Ето какво издават зъбите за нас

Паднал е млечен зъб на детето ви? А на вас са ви извадили зъб? Дайте ги на нас, призовава група учени. Те твърдят, че зъбите съдържат важна информация за човека и могат да предскажат болести, които тепърва ще се появят.

Твърди се, че колкото по-лошо е състоянието на зъбите на човек, толкова по-ниско е мястото му в социалната стълбица. Те издават обаче и друга информация: така например благодарение на зъбите специалистите по съдебна медицина могат да идентифицират престъпници и жертви на местопрестъплението. Нека си спомним например как инспектор Коломбо от едноименния телевизионен сериал открива кой е престъпникът въз основа на една захвърлена дъвка.

Едно ново откритие обаче е по-увлекателно дори от кримката с Коломбо. Група учени твърдят, че по състоянието на зъбите на детето може да се предскаже дали то е изложено на сериозен риск от някакво заболяване. При по-възрастни хора пък по зъбите може да се разпознае дали са били в допир с тежки метали и дали са застрашени от Алцхаймер. Д-р Ирейн Дън от Масачузетската поликлиника в Бостън твърди, че на зъбите и главно на изпадналите млечни зъби трябва да се отделя много повече внимание, отколкото се е смятало до скоро. 

Стресът и децата

На конференцията на организацията "Американска асоциация за напредък на науката", проведена неотдавна във Вашингтон, бе дискутирана именно темата за  зъбите и какво издават те за евентуални заболявания. Един от най-важните резултати от нея е следният: ако в първите няколко години от живота си детето е подложено на силен стрес, това може да се "разчете" по зъбите му.

"В такъв случай емайлът или другите слоеве на зъба са по-тънки и зъбът е по-податлив на кариес", посочва Томас Бойс, който е здравен психолог в университета Калифорния в Сан Франциско. Стресът може да включва впрочем не само прекомерно натоварване в училище, а и проблеми, които възникват при детето вследствие на развод на родителите му, както и физически или психически тормоз. При стрес организмът произвежда повече от хормона кортизол, а концентрацията на този хормон може да се измери в стойностите на кръвта и слюнката, обяснява Бойс.

В рамките на проучването "Peers and Wellness Study", проведено между 2003 и 2005 година, учени са изследвали зъбите на децата в общо 350 семейства в Сан Франциско. Те са проучили големината, повърхността, обема и цвета на падналите млечни зъби. Установили са, че при деца със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, както и с поведенчески проблеми зъбният емайл е по-тънък и пулпата е по-малка, отколкото при останалите деца.

Според Ирейн Дън, много психически заболявания са обусловени не генетично, а от състоянията на човека, особено в първите години от живота му. Стресът е едно от тези състояния. Редица изследвания показват, че при деца, подложени на стрес, впоследствие има и по-голям риск от посттравматични смущения, депресии и смущения в храненето.

Зъбите се формират постепенно. Млечните и постоянните зъби са заложени още в ембриона, но се развиват едва след раждането и то с различна скорост в зависимост от позицията и функцията на зъбите. Първи се оформят например млечните странични резци, млечните кътници се развиват напълно едва през третата година от живота на детето, а последните трайни зъби - в тийнейджърска възраст. Според експертката, емайлните слоеве на зъба се формират кръгообразно, подобно на възрастовите пръстени на дървото. Поради това "зъбите издават не само дали, а и кога е преживян стрес".

Зъбите и тежките метали

Ако при растежа зъбите са попадали в допир с тежки метали, тези метали се отлагат във формиращия се зъбен емайл. Това сочат изследвания на американски учени, направени през 2005 върху плъхове. Сходно е и положението при човека. При хора, които малко преди или след раждането си са били изложени на по-високи концентрации от олово, има повишен риск по-късно да страдат от шизофрения, заключават американски учени през 2017 година.

Марк Вайскопф, който е невробиолог и епидемиолог в университета Харвард в Бостън, предполага че по-високата концентрация на оловни съединения носи и по-висок риск от Алцхаймер. Според една теория, тежките метали благоприятстват образуването на амилоидна плака в мозъка, което е типично за Алцхаймер.

Зъбите като материална опора за прогнози на по-късни заболявания - в тази сфера науката все още едва прохожда. Едно обаче е ясно: зъбите са още по-важни, отколкото се е смятало досега.      

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини