28 °C

Антивирус за климатика? Ще се наложи, скоро…

Хакването на домашния климатик едва ли носи полза, но може да послужи на атакуващите като „вратичка“ за влизане в мрежата – възможност, която не е за пропускане

Да ти се включи климатикът вкъщи час преди да се прибереш от работа е удобство. Да си пуснеш климатика вкъщи час преди да се прибереш от работа, когато си работил до късно, е още по-голямо удобство. През смартфона? Да, това звучи удобно.

Скоро повечето електроуреди в дома ни ще са онлайн и ще можем да ги управляваме през смартфона. Този комфорт отваря безброй нови възможности за хора с недотам добри намерения. Да хакнат домашния климатик едва ли ще им донесе някаква полза, но той ако може да им послужи като „вратичка“ за влизане в домашната мрежа, със сигурност няма да пропуснат възможността.

Хакерите могат да ни изнудват (макар че това е вече малко старомодно) или пък да инсталират на компютрите ни софтуер, който да послужи за мащабна атака срещу нечие правителство. Това е причината, поради която темата за свързания дом беше особено силно застъпена на Световния мобилен конгрес (MWC 2019) в Барселона тази година.

Повечето предложения, насочени към крайния потребител, са във вид на физическо устройство за включване в домашната мрежа. Обичайно то се прикачва към рутера в дома. Базовите функции са свързани с управление на защитата на интелигентните електроуреди.

Повечето устройства обаче не се изчерпват с това. Вградени в тях са системи за изкуствен интелект, които подпомагат процеса по настройване. Това означава, че устройството може да разпознава слаби кодове и пароли и да препоръчва те да бъдат сменени с по-надеждни, както и да съветва как да станат надеждни.

Бидейки разработка на компании за софтуер за сигурност, почти всички от тези устройства разчитат на изкуствени интелект и за откриване на необичайно поведение на трафика в мрежата. В дългосрочен план обаче възходът на IoT скоро ще доведе до поредица от партньорства между производителите на умни електроуреди и разработчици на системи за сигурност.

Създателите на климатици, хладилници, печки, бойлери и друга домашна техника вече започват да разбират необходимостта от фокусиране върху софтуера и защитата на интернет-свързаните машини, които създават, споделиха експерти по сигурността по време на MWC 2019. Общуването между тези два сектора става все по-интензивно и целенасочено, отбелязват специалистите.


Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини