9 °C

ГЕРБ, БСП и ВОЛЯ се обединиха за изграждането на чешма в чест на дарителите – „Дари живот“ – ВИДЕО

  В парка срещу димитровградската многопрофилна болница вчера следобяд бе открита „Чешма-паметник на донорите“, по идея на Стефан Тамбуев - председател на Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Чешмата се намира в парка срещу МБАЛ „Света Екатерина“, пред едноименния параклис.
  Тя е посветена на хората, които чрез донорство са спасили и дарили живот. Изградена е със средства, дарени от депутати на 3 политически партии - ГЕРБ, БСП и ВОЛЯ. Кампанията е под надслов „Дари живот“. Това е 2-рата „Чешма-паметник на донорите“ открита в България, инициативата е такива да бъдат построени във всеки български град, за да напомнят на хората за каузата да дариш живот.
  Гост на събитието бе председателят на здравната комисия в парламента и председател на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Присъстваха кметът на града Иво Димов, областният управител на хасковска област Станислав Дечев и народни представители от ГЕРБ, БСП и Воля, общински съветници, трансплантирани пациенти и граждани. Присъства и единственият българин с присъдени от донори сърце и бъбрек Георги Пеев.
  Стефан Тамбуев  сподели, че тази чешма е символ, който е в почит към донорите и да насърчава хората към донорство, да бъдат добри и по-милосърдни. Той заяви, че тази кауза обединява и политици и хора да бъдат хуманисти и да помагат за каузата. „Донорството е една невероята възможност да продължим част от себе си в живота, който сме дали на другия човек, който живее след нас, заради нас.
  Хасковлията Пеев каза, че за да подкрепи инициативата за изграждането на чешмата-паметник в Димитровград, една от причините е че неговата майка живее в града, друга от причините е че кметът Иво Димов е откликнал мигновенно на идеята и много бързо и безпрепятстевено е осигурил възможността за изгражнането на чешмата. Той също така критикува действащото законодателство в насока на доносрството, че е остаряло и трябват спешни мерки за законодателна промяна и тя трябва да се извърши от законотворците в парламента. Даде цифри по отношение на трансплантациите, че за миналата година в България има само 5 трансплантации на бъбреци от жив донор и 20 от трупен донор, а има 52-ма души чакащи трансплантация на сърце.
  Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че приема критиките към законодателството и се правят стъпки по промяната му, според нея е важна крачка да се промени закона да може хората приживе да заявят желание/съгласие да бъдат донори. В момента законът дава възможност на гражданите приживе единствено да изявят нежелание за донорство и при ситуация, когато има настъпила клинична смърт и няма шансове да се възнатовят другите жизнени показатели, но е налично функциониращо тяло и живи органи, решението трябва да се вземе от роднините на жертвата, а те в много от тези случаи емоционално не са готови да дадат своето съгласие. Факт е че в България има много по-малко донори, в сравнение с Европейските страни и една от причините е законодателството, но е важно чрез подобни действия да " променим мисленето на хората, да променим цялата нагласа на обществото, защото и това е част от проблема“
  Организаторът на инициативата, Стефан Тамбуев, изказа благодарности на кмета Иво Димов за изключително добрата организация и че едновременно са започнати разговори с няколко града за изграждането на чешми, но в Димитровград нещата са се получи изключително бързо и безпроблемно. В Димитровград е първата чешма от инициативата, в която е вграден датчик за движение и за да потече живителната течност, трябва да усети приближаването на човек, докато предходните 2 чешми са постоянно течащи. По този начин съоръжението е и щадящо околната среда от към пестене на вода.  От него пиха вода всички присъстващи на официалното откриване, всички глътнаха по глътка димитровградска вода.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
  19 фев 2020
  Последни новини