10 °C

Линус Торвалдс обяви социалните мрежи за болест

Социалните мрежи са болест и признаците за това са няколко: текстовите съобщения не предават интонация и нюанси на речта, съдържанието е предназначено да печели за сметка на качеството, а потребителите са склонни да бъркат личния живот с анонимност. Това е присъдата на Линус Торвалдс – създател на Linux ядрото – за проекти като Twitter, Facebook и Instagram.

Попитан в интервю за Linux Journal какво би искал да промени в технологичния свят, за създаването на който самият той помогна със своето творение, Торвалдс е категоричен: социалните мрежи. „Имам абсолютна неприязън към модерните „ социални медии” – Twitter, Facebook, Instagram. Това е болест. Те сякаш подбуждат към лошо поведение“, казва Торвалдс.

По неговите думи, интернет елиминира всички поведенчески „подсказвания“, които обикновено са част от общуването, и в резултат на това никой не чува интонации и нюанси в думите на събеседниците.

„Лесно е да не забележите хумор и сарказъм, но също така е много лесно да пренебрегнете реакцията на адресата и в крайна сметка ще получите разпалени войни, които не могат да избухнат толкова лесно, когато сте лице в лице“, коментира Торвалс.

Разработчикът на Linux твърди, че същото се отнася и за електронната поща, но тя е по-необходима, защото се използва за по-прагматични цели – за предаване на истинска информация, докато информацията в социалните медии не винаги е вярна.

„Целият модел на харесвания и споделяния е просто боклук. Там няма усилия и контрол на качеството. Всъщност всичко това е насочено към обратния контрол на качеството… към „кликбейт“ (примамка за кликвания – бел.ред.) и към неща, предназначени да създадат емоционална реакция, често морално възмущение”, отбеляза той.

Когато към всичко казано дотук добавите и анонимност, „това е просто отвратително“, възмущава се Линус Торвалдс.

„Някои хора бъркат конфиденциалността и анонимността, като си мислят, че те вървят ръка за ръка и че защитата на поверителността означава, че трябва да защитите анонимността. Мисля, че това е грешно. Анонимността е важна, ако сте информатор, но ако не можете да потвърдите самоличността си, вашата луда тирада не трябва да се появява на никаква социална платформа и не трябва да се споделя или харесва“, допълва Торвалдс.

В момента Торвалдс не е в социалните мрежи, въпреки че използва Google Plus за известно време, смятайки, че опитът на интернет компанията да създаде социална мрежа е „по-малко безсмислен“ от други проекти. Но Google обяви през декември м.г., че ще закрие Google Plus, и наскоро започна да изтрива акаунти.

Торвалдс използва активно електронна поща и неколкократно бе обвиняван в грубост, която демонстрира в писма до други участници в проекта Linux. Особено за онези, чиито интелектуални способности, работа или мотивация са под високите стандарти на Торвалдс.

Преди няколко години Торвалдс трябваше да обясни поведението си, когато един от разработчиците на Intel публично влезе в спор с него и го упрекна, че не се държи професионално и отблъсква хората, които искат да допринесат за развитието на Linux. На този упрек създателят на платформата отговори: „Хората са различни. Аз съм неучтив, разстройвам се лесно, имам експлозивни писма, но като цяло не задържам злото дълго“.


Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини