11 °C

ГЕРБ, БСП и ВОЛЯ се обединиха за изграждането на чешма в чест на дарителите – „Дари живот“ – ВИДЕО

  В парка срещу димитровградската многопрофилна болница вчера следобяд бе открита „Чешма-паметник на донорите“, по идея на Стефан Тамбуев - председател на Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Чешмата се намира в парка срещу МБАЛ „Света Екатерина“, пред едноименния параклис.
  Тя е посветена на хората, които чрез донорство са спасили и дарили живот. Изградена е със средства, дарени от депутати на 3 политически партии - ГЕРБ, БСП и ВОЛЯ. Кампанията е под надслов „Дари живот“. Това е 2-рата „Чешма-паметник на донорите“ открита в България, инициативата е такива да бъдат построени във всеки български град, за да напомнят на хората за каузата да дариш живот.
  Гост на събитието бе председателят на здравната комисия в парламента и председател на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Присъстваха кметът на града Иво Димов, областният управител на хасковска област Станислав Дечев и народни представители от ГЕРБ, БСП и Воля, общински съветници, трансплантирани пациенти и граждани. Присъства и единственият българин с присъдени от донори сърце и бъбрек Георги Пеев.
  Стефан Тамбуев  сподели, че тази чешма е символ, който е в почит към донорите и да насърчава хората към донорство, да бъдат добри и по-милосърдни. Той заяви, че тази кауза обединява и политици и хора да бъдат хуманисти и да помагат за каузата. „Донорството е една невероята възможност да продължим част от себе си в живота, който сме дали на другия човек, който живее след нас, заради нас.
  Хасковлията Пеев каза, че за да подкрепи инициативата за изграждането на чешмата-паметник в Димитровград, една от причините е че неговата майка живее в града, друга от причините е че кметът Иво Димов е откликнал мигновенно на идеята и много бързо и безпрепятстевено е осигурил възможността за изгражнането на чешмата. Той също така критикува действащото законодателство в насока на доносрството, че е остаряло и трябват спешни мерки за законодателна промяна и тя трябва да се извърши от законотворците в парламента. Даде цифри по отношение на трансплантациите, че за миналата година в България има само 5 трансплантации на бъбреци от жив донор и 20 от трупен донор, а има 52-ма души чакащи трансплантация на сърце.
  Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че приема критиките към законодателството и се правят стъпки по промяната му, според нея е важна крачка да се промени закона да може хората приживе да заявят желание/съгласие да бъдат донори. В момента законът дава възможност на гражданите приживе единствено да изявят нежелание за донорство и при ситуация, когато има настъпила клинична смърт и няма шансове да се възнатовят другите жизнени показатели, но е налично функциониращо тяло и живи органи, решението трябва да се вземе от роднините на жертвата, а те в много от тези случаи емоционално не са готови да дадат своето съгласие. Факт е че в България има много по-малко донори, в сравнение с Европейските страни и една от причините е законодателството, но е важно чрез подобни действия да " променим мисленето на хората, да променим цялата нагласа на обществото, защото и това е част от проблема“
  Организаторът на инициативата, Стефан Тамбуев, изказа благодарности на кмета Иво Димов за изключително добрата организация и че едновременно са започнати разговори с няколко града за изграждането на чешми, но в Димитровград нещата са се получи изключително бързо и безпроблемно. В Димитровград е първата чешма от инициативата, в която е вграден датчик за движение и за да потече живителната течност, трябва да усети приближаването на човек, докато предходните 2 чешми са постоянно течащи. По този начин съоръжението е и щадящо околната среда от към пестене на вода.  От него пиха вода всички присъстващи на официалното откриване, всички глътнаха по глътка димитровградска вода.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  22.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  22.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  22.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  22.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  22.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  22.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  22.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  22.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  22.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  22.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  22.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  22.09.2019
  Последни новини