15 °C

„Гробище за домашни любимци“ в димитровградските паркове

  Читатател на www.Dimitrovgrad.BGvesti.NET сигнализира, че в гората на димитровградския парк „Пеньо Пенев“ се сформира гробище за домашни любимци.

  Проверка на наш репортер установи, че на конкретното място има надгробни табели с кратки имена, подсказващи, че са на домашни любимци. Единият от знаците дори е кръст с името Арси и посочена 2016-та година.

  На мястото, което се намира на метри от първите къщи на кв. „Габера“, освен табелите, има и наскоро разкопавана почва, което означава, че има и скорошни гробове.

  По информация на ветеринари в Димитровград има множество места, на които се заравят трупове на домашни животни, като най-много са в парк „Марица“. Знаело се и за заровени трупове и в междублоковите пространства в града.

  Смъртта на домашен любимец често се приема като загуба на член от семейството. Много от собствениците биха искали да се разделят с починалото си куче, котка или друго животинче така, както биха се разделили със свой близък и това вероятно е причината животните да бъдат заравяни в зелените площи на Димитровград.

  Заравянето на трупове на животни в обществените пространства е незаконно, създава опасност от разпространение на зарази и носи рискове за здравето на хора и животни. Според ветеринари, със захвърлените и заровени трупове, често на недостатъчна дълбочина, „се залага биологична бомба“ и има опасност от разпространение на болести като антракс, туберкулоза, бруцелоза, кучешка тения и др.

  Незаконните гробове не са проблем само в Димитровград, така е и в цялата страна. Броят се на пръсти градовете като Варна, които повече от десетилетие имат обособени гробища за домашни любимци в гробищния парк „Тополите“. За него обаче няма информация дали в момента функционира, след като през 2017-та година бе забранен от здравните служби с мотив, че не е допустимо животните да се погребват близо до човешки тленни останки.

  Законният начин е труповете да бъдат изгорени в екарисаж. 

  Отговорността за труповете на животните е на техните стопани, които могат да се обърнат за съдействие към ветеринарните клиники в града. Те ще ги свържат с екарисаж, в който да бъдат изгорени починалите животни. Но има проблем и с липса на екарисажи в страната – през 2012 година, по време на обсъжданията на нов законопроект за ветеринарномедицинската дейност, лекари от Българския ветеринарен съюз (БВС) припомниха, че екарисажите на територията на цялата страна са само два – в Шумен и във Варна.

  За да постъпите законно и правилно, ако имате починало животно трябва да се свържете с екарисажа и да дочакате специализиран превоз, за което можете да получите съдействие от ветеринарна клиника. Пристигането на екарисажния автомобил отнема около седмица, коментираха от димитровградска клиника, като през това време трупът на животното трябва да се съхранява някъде. По наша информация, има само една ветеринарна клиника в Димитровград, която разполага с хладилна камера за съхранение на трупове до пристигането на специализирания автомобил за извозването му. За услугата по превозване и изгаряне има такса, която собственикът на животното трябва да заплати.

  Труповете на животни могат да бъдат заровени в частни дворове, където да не бъдат изровени от други животни, които да се заразят или да разпространят зарази. Другият вариант е да се заравят в отредени пространства за гробищни паркове, които да отговарят на определени изисквания, но на територията на димитровградска община няма отредено място за „гробище за домашни любимци“, иформираха от Общинска администрация.

  От редакцията на BGvesti изпратихме запитване към Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ), за становище по въпроса, което ще предоставим след като получим отговор от тяхна страна.

  Ветеринарите припомниха, че екарисажите на територията на цялата страна са само два – в Шумен и във Варна, и таксата за превозването ще падне като тежест на данъкоплатците.

  „Смело можем да твърдим, че страната ще се зарине с трупове на умрели животни“, коментира председателят на пловдивския клон на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина и продължи:

  „При положение, че има само два екарисажа, единият – в Шумен, другият – във Варна, какво се случва със семейството на баба и дядо в село в област Монтана, на които им умира магарето? Защото да се извози трупът му от Монтана до Шумен струва повече от едно магаре. Това мъртво магаре директно ще отиде в някое дере“.

  Освен това липсва контрол за смъртността на животните, които масово се заравят, и то на недостатъчно дълбочина, твърдят ветеринарите.

  Така според тях „се залага биологична бомба“ и има опасност от разпространение на епизоотии и болестикато антракс, туберкулоза, бруцелоза, кучешка тения и др.

  Според ветеринарите чрез законопроекта, който предстои да бъде гледан на второ четене в парламента, се отнемат правомощия на техния съюз като саморегулираща се професионална организация и прехвърлянето й изцяло на БАБХ.

  Агенцията обаче нямала потенциал да гарантира добрата ветеринарна практика на територията на цялата срана, нито има такива правомощия.

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/02/13/stranata-shte-se-zarine-s-trupove-ot-umreli-jivotni.151294
   
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ру
   Румен. Б.
   2 -7
   16:59, 9 май 2019
   И къде според вас да погребваме кучетата си, ако н... Виж коментара
  • 2
   На
   Наблюдател
   11 0
   17:23, 9 май 2019
   Наскоро в предаване по телевизията се оказа, че в София има фирма, която се занимава с изгаряне на домашни любимци, като собственикът получава урна с праха от животното. В селски дворове също не е за предпочитане, защото пък може да бъде заразена вода в кладенци! Би трябвало да се намери решение, но нерегламентираното загробване действително е опасно.
  • 3
   Ру
   Румен. Б
   2 -5
   19:20, 9 май 2019

   Глупости приказваш, животни си умират на всякъде и нищо не се случва! Мислиш ли че дядо Спас като му умре кучето или магарето, ще търси ветеринар да ги гори, ще ги хвърли в дерето на село!

  • 4
   На
   Наблюдател
   6 0
   20:46, 9 май 2019
   Не говоря глупости, господинчо! Явно си погребал някъде домашния си любимец! А дядо ти Спас не го давай за пример, простотията я има не само по селата, тя се пренесе и в градовете, за съжаление! За екология говорим, за култура и за други неща, от които явно си доста далеч!
  • 5
   Х
   Х
   3 -2
   22:46, 9 май 2019
   Скапаната ни държава не се грижи за живи хора и живонни,пък какво остава за умрели такива.Тук всичко е пред разпад.Нима заразите в циганските махали са по-малко опасни?Кой се грижи за почистването на улиците?Живеем в прахоляк и мизерия,а те с кучетата се захванали.Като ти го дадат от вет.клиника в чувал,какво следва да го направиш?Може би да го хвърлиш в контейнерите,които рядко събират..
  • 6
   Ле
   Лени
   6 0
   09:19, 10 май 2019

   От античността труповете на умрели животни се горят с цел да не се разпространяват болести и да се създават епидемии, не е нормално съвременния българин да пренебегрева тези правила и хората да се разхождат покрай гробове на животни. Трябва да се създаде място където бивотните да се заравят, защото явно процедурата с изгарянето им явно е тромава и не ефективна. Заразени животни са били озползвани във войни за да пренесат болести в обсадени градове за да се намали популацията на хората и града да падне по бързо и лесно.

  Хороскоп за 26.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
  26 яну 2020
  Последни новини