Новата пенсионна формула вече няма да ощетява никого

Хората, които вече са подали заявление за пенсия или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат еднократно преизчисление

На второ четене депутатите одобриха промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с начина за определяне на индивидуалния коефициент във формулата за изчисляване на пенсиите. Това съобщи БГНЕС.

От 1 януари 2019 г. влязоха в сила нови правила, според които в осигурителния доход, от който се изчисляват пенсиите за трудова дейност, не се включва осигурителният доход за период от три последователни, избрани от лицето години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г., както и осигурителният доход за периода 1997 г.- 1999 г., което беше възможно до края на 2018 г.

Все още обаче при много хора, които се пенсионират в момента, преобладаващият осигурителен стаж и съответния осигурителен доход са придобити преди 2000 г. Част от тях в този период са получавали високи заплати, върху които реално са били осигурявани, а впоследствие, поради различни причини, включително и за да могат да натрупат необходимия осигурителен стаж за пенсиониране, са приемали по-нископлатена работа. Така прилагането на новите разпоредби за изчисляването на пенсиите с начална дата след 31 декември 2018 г. е по-неблагоприятно за тях.

Така се стигна до настоящите промени, които дават възможност на тези хора да избират размера на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по „старата“ методика, приложима за пенсиите, отпуснати с начална дата преди 1 януари 2019 г., което цели са гарантира справедливост при упражняване на техните осигурителни права.

Изборът по коя формула да се пресмята индивидуалният коефициент за пенсия ще важи в следващите 4 години. 

Ще има нови заявления за отпускане на пенсия, в които хората ще трябва изрично да посочат, че избират размерът ѝ да бъде определен по старата методика, и да представят необходимите документи за 3-те "златни години" преди 1997-а.

НОИ автоматично ще изчислява пенсията в двата варианта - и по старите, и по новите правила. Ще се дава по-високата.

Хората, които вече са подали заявление за пенсия или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата.

Ако бъдещият пенсионер е убеден, че ще е по-изгодно да се пенсионира по новите правила, той няма да носи документи в НОИ. Целта е да не се създава напрежение в хората, които ще се пенсионират след 31 декември 2018 г.

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта

Последни новини