Мишки в космоса (видео)

Космическия кораб Dragon на SpaceX в своята мисия CRS-4 носел и такъв полезен товар към МКС - 20 женски мишки 

Мишлетата са най-добрите помощници на науката. Както може да сте забелязали вече, те често участват във важни опити, но какво правят на Международната космическа станция? Изглежда през 2014 годинина, когато пристигат там, мишките се заемат с обичайните миши неща.

Поведението на мишките в околоземна орбита е записано на камерите на борда на станцията.

В тяхната клетка (Rodent Habitat на NASA) мишките се занимават с пълната гама от типични за видa дейности. Първият им ден след пристигането отива за приспособяване към условията на безтегловност. Мишките усвояват придвижването летейки и навигират с опашки, успяват да достигнат решетките на клетката надлъж и нашир и не се вижда да се интересуват кое е горе, кое долу. Захващат се и се катерят по мрежата

След 7–10 дни по-младите мишки започват да имат характерно поведение - безкрайно въртене в кръг, което се превръща в координирана групова дейност. Това прилича на безкрайното тичане по въртележката, популярна играчка в клетките на гризачите. Само дето на МКС мишките са повечко, нямат въртележка, а посоките са обърнати, май.

Във всеки случай учените не са сигурни каква е точно причината за такова поведение. Те пишат, че то може да е стереотипно моторно поведение, или мишките може да търсят удоволствието (възнаграждаващ ефект) от физическата активност, или да целят вестибуларното усещане, което получават при това.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини