А вие носите ли си нотариалния акт в джоба? Ефектите от имотния скандал

Николина Ангелкова вади нотариалния акт за апартамента си и го показва пред журналистите, които я чакат на летището. Министърът на туризма току що е кацнала от Мадрид, но явно е успяла да се подготви с документа, за да оправдае цената на жилището си. Едва ли си го носи винаги. Но шегата, че ако си във властта, тези дни е полезно нотариалните актове да са в чантата ти и да помниш какво пише в тях, е на място.

Ангелкова е поредният засегнат от скандала с имотите на висши държавни чиновници, купувани на цени под пазарните. Тя също обяснява, че в сделката й няма нищо нередно, но оставя решението какво да прави (оставка, отпуск) на премиера.

Разкритията за апартаменти на министри, депутати и други представители на властта, чиято официално заплатена цена е много по-ниска от офертите, на които се предлагат, вече доведоха до няколко оставки, започнаха прокурорски и данъчни проверки, а премиерът спря и един строеж. Действията на Борисов и замесените (всички твърдят, че всичко им е наред) са провокирани най-вече от засиления медиен интерес и негативната обществена реакция. За 66,6% от българите имотните сделки показват злоупотреба с влияние на хората във властта (проучване на "Алфа рисърч").

Изчистване или разчистване

На 17-тия ден от скандала главният прокурор Сотир Цацаров разпореди три нови проверки по медийни публикации за имоти на цени, придобити под средни за пазара. Те са за председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов – Елисавета Панова и на сина на директора на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов – Боби Сарафов. Почти едновременно със съобщението от прокуратурата, премиерът посъветва засегнатите в последните дни от скандала да подадат оставки или да излязат в дълъг отпуск.

Междувременно продължават проверки на още петима души от властта с такива сделки, независимо че те подадоха оставки.

Проверките сега стават инструментът, който ще реши бъдещето на проверяваните - дали някои ще бъдат изчистени и ще запазят позициите си, а за други - ще бъдат използвани, за да бъдат отстранени.

"Дневник" обобщава какви са разкритията и ефектите за всеки от купувачите на евтини жилища.

Пламен Георгиев и най-известната тераса в България

Разкритията за председателя на антикорупционната комисия започнаха след публикация на "Биволъ" заради две сделки с апартаменти в София през 2012 г и 2017 г. Според сайта има сериозно разминаване между сумите, вписани в имуществените декларации и материалния интерес, отбелязан в Агенцията по вписванията.

Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск докато тече проверката.

След първоначалните обяснения на Георгиев, започнаха да излизат още факти, които поставиха под съмнение дали е декларирал всичко и дали семейството му е разполагало с декларирани доходи, които да покрият имотните сделки. Покупката на апартамента през 2017г. е частично финансирана с ипотекирането му пред Първа инвестиционна банка и продажба на имот в "Люлин", но "Капитал" изчисли, че въпреки това се губи сума между 180 и над 650 хил. лева, в зависимост от това дали сделките са правени на данъчна оценка или на пазарна цена.

Голям интерес в медиите предизвика и пропускът на Георгиев да декларира 186 кв.м тераса от своя тризонет, на която има барбекю и сауна. Той твърди, че не я е вписал като част от имота (и съответно тя не е част от цената), тъй като става дума за общи площи, независимо че до нея се стига само от неговото жилище. Шефът на антикорупционната комисия упорито отказва да отговори на въпроси дори от колко човека се ползва терасата.

Малко след призива на Борисов и съобщението на прокуратурата той обяви, че излиза в отпуск.

Данъчните инспектори в София и прокуратурата ще направят ревизия на имуществото и доходите на Пламен Георгиев и съпругата му за периода 2013 – 2018 г.

Луксозният апартамент на младия Боби Сарафов

Според публикация в "Биволъ" синът на Борислав Сарафов, който е роден през 1997 г., притежава апартамент, ателие и гараж на обща стойност 540 хил. лв. Те са придобити през 2018 и 2019 г. в луксозния комплекс "Еделвайс" в "Бояна" и стойността на сделките също предизвиква въпроси за по-ниски цени, както и за произхода на всички средства, с които е финансирана покупката.

Борислав Сарафов обеща съдействие на НАП и Антикорупционната комисия.

Синът му Боби Сарафов ще бъде проверяван от прокуратурата и от антикорупционната комисия. Данъчната администрация в София ще направи ревизия, за да се установи има ли несъответствие между доходите му и имущественото състояние. Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви, че ще окаже пълно съдействие на разследващите от антикорупционната комисия и НАП.

Срещу председателя на ВКС Лозан Панов през съпругата му

С публикация в "Правен свят" беше атакуван и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за сделка на съпрутата му две години преди те да сключат брак. В нея се твърди, че имотът - апартамент от 172 кв.м. и два гаража, съответно по 19.5 и 19.7 кв. м. е купен от фирмата "Ганева 2000" ЕООД, чийто едноличен собственик е Елисавета Панова (по това време Ганева). Според "Капитал" и позоваване на нотариалния акт платената сума е 81 хил. евро, което прави 382 евро на кв. метър, ако са включени и двата гаража. Панова обяснява че е получила по-добра цена заради по-голямата първоначална вноска, която е направила, а тя е плащала и довършителни дейности. Тя потвърди, че кумове на семейството са собствениците на "Артекс" по нейна покана и тя ги запознала с Панов малко преди да сключат брак.

Председателят на ВКС заяви, че се чувства "най-минат", защото имотът не е на негово име, а тече проверка на имуществото му. Той смята, че няма основание да се иска оставката му.

Неговата проверка ще бъде от Инспектората към Висшия съдебен съвет. А данъчните ще проверяват факти и обстоятелства за придобиването и ползването на имот от "Ганева 2000" ЕООД. Прокуратурата разпореди да се установи произходът на средствата за купуване на имота, начина на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство.

Оставките досега

Имотният скандал започна на 19 март след публикация за сделка на Цветан Цветанов в "Свободна Европа" за новия му апартамент в луксозната кооперация "Летера", известна като "Къщата на буквите", на ул. "Латинка" в столичния кв. "Изток". За да придобие имота, той прехвърля на строителя "Артекс" две други свои жилища (от общо 190 кв. метра), две паркоместа и доплаща 100 000 лева.

Цветан Цветанов напусна парламента като депутат, но остава зам.-председател на ГЕРБ.

Според документите данъчната оценка на имота, по която е извършена и замяната, е 386 654 лева за 315 кв. метра. Това включва апартамент от 240 квадрата, двоен гараж, предверие и асансьорна шахта. При тази цена на придобиване на апартамента, излиза, че квадратен метър струва 1227 лева (630 евро), а подобни имоти в други сгради на "Артекс" се продават на цени от 2400 евро до 3000 евро. Зам.-председателят на ГЕРБ обясни сделката с това, че заменените жилища са в същия район, а доплащането е направил с комбинация от кредит и спестявания и твърди, че трябва да се изчислява само това, което е платил за около 50 кв.м. разлика в общите площи на имотите. Цветанов не коментира как е избрал новото жилище, връзки със собствениците на "Артекс" - семейството архитекти Мирянови, както и как така предишните му апартаменти са купени в същия ден от бивш служител в щаба на ГЕРБ.

Докато беше на служебно пътуване в САЩ, медиите припомниха законови промени, направени от този парламент по предложение на ГЕРБ, от които са се облагодетелствали "Артекс" за строежа на 120 м. сграда в "Лозенец" и запомнаха и обяснения и проверки по този казус, в който различни институции си прехвърляха отговорността.

Въпреки, че сроред Цветанов при сделката му са спазени принципите на правото и според информации не е смятал, че трябва да носи някаква отгорност, след разговор с Борисов той подаде оставка и на 29 март напусна парламента като депутат, председател на вътрешната комисия и на парламентарната група на ГЕРБ.

На 22 март Върховната касационна прокуратура възложи на антикорупционната комисия да започне проверка на сделката за апартамента Цветан Цветанов. Ревизията на неговите имоти е по сигнал на гражданско сдружение "Боец" и срокът е два месеца и резултатите трябва да излязат преди европейските избори, насрочени за 26 май.

Правосъдният министър Цецка Цачева първа подаде оставка на 23 март, след публикации, че е купила жилище също от "Артекс" също в кв. "Изток", Имотът е 198 кв. м и е придобит за 670 евро на кв.м. Тя обясни, че избрала имота след като видяла изкоп в квартала и в началото даде неясни обяснения.

Цецка Цачева напусна министерския пост, а Данаил Кирилов ще заеме мястото й в правосъдното ведомство.

Според нотариалния акт Цачева го е купила заедно със сестра си през лятото на 2018 г. Само месец преди сделката с правосъдния министър, идентичен апартамент в същата сграда (с малко по-голям гараж) е бил продаден с 65 000 лв. по-скъпо.

Прокуратурата е разпоредила проверката на сделката да се извърши от Антикорупционната комисия.

Зам.министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка на 26 март въпреки че ден по-рано не виждаше никакъв проблем със закупеното от "Артекс" жилище, чиято ниска цена също предизвика въпроси. Първанов е купил апартамент от 150 кв.м и два гаража – 19 и 31 кв.м, на 28 септември 2018 г. срещу 240 312.47 лв. (616 евро на кв.м). Недоволен от развитието на събитията, той покани медии, за да покаже все още довършващия се апартамент и неговите три нормални спални, оплака се от шума, който влиза ако отвори прозорците и обясни, че според него е платил висока цена и че цени като 2400 евро на кв.м. според него са невъзможни в София.

Първанов е проверяван от Антикорупционната комисия.

Проверка на имуществото и произхода на средства тече и срещу Ваня Колева, която на 23 март подаде оставка като заместник-министър на спорта. Тя има жилище в луксозната сграда на фирма "Артекс" - "Летера".

Също като Цветанов, който й е кум - Колева е получила цена, която изглежда преференциална от фирмата строител, показва справка в Имотния регистър. За апартамент от 231 кв.м и гараж от 24.5 кв.м тя е платила 665 хил. лева, които е взела на кредит от ДСК.

Различен случай

Фирмата на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов "Рашидов Пропъртис" е купила само ден преди Цецка Цачева, на 26 юли 2018г., апартамент от 112,2 кв. м. в същата сграда за 187 432 лв. или 856 евро на кв.м. Два месеца по-късно, на 29 септември, фирмата на шефа на парламентарната комисия по култура купува още един апартамент от "Артекс", но в друга новопостроена сграда на ул. "Тинтява". Там "Рашидов Пропъртис" заплаща 140 819 лв. за апартамент от 75,41 кв.м. плюс гараж 18,2 кв.м. или 776 евро на кв.м.

Сделката на Рашидов предизвика най-малко реакции, като от една страна беше защитавана, че той има приходи от дейността си като склуптор, а от друга - премиерът обясни, че имал фирма, която се занимава с продажба на имоти.

Рашидов също е проверяван от Антикорупционната комисия.

В развитие

Антон Славчев, който е заместник-председател на антикорупционната комисия и ще замества Пламен Георгиев, докато е в отпуск, също не декларирал пълната цена на апартаменти остъклена тераса от 244 кв. м., съобщи тази седмица "Биволъ". Имотът е в луксозна сграда на ул. "Нишава" 4 в столичния кв. "Хиподрума".

Според документи, публикувани в сайта, в декларацията му е отбелязано, че остъклена тераса от 244 кв. м. струва 38 000 лв. Справка в Имотния регистър показва, че същата остъклена тераса е изповядана на цена 216 419 лв., но придобивката е съвместна, а не само на Славчев. Достъп до нея имат три апартамента на първия етаж. Един от тях е собственост на Антон Славчев, а другият е на неговата близка Зорница Тодорова. Третото жилище се води "ателие" и е купено от брата на Антон Славчев – Светослав, който също участва в покупката на терасата.

Според "Биволъ" цената на апартамента на Антон Славчев е очевидно "под всякакви пазарни стойности", тъй като той е платил за 62,6 кв/метра и три гаража (17,13 и 13 кв.м.) само 29 251 лв. Тодорова е платила 20 140 лв. за 64 кв. метра. Така средната цена на жилищата им се оформя около 150-160 евро на кв.м, а на гаражите по 100 евро на квадрат. И дори и през 2010, когато са сделките, пазарните цени в този район са били около 1000 евро.

Славчев все още не е коментирал сделката и засега нито една държавна институция не е обявила официално дали ще проверява и неговото имуществото. Ръководената в момента от него комисия обаче прави другите проверки и това предизвиква същите въпроси както и за Пламен Георгиев - може ли някой със съмнения за негови сделки да разследва други подобни.

Министърът на туризма Николина Ангелкова беше атакувана от бившия вицепремиер Валери Симеонов за нейното жилище. То е в кв. "Овча купел", 116 кв. м плюс мазе и гараж и е купено в груб строеж през 2008 г. . Ангелкова обясни, че е платила 75 хил. лв. лични средства на родителите й. Преди сделката тя поръчала независима пазарна оценка и тя е на същата сума, която в крайна сметка е била платена. Министърът добави, че данъците са платени върху тази сума, а не върху данъчната оценка. Но в имуществената й декларация през 2011 г. погрешно е записана данъчната оценка.

Ангелкова не смята, че има проблем със сделката, Симеонов я атакува отдавна, но ще направи каквото каже премиерът Борисов.

Странични щети

Имотният скандал беше определен от премиера Борисов като тежък удар върху ГЕРБ. За да минимизира щетите министрите замесени в скандала бързо напуснаха постовете си, а напускането на Цветанов като депутат трябваше да се разчете като безкомпромисно действие и спрямо най-близкото му партийно обкръжение. Разкритията обаче продължават, а в сряда Борисов разпореди да спре строежа на сградата "Златен век" на фирма "Артекс". По-късно кметът Йорданка Фандъкова уточни, че по нейно убеждение строителството не трябва да продължава докато съдът не се произнесе еднозначно за валидността на строителните книжа, по които има спорове от 2 години.

Антикорупционната комисия проверява всички сделки на фирма "Артекс" от 2007 г. досега.

А президентът Румен Радев свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) на 8 април заради имотните сделки или по темата с корупцията.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ан
    АНДРЕШКО
    6 0
    16:14, 5 апр 2019
    След 1989 г СИНИТЕ разбойници критикуваха членове на ПБи на ЦК на БКП за вилите имоказа се че те са КОЛИБИ в сравнение с имотите на сегашните КРАДЦИ и МАРОДЕРИ от Гербаджийската власт
    • Ko
      kovo
      0 0
      10:03, 8 апр 2019
      Да не сравняваме "сини" и "червени", и кой е "по", "по", "най", защото един виден "червен" получава 43 мил. лева за една дупка. Думата ми е че ще трябва да мине много време и много "отрязани" ръце, за да може "андрешковския" манталитет да изчезне от народа. Семето "сега сме на улука" трябва да се минимизира!
  • 2
    За
    Зарзаватчията
    1 0
    15:14, 7 апр 2019
    Абе тая грозница Ангелкова и тя много се нагушила Е това е да си Гербтурист
Последни новини