Виртуална реалност: Да виждаш света с очите на дългопет

    Живееш в дъждовните гори на Югоизточна Азия, ти си 10-сантиметров примат с огромни очи, които са с приблизително същия размер колкото мозъка ти и изглеждаш малко като Гизмо от филма "Гремлините". Ти си дългопет - нощно животно с гигантски очи, които ти осигуряват изключителна зрителна чувствителност и ти дават предимство като хищник.

    Нов софтуер за виртуална реалност - Tarsier Goggles, разработен в Dartmouth College, симулира зрението на дълопет и илюстрира адаптивното предимство на големите очи на това животно. Както виртуалнатата реалност, така и констатациите на екипа, публикувани наскоро в Evolution: Education and Outreach, са достъпни безплатно онлайн.

    Tarsier Goggles е разработена от Самюел Гочман, докато той е бил студент в Дартмут и Натаниел Дж. Домини, професор по антропология в Дартмут, който изучава еволюцията на сензорните системи на приматите, в сътрудничество с Лаборатория за приложно обучение и иновации Дартмут (DALI), където студентите проектират и изграждат технологии.

    Самюел Гочмал се обърнал към лабораторията DALI с проблем - как би могъл да промени човешкото възприятие за нашия свят, така че да преживее уникалните адаптации зрението на дългопета. Чрез итеративен процес екипът на DALI изследвал различни решения. Гочман и екипът решили, че виртуалната реалност ще бъде най-добра, тъй като е не само потапяща, но може да се използва и като средство за преподаване в класната стая.

    Софтуерът с отворен достъп Tarsier Goggles включва три виртуални учебни среди - "Matrix", "Labyrinth" и "Bornean Rainforest", които симулират зрението на дългопета - толкова различно от човешкото по отношение на остротата, цветното зрение и яркостта. Борнейските дългопети имат протанопия - червено-зелена цветна слепота.

    Във виртуалната тропическа гора на Борней, потребителите могат да се придвижват, да скачат и да се държат за дърветата в "тъмно пространство, подобно на лабиринт, което е практически непрозрачно за зрението на човека", както е описано от авторите.

    "Повечето ученици от девети и десети клас в САЩ учат за оптиката и естествения подбор, но двете теми обикновено се третират изолирано", казва Домини, който е един от съавторите. "Дългопетът е ефективен начин да се обединят двете понятия. Трябва да разберете оптичните принципи, за да разберете защо естественият подбор би благоприятствал такива огромни очи в такъв малък хищник."

    "Осъзнах, че изучаването на естествения подбор на повечето студенти е ограничено до диаграми, слайдшоу и модели", казва Гочман, който е водещ автор на изследването. "Виртуалната реалност предлага потапящо преживяван, в което разбираме някои от характеристиките на зрението на дългопета, които са резултат от неговото приспособяване. Tarsier Goggles е научно-образователен инструмент, който ангажира учениците с практически научни концепции във физиката, науката за възприемането и биологията". - добавя той.

    Tarsier Goggles изграден в Unity3D (платформа за създаване на игри) със SteamVR за HTC VivePro и е програмиран на C #. Използван е Virtual Reality Toolkit за създаване на функционалности като телепортация. За много от визуалните ефекти е използван вграденият в Unity стек за постпроцесиране, а реалността е изградена в Maya.

    Tarsier Goggles илюстрира как виртуалната реалност може да бъде приложена за научно образование, като предоставя на учениците забавен, интерактивен начин за изследване на сложни концепции.

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини