От 5 до 33 градуса през май

Времето през месец май ще е предимно слънчево с краткотрайни валежи и гръмотевици. Това съобщи синоптикът Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред "Фокус".

Средната месечна температура този май ще бъде около нормата. В по-голямата част от страната тя е между 16 и 19°, по Черноморието и във високите полета - 15-16°, в планините - от 2-5° по високите части над 2000 м до 12-14° в по-ниските.

Най-ниските температури ще са между 5° и 10°. По-хладно ще е в края на първото десетдневие, особено в котловините и по високите полета на Западна България, където има условия за слани.

Най-високите температури ще достигнат 33°.

Валежите ще са около и над нормата в Западна България и около нормата - в Източна. Месечна им норма е между 50 и 70 мм, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 мм, в планинските и припланински райони - от 70 до 140 мм.

В началото на първото десетдневие ще е по-хладно от обичайното. Често ще има значителна облачност и краткотрайни валежи и гръмотевици. Към 3-ти, 4-и се очаква затопляне и повече слънчеви часове. Купеста облачност ще се развива главно над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми. До края на периода температурите ще се понижават. Облачността ще е често значителна и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. В края на десетдневието по високите полета и в котловините има условия за образуване на слани.

В началото на второто десетдневие се очаква подобрение на времето и бавно повишение на температурите. В средата и в края на десетдневието отново ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще бъдат близки до обичайните.

През третото десетдневие температурите ще се повишат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури след обяд и преди полунощ. По-значителни и на повече места ще са те около 21-и, 25 май и в края на месеца.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини