13 °C

ГЕРБ, БСП и ВОЛЯ се обединиха за изграждането на чешма в чест на дарителите – „Дари живот“ – ВИДЕО

  В парка срещу димитровградската многопрофилна болница вчера следобяд бе открита „Чешма-паметник на донорите“, по идея на Стефан Тамбуев - председател на Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Чешмата се намира в парка срещу МБАЛ „Света Екатерина“, пред едноименния параклис.
  Тя е посветена на хората, които чрез донорство са спасили и дарили живот. Изградена е със средства, дарени от депутати на 3 политически партии - ГЕРБ, БСП и ВОЛЯ. Кампанията е под надслов „Дари живот“. Това е 2-рата „Чешма-паметник на донорите“ открита в България, инициативата е такива да бъдат построени във всеки български град, за да напомнят на хората за каузата да дариш живот.
  Гост на събитието бе председателят на здравната комисия в парламента и председател на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Присъстваха кметът на града Иво Димов, областният управител на хасковска област Станислав Дечев и народни представители от ГЕРБ, БСП и Воля, общински съветници, трансплантирани пациенти и граждани. Присъства и единственият българин с присъдени от донори сърце и бъбрек Георги Пеев.
  Стефан Тамбуев  сподели, че тази чешма е символ, който е в почит към донорите и да насърчава хората към донорство, да бъдат добри и по-милосърдни. Той заяви, че тази кауза обединява и политици и хора да бъдат хуманисти и да помагат за каузата. „Донорството е една невероята възможност да продължим част от себе си в живота, който сме дали на другия човек, който живее след нас, заради нас.
  Хасковлията Пеев каза, че за да подкрепи инициативата за изграждането на чешмата-паметник в Димитровград, една от причините е че неговата майка живее в града, друга от причините е че кметът Иво Димов е откликнал мигновенно на идеята и много бързо и безпрепятстевено е осигурил възможността за изгражнането на чешмата. Той също така критикува действащото законодателство в насока на доносрството, че е остаряло и трябват спешни мерки за законодателна промяна и тя трябва да се извърши от законотворците в парламента. Даде цифри по отношение на трансплантациите, че за миналата година в България има само 5 трансплантации на бъбреци от жив донор и 20 от трупен донор, а има 52-ма души чакащи трансплантация на сърце.
  Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че приема критиките към законодателството и се правят стъпки по промяната му, според нея е важна крачка да се промени закона да може хората приживе да заявят желание/съгласие да бъдат донори. В момента законът дава възможност на гражданите приживе единствено да изявят нежелание за донорство и при ситуация, когато има настъпила клинична смърт и няма шансове да се възнатовят другите жизнени показатели, но е налично функциониращо тяло и живи органи, решението трябва да се вземе от роднините на жертвата, а те в много от тези случаи емоционално не са готови да дадат своето съгласие. Факт е че в България има много по-малко донори, в сравнение с Европейските страни и една от причините е законодателството, но е важно чрез подобни действия да " променим мисленето на хората, да променим цялата нагласа на обществото, защото и това е част от проблема“
  Организаторът на инициативата, Стефан Тамбуев, изказа благодарности на кмета Иво Димов за изключително добрата организация и че едновременно са започнати разговори с няколко града за изграждането на чешми, но в Димитровград нещата са се получи изключително бързо и безпроблемно. В Димитровград е първата чешма от инициативата, в която е вграден датчик за движение и за да потече живителната течност, трябва да усети приближаването на човек, докато предходните 2 чешми са постоянно течащи. По този начин съоръжението е и щадящо околната среда от към пестене на вода.  От него пиха вода всички присъстващи на официалното откриване, всички глътнаха по глътка димитровградска вода.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 15.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
  15.10.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
  15.10.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
  15.10.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
  15.10.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
  15.10.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
  15.10.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
  15.10.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
  15.10.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
  15.10.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
  15.10.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  15.10.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
  15.10.2019
  Последни новини