екатерина“ и „Медицинския център“. Те получиха солидарност от колегите си от детските ясли на територията на общината  и от хирурга  д-р Горан Зетов.  
   
  Протестът започна в 12:30ч.  в болницата, където медицинските работници се събраха и изложиха своите искания, като основното  бе достойно и адекватно възнаграждение на труда им. Протестиращите настояват за еднаква минимална основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или в коя болница работят.
  В момента в димитровградската болница възнагражденията на сестрите са определени спрямо финансовото състояние на болницата и получават основна заплата от 580 лева брутно, което е с 20 лева над минималната за страната. Искането на сестрите е размерът на основната заплата да бъде две минимални работни заплати за страната, което е 1 120 лв. Работещите в сектора настояват и за цялостна държавна политика за работата на медицински сестри, лаборанти, фелдшери и физиотерапевти.
   
  Всички сестри бяха единодушни, че 25 години се неглижират проблемите на сестринството в България, „Искрено се надяваме този ангажимент, който поеха синидикатите днес, да се случи и Колективния трудов договор (КТД) да не е само пожелателна форма“, каза Красимира Янева, регионален председател на  БАПЗГ /Българската асоциация на професионалистите в здравните грижи/. На този етап сестрите не могат да заложат какъв ще бъде периода на тяхната търпимост, но казаха, че са твърдо решени да продължат с протестите, докато не бъдат чути. „Всички очакват от нас да бъдем усмихнати и вежливи, но ние също имаме достойнство, а 580 лв. е критичния минимум на оцеляване“

  Другото по значимост искане от страна на медцинските работници, е въвеждане на медицински стандарти за полагане на здравни грижи. Eдна медицинска сестра трябва да обслужва до четирима пациенти, за да се предоставят добри медицински грижи на пациента, а реалността в нашата болница е, че нерядко се случва всяка една от тях на смяна да обслужва над 20-25 пациента на дежурство, поради липса на кадри, което е провокирано от финансовото положение на болницата. В момента има назначени 56 мед. сестри в 8-те отделенията на болницата, за леглова база от 125 легла по думите на Златка Генчева-Атанасова, синдикален председател в МБАЛ „Света Екатерина“.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Йо
   йокин
   1 -1
   12:43, 3 мар 2019
   А има,работещи,с по-малки от580лв,заплати.Те са повече от сестрите.

  Хороскоп за 19.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
  19 яну 2020
  Последни новини