4 °C

ГЕРБ, БСП и ВОЛЯ се обединиха за изграждането на чешма в чест на дарителите – „Дари живот“ – ВИДЕО

  В парка срещу димитровградската многопрофилна болница вчера следобяд бе открита „Чешма-паметник на донорите“, по идея на Стефан Тамбуев - председател на Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Чешмата се намира в парка срещу МБАЛ „Света Екатерина“, пред едноименния параклис.
  Тя е посветена на хората, които чрез донорство са спасили и дарили живот. Изградена е със средства, дарени от депутати на 3 политически партии - ГЕРБ, БСП и ВОЛЯ. Кампанията е под надслов „Дари живот“. Това е 2-рата „Чешма-паметник на донорите“ открита в България, инициативата е такива да бъдат построени във всеки български град, за да напомнят на хората за каузата да дариш живот.
  Гост на събитието бе председателят на здравната комисия в парламента и председател на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Присъстваха кметът на града Иво Димов, областният управител на хасковска област Станислав Дечев и народни представители от ГЕРБ, БСП и Воля, общински съветници, трансплантирани пациенти и граждани. Присъства и единственият българин с присъдени от донори сърце и бъбрек Георги Пеев.
  Стефан Тамбуев  сподели, че тази чешма е символ, който е в почит към донорите и да насърчава хората към донорство, да бъдат добри и по-милосърдни. Той заяви, че тази кауза обединява и политици и хора да бъдат хуманисти и да помагат за каузата. „Донорството е една невероята възможност да продължим част от себе си в живота, който сме дали на другия човек, който живее след нас, заради нас.
  Хасковлията Пеев каза, че за да подкрепи инициативата за изграждането на чешмата-паметник в Димитровград, една от причините е че неговата майка живее в града, друга от причините е че кметът Иво Димов е откликнал мигновенно на идеята и много бързо и безпрепятстевено е осигурил възможността за изгражнането на чешмата. Той също така критикува действащото законодателство в насока на доносрството, че е остаряло и трябват спешни мерки за законодателна промяна и тя трябва да се извърши от законотворците в парламента. Даде цифри по отношение на трансплантациите, че за миналата година в България има само 5 трансплантации на бъбреци от жив донор и 20 от трупен донор, а има 52-ма души чакащи трансплантация на сърце.
  Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че приема критиките към законодателството и се правят стъпки по промяната му, според нея е важна крачка да се промени закона да може хората приживе да заявят желание/съгласие да бъдат донори. В момента законът дава възможност на гражданите приживе единствено да изявят нежелание за донорство и при ситуация, когато има настъпила клинична смърт и няма шансове да се възнатовят другите жизнени показатели, но е налично функциониращо тяло и живи органи, решението трябва да се вземе от роднините на жертвата, а те в много от тези случаи емоционално не са готови да дадат своето съгласие. Факт е че в България има много по-малко донори, в сравнение с Европейските страни и една от причините е законодателството, но е важно чрез подобни действия да " променим мисленето на хората, да променим цялата нагласа на обществото, защото и това е част от проблема“
  Организаторът на инициативата, Стефан Тамбуев, изказа благодарности на кмета Иво Димов за изключително добрата организация и че едновременно са започнати разговори с няколко града за изграждането на чешми, но в Димитровград нещата са се получи изключително бързо и безпроблемно. В Димитровград е първата чешма от инициативата, в която е вграден датчик за движение и за да потече живителната течност, трябва да усети приближаването на човек, докато предходните 2 чешми са постоянно течащи. По този начин съоръжението е и щадящо околната среда от към пестене на вода.  От него пиха вода всички присъстващи на официалното откриване, всички глътнаха по глътка димитровградска вода.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
  14 дек 2019
  Последни новини