Партията на Ердоган губи и в Истанбул, и в Такирдаг

Партията на турския президент Реджеп Ердоган - (Партия на справедливостта и развитието), загуби изборите и в Текирдаг - мястото, където преди дни външният министър Ахмед Чавушоглу произнесе прословутата си реч за намесата на Турция в поправките на българския Закон за вероизповеданията.

Кметското място в Текирдаг печели опозиционният кандидат от Републиканската народна партия Кадир Албайрак с 51,15 на сто. Това е резултат при 99,66 на сто от преброените гласове, уточняват наблюдателите на изборния процес. Кандидатът на Ердоган остава на второ място с повече от 7% разлика.

Изказването на Чавушоглу предизвика напрежение между България и Турция и бе повод министърът на външните работи Екатерина Захариева да се разпоруди посланикът на Турция у нас Хасан Улусой да бъде извикан за разговор в министерството. 

За първи път от 25 г. опозицията в Турция печели местните избори в Анкара. От Народнорепубликанската партия е и новият кмет на Измир, третият по големина град. 

В Истанбул гласуването е най-оспорвано. И въпреки че там управляващите издигна бившия премиер Бинали Йълдъръм, кандидатът на опозицията Екрем Имамолу успява да го изпревари. Макар и само с 27 000 гласа. Данните бяха обявени преди малко от председателя на Висшата избирателна комисия Сади Гювен.

За Имамоглу са гласували 4 159 650 души, а за Йълдъръм - 4 131 761 души.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини