С 550 лв. на месец купуваме жилище. Преглед на печата

24 часа

Соцдепутати гневни на Корнелия - за март някои взели под 100 лв., един продал и жилище

Корнелия Нинова няма намерение да върне червените депутати в парламента поне до европейските избори в края на май. Ако БСП биела ГЕРБ, соцлидерката щяла да иска предсрочни избори. Ако не успее да вкара повече европейски депутати, соцпартията ще мисли други ходове. Какви? Според източници от "Позитано" дори и Корнелия Нинова не знаела.

Левите депутати обаче вече тихо, но явно недоволстват от бойкота. Особено се изнервили, когато миналата седмица получили заплатите си за март, от които били удържани суми не само за месеца, но и за отсъствия от февруари.

БСП бойкотира парламента от 18 февруари. Първо соцдепутатите взеха почти пълните си надници - средно около 5000 лв. на човек, защото електронната система на парламента отчита отсъствията със закъснение.

Труд

С 550 лв. на месец купуваме жилище

С месечни вноски от 550 лв. човек може да си купи хубаво жилище в София, показа проверка на "Труд" сред офертите на банките. Ако жилището струва между 120 хил. и 150 хил. лв. и имате определена сума в брой, може да вземете заем от 100 хил. лв. с идея да го изплатите за 20 години. В този случай най-ниските месечни вноски от наличните на пазара оферти на банките започват от около 550 лв.

Банките предлагат голямо разнообразие от условия за кредитиране при покупката на имот. Предлаганата лихва например може да зависи от размера на месечните ви доходи, както и от това дали искате да има период с фиксирана лихва. По принцип може да получите по-ниска лихва по ипотечния кредит, ако превеждат заплатата ви по сметка в съответната банка. Така банката може директно да си дръпне вноската по заема при превеждане на заплатата ви. Това намалява риска от забавяне на вноските и съответно позволява финансовата институция да ви предложи по-добри лихвени условия.

Монитор

Борисов: Лошо ни удариха, да излезем по-силни

Не се бият срещу БСП. Не целят да изпратят 1-2 евродепутати, а да рушат нашия съюз и да върнат БСП", каза още премиерът и добави: "Дали си задават въпроса какво правим като свалим ГЕРБ и СДС?". Той отново коментара казуса с апартаментите и поясни, че за хората апартаментите на БСП не са проблем. Те и до ден днешен живеели в резиденции. Борисов забрани на актива по време на кампанията за евровота да се вкарат в "говорене на омразата". По думите му ГЕРБ продължава да е първа политическа сила, дори и с грешките. Трябвало обаче да показват на хората, че понасят наказанието си и продължават да работят. Който не работи, не греши, каза премиерът. По думите му опонентите им ще се опитват да ги връщат на теми, които нямат нищо общо с Европа. Той даде да се разбере, че очаква и критики заради чуждите фамилии на Мария Габриел и Ева Майдел. Но, от където е жената, там е родата. В случая съм по - притеснен за Австрия и Германия, каза Борисов. И добави: " Не искам да сте кучки, както е модерно". Поводът за този негов коментар пък е изявлението в медиите на самата Елена Йончева, че нейният тригодишен син Тео й казва, че "работи кучката, която да бие Бойко".

Стандарт

"Латинка" - софийският "Ориндж Каунти"

Една улица с незабележимо име на цвете в столичния квартал "Изток" отскоро е в центъра на най-големия политически скандал в държавата. "Латинка гейт" вече взе оставките на няколко политици, закупили преференциално жилища от фирма "Артекс" на цени, каквито в района отдавна не съществуват и за строителство на старо. Сред отишлите си дотук са един министър и двама заместник-министри, а развитието предстои.

Впрочем, по-старите обитатели на "Латинка" наричат новите си комшии "латинчани в повече" по аналогия с популярния сериал "Столичани в повече". И са на мнение, че именно с построяването на трите нови сгради на "Артекс" е променен значително обликът на квартала, който доскоро се е състоял от предимно ниски здания и е имал специфичен стил.

Сега

Слана съсипа черешите, сливите, кайсиите

Ледени висулки увиснаха от разцъфналите клони на череши, сливи, праскови, кайсии, вишни в почти цялата страна, минусовите температури причиниха слана, която е фатална. "Реколтата тази година от тези плодове или няма да я има, или ще бъде критично слаба", сигнализира Красимир Кумчев, известен агроконсултант, предаде БГНЕС от Пловдив. В по-голямата част от страната реколтата е обречена.

Трудът на овощарите е незащитен, обясни Красимир Кумчев. "Те не могат да застраховат градините си от щети, настъпили от събития преди 20 април, това е условието на застрахователите, и то не се променя въпреки многократно поставяните искания.

Капитал дейли

Цветанов остава "мотора и душата" на ГЕРБ за евровота

ГЕРБ тръгва в същинската кампания за евровота с познатите лица - настоящи евродепутати, без да дава знак на избирателите, че ще промени нещо, било заради скандала с апартаментите, било заради водещите кандидати на опонентите си. Листата на най-голямата управляваща партия беше представена в неделя от началника на предизборния щаб Цветан Цветанов. Така управляващите дават заявка, че вторият човек на ГЕРБ няма да отстъпи и с крачка повече назад от оставката си като депутат. Дори напротив - активността на Цветанов показва, че той ще се опита да контраатакува и да си възвърне позициите, които загуби покрай скандала с апартаментите, закупени от "Артекс" на цени под пазарните.

Водач на листата е еврокомисарят Мария Габриел, а след нея - следващите четири позиции са за досегашните евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. На шесто място е поставен Александър Йорданов, излъчен от СДС. Тук приключва и (в оптимистичния вариант) сигурната избираема зона. Следват бившият министър на европредседателството, сега народен представител Лиляна Павлова, Емил Радев, който представлява ГЕРБ в ЕП сега, и Ивелина Василева - бивш министър на екологията във втория кабинет на Бойко Борисов, сега председател на комисията по околна среда в Народното събрание.

Дума

Тотален провал с касовите апарати

Новата наредба на НАП за касовите апарати, която влиза в сила от днес, е на път да претърпи тотален провал, защо предприемачите все още не са в състояние да прилагат новите правила. Те бяха публикувани в "Държавен вестник" в последния възможен момент, ден преди изтичането на крайния срок за подмяна на фискалните устройства. По информация на БСК от 200 хиляди действащи касови апарата подменени са едва 76 хиляди. От 1 април очакваме приходната администрация да започне масови проверки за това дали в търговските обекти се ползва новият софтуер за управление на продажбите. Очакваме също да бъдат прилагани санкциите, предвидени в наредбата, включително могат да бъдат затворени търговски обекти, коментира пред БНР финансовият директор на БСК Станислав Попдончев. За провала си косвено призна и НАП, след като в последния месец промени почти всички срокове в наредбата и така обърка още повече фирмите, от които 87% се оказаха неподготвени за новите условия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини