Може да преговяряме за американски природен газ

България започва строежа на газовата връзка с Гърция до три седмици. Това обяви премиерът Бойко Борисов след енергийния форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация" в София.

Организатори на конференцията бяха Институтът за енергийни изследвания във Вашингтон и Центърът за балкански и черноморски изследвания.

"Около 20 май ще направим първа копка на интерконектора с Гърция", заяви Борисов след среща с председателя на Института за енергийни изследвания във Вашингтон и на Американския енергиен алианс Том Пайл и вицепремиера Томислав Дончев, на която темата е била обсъждана.

"Ние и в момента по 1 милион дневно втечнен газ през стария газопровод, през Солун, можем да вкарваме. Подменихме компресорите с американски, реверсивни, много добри. Напред сме по темата, ще я изградим", допълни премиерът.

Газовата връзка с Гърция ще е готова през 2020-а година, съобщи и енергийният министър Теменужка Петкова и допълни, че до дни ще бъдат избрани компаниите - изпълнителки на интерконекторната връзка, а в края на същия месец ще започне изграждането ѝ.

Бойко Борисов коментира, че на срещата с Пайл е била обсъдена и възможността за доставка на американски природен газ. По думите му страната ни може да се възползва от държавните дотации, които Вашингтон дава за своя газ и това да се случи в рамките на сътрудничеството ни в НАТО На директен въпрос дали преговорите за американски газ и изтребителите Ф-16 са обвързани, Борисов помоли журналистите да не му слагат думи в устата и уточни, че реални разговори все още не са започнали.

Премиерът за пореден път потвърди, че България се надява на диверсификация на енергийните източници, защото само така може да се постигне най-добра цена и сигурност на доставките. По думите му сега се изграждат "магистрали", за да може, който даде по-евтин газ, България да купи от него.

"Газовият хъб "Балкан" и нашата мрежа, която разширяваме, и транзита през България е много добре изчислен и свързан с третия енергиен пакет", заяви Борисов. Целта е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ от сегашния, който доставяме, нашата икономика, нашите потребители да получават най-евтиния газ, каза той.

Ако дадат руснаците по-евтин газ - взимаме него. Ако да дадат американците по-евтин газ - него. Изграждаме в момента именно тези магистрали, за да може, който да даде по-евтин газ, да вземаме от него, посочи Борисов.

Националата и енергийната сигурност са много свързани, затова сме толкова активни, заяви още той.

До края на годината България може да има работеща платформа за търговия с газ, обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Тази своеобразна борса за синьо гориво е отговорност на "Булгартрансгаз".

Според нея има основание да се смята, че в страната ни може да бъде изграден газоразпределителен център.

По думите й скоро ще бъде готово предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан", заяви енергийният министър Петкова:

"Това означава, че ние ще създадем предпоставки именно България да стане това средище, този естествен път на потоците природен газ, както от север, така и от юг".

Междувременно България развива борса за търговия на природен газ с подкрепата на австрийския газов хъб. Договорът с него е сключен в края на миналата година.

"И нашата амбициозна цел е до края на тази година да имаме една наистина платформа за търговия с природен газ, която да може да разполага с всички необходими функционалности, съгласно европейските правила и европейските регламенти. Ключови за България са междусистемната връзка със Сърбия, както и интерконекторът с Гърция", каза още Теменужка Петкова.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бл
    Блюхер
    2 0
    11:19, 30 апр 2019
    Тия приказчици ги слушаме вече 2 години от Делянчо Добрев от Теменушка и от Бойкича Едва ли някой им вярва
  • 2
    Ас
    асковлия
    1 0
    13:11, 30 апр 2019
    стига лъжи Боко. това се знаеше от давна че ще ни пробутат Шистовия газ на добри за тях цени.За това ти забраниха Южен поток. Само лижеш американски задници загроби България махай се веднага.
Последни новини