Задържаха основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж

Основателят на Уикилийкс Джулианс Асандж бе арестуван от британската полиция в еквадорското посолство в Лондон.

Полицейските служители изпълниха заповед за задържане на 47-годишния Асандж след като Еквадорското правителство оттегли предложението за убежище.

Асандж обитаваше посолството на Еквадор през последните 7 години, за да избегне екстрадиция в Швеция, където ще се изправи пред обвинения в сексуално насилие.

Тези обвинения бяха снети, но Асандж продължи да бъде издирван, заради отказа му да се яви пред Уестминстърския магистратски съд през юни 2012. Той продължава да настоява, че арестът му ще доведе до екстрадицията му в САЩ, където е много вероятно да получи обвинение заради разпространението на секретни правителствени документи.

Лондонската полиция заяви, че неин дълг е било да уважи заповедта за задържане, и че е била поканена от посланика на Еквадор, след като страната оттегли предложението си за убежище.

Ленин Морено, президент на Еквадор, заяви, че до мярката се стигнало след многократното нарушение на международни конвенции и ежедневни протоколи от страна на Асандж.

Той обвини „неразумното и агресивно поведение“ на Асандж за експулсирането му от посолството.

На свой ред Уикилийкс твърдят, че Еквадор е прекратил осигуряването на убежище на Асандж в нарушение на международното право.

Основателят на Уикилийкс се бореше и крещеше докато бе извеждан от посолството днес, преди да бъде вкаран в очакващия го бус.

В момента той са намира в полицейски участък в Лондон и ще бъде изправен пред Уестминстърския магистратски съд възможно най-скоро.

Експерти по човешките права от ООН изразиха загриженост миналата седмица заради появилата се информация за възможното му извеждане от посолството на Еквадор.

Те се опасяват, че Асандж ще бъде екстрадиран в САЩ, и че има сериозен риск човешките му права да бъдат нарушени, включително правото му на защита и справедлив процес, както и забраната на жестоко и нечовешко отношение и наказание.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини