10 °C

Разкриха загадката на оръжията на Tеракотената армия

  Световно известната Теракотена армия в Сиан е редица от реалистични керамични фигури в естествен размер, които представляват войни, подредени в три големи изкопа в мавзолея на Цин Шъхуан (259-210г. пр. н. е.), първият император на обединен Китай.

  Ново изследване, публикувано в списанието Scientific Reports, разкрива, че причината за добре запазеното състояние на оръжията на войните, по-скоро се дължи на химичния състав и характеристики на околната почва, отколкото на покритието и от хром (което се е считало за първата форма на антикорозионна технология), съобщават Sci news.

  До момента при разкопки са открити повече от две хиляди теракотени войни и се смята, че има още няколко хиляди, които остават погребани. Войните са снабдени с напълно функционални оръжия, направени най-вече от бронз, досега са открити десетки копия, пики, куки, мечове, арбалети и около 40 000 върхове. Оръжията са запазени забележително добре като цяло, като много от тях все още имат лъскави, почти незасеганти от времето повърхности и остри остриета. 

  От първите разкопки на Теракотената армия пред 70-те години на 20 век, археолозите предполагат, че чудесно съхраненото състояние на бронзовите оръжия трябва да е резултат от уникален метод за предпазване от корозия на металите, разработен от майсторите на оръжия на Цин.

   

  Следите от хром, открити по повърхността на бронзовите оръжия навеждат учените към мисълта, че занаятчиите са разработили технология, предшестваща галванизацията с хром, техника, патентована в началото на 20 век и все още използвана днес. 

  "Някои от бронзовите оръжия, специално мечове, пики и алебарди, имат лъскави, почти недокоснати повърхности и остри остриета след като са били погребани за 2 000 години с Теракотената Армия," разказва д-р Сиуджън Ли (Xiuzhen Li), изследовател от Института по археология в Юнивърсити Колидж в Лондон и Музея - мавзолей Цин Шъхуан в Китай. "Едната от хипотезите беше, че ковачите на оръжия са използвали някакъв вид технология срещу ръжда, заради хрома, открит по повърхността на оръжията. Въпреки това, запазеността им продължава да озадачава учените в продължение на повече от четиридесет години."

  Сега д-р Ли и сътрудниците му откриват, че хромът, открит върху бронзовите повърхности е просто замърсяване от лака, положен върху съседните обекти, а не резултат от древна технология. 

  Те предполагат и че отлично запазеното състояние на бронзовите оръжия може да е било подпомогнато от леко алкалното pH, малкият размер на частиците и ниското съдържание на органична материя в заобикалящата почва. 

   

  "Високото съдържание на калай в бронза, техниката на закаляване и специфичната природа на местната почва могат донякъде да обяснят забележителната запазеност, но все пак е възможно династията Цин да е развила мистериозен технологичен процес, който си заслужава да бъде по-подробно изследван," смята д-р Ли. 

  Анализирайки стотици артефакти, екипът открива, че много от най-добре запазените бронзови оръжия не съдържат хром на повърността си. За да се изследват причините за отличното запазване на тяхното състояние, екипът пресъздава условията, в които са били оръжията, като поставя бронзови реплики в камера, която симулира околната среда. 

  Репликите, покрити с почва от Сиан остават почти непроменени след четири месеца екстремни температури и влажност, за разлика от сериозната корозия, появила се върху тези, покрити с британска почва за сравнение.

  "Удивително е колко много важни детайли могат да бъдат възстановени чрез доказателствата от естествените материали и комплексните изкуствени сплави, открити в мавзолейния комплекс - бронз, глина, дърво, лак и пигменти и още много други", смята професор Андрю Биван (Andrew Bevan), също от Института по археология в Юнивърсити Колидж. "Тези материали дават допълнителни насоки в голямата история на занаятчийските техники в зората на първата Китайска империя."


  Източник: nauka.offnews

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  22.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  22.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  22.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  22.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  22.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  22.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  22.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  22.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  22.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  22.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  22.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  22.09.2019
  Последни новини