10 °C

WSJ: След 6 години цените на електромобилите ще се изравнят с бензиновите

Благодарение на спада на цените на акумулаторните батерии, електромобилите ще поевтиняват също толкова бързо, като слънчевите панели. А литият и кобалтът вече няма да са дефицитни.

Излишъкът на метали

Аналитиците на Wall Street Journal съобщиха, че в началото на 2019 година цените на лития и кобалта – задължителните за съвременните акумулаторни батерии метали, рязко са паднали. В същото време пазарът на електромобили расте – през 2018 година продажбите на EV са нараснали със 64%.

Според тази информация, цените на кобалта от началото на годината до днес са спаднали с 30% и са достигнали минимума за последните две години. А в сравнение с пика от месец април 2018 година те са намалели с 60%.

Цените на лития също падат с всеки изминал ден и през месец януари цената на този метал достигна рекорден минимум за последните няколко години.

Преди време се очакваше възникването на „кобалтов ров„. Прогнозираше се остър недостиг на този метал и дори се очакваше, че запасите от кобалт ще секнат през 2020-те години. Най-големият играч на този пазар – Glencore Plc, увеличи добива си от 27 тона годишно на 42 тона.

Но мрачните прогнози не се сбъднаха. В наши дни няма повишено търсене на кобалт и цените на този метал паднаха, а котировките на акциите на „кобалтовите компании“ намаляха с 50 и дори 80%.

Немалка роля в този процес изигра Китай, който е ключов играч на пазара на акумулаторните батерии за електромобили. В Китай намаляха темповете на ръст в производството на електромобили, а неясната политика за данъчни отстъпки при закупуването на електрически автомобили само усложни ситуацията.

Според аналитиците на Citigroup, благодарение на миналогодишният ръст в добива на кобалт, излишъците от този метал ще стигнат до 2022 година включително.

Ерата на евтините електромобили

Експертите предполагат, че тези процеси допълнително ще намалят цените на електромобилите. Генералният директор на енергийната компания Enel X Франческо Вентурини дава за пример индустрията на слънчевите панели. В тази област цените на ресурсите стабилно падат вече няколко години.

Така например, през 2008 година един килограм поликристален силиций струваше $450, а през 2009 година – едва $70. В крайна сметка, цената на слънчевите панели през 2018 година спадна с 84%.

Пазарът на електромобили следва същия сценарий.

Вентурини прогнозира, че към 2025 година електромобилите ще струват точно колкото обикновените автомобили с двигател с вътрешно горене. Експертът допуска, че дотогава учените ще създадат алтернатива на лития и кобалта и ще създадат акумулаторни батерии от нов тип. Очаква се пробив в тези технологии, а големите компании инвестират милиарди в изследванията за създаване на нови технологии в електрическия транспорт.

Генералният директор на Enel X е убеден, че през следващите 5-10 години инвестициите в електрическия транспорт ще надхвърлят $300 милиарда.

Редица компании вече започнаха да намаляват количеството кобалт в своите акумулатори. Така например, Panasonic вече пристъпва към двойното намаляване на този метал в своите батерии. Tesla от своя страна планира изцяло да се откаже от използването на кобалт в акумулаторните батерии на своите електромобили.

Ситуацията с лития е по-различна. Изследванията показват, че търсенето на този метал ще продължи. Според прогнозите на учените, литиевойонните батерии няма да имат достойна алтернатива до 2050 година. Но цените на батериите ще продължат да падат. Според Bloomberg, цената на акумулаторните батерии ще продължи да намалява и към 2024 година ще достигне $94 за един киловатчас, а към 2030 година – вече $62. За сравнение, днес Tesla използва батерии с цена $176 за киловатчас.

Източник: kaldata.com

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини