-1 °C

„Гробище за домашни любимци“ в димитровградските паркове

  Читатател на www.Dimitrovgrad.BGvesti.NET сигнализира, че в гората на димитровградския парк „Пеньо Пенев“ се сформира гробище за домашни любимци.

  Проверка на наш репортер установи, че на конкретното място има надгробни табели с кратки имена, подсказващи, че са на домашни любимци. Единият от знаците дори е кръст с името Арси и посочена 2016-та година.

  На мястото, което се намира на метри от първите къщи на кв. „Габера“, освен табелите, има и наскоро разкопавана почва, което означава, че има и скорошни гробове.

  По информация на ветеринари в Димитровград има множество места, на които се заравят трупове на домашни животни, като най-много са в парк „Марица“. Знаело се и за заровени трупове и в междублоковите пространства в града.

  Смъртта на домашен любимец често се приема като загуба на член от семейството. Много от собствениците биха искали да се разделят с починалото си куче, котка или друго животинче така, както биха се разделили със свой близък и това вероятно е причината животните да бъдат заравяни в зелените площи на Димитровград.

  Заравянето на трупове на животни в обществените пространства е незаконно, създава опасност от разпространение на зарази и носи рискове за здравето на хора и животни. Според ветеринари, със захвърлените и заровени трупове, често на недостатъчна дълбочина, „се залага биологична бомба“ и има опасност от разпространение на болести като антракс, туберкулоза, бруцелоза, кучешка тения и др.

  Незаконните гробове не са проблем само в Димитровград, така е и в цялата страна. Броят се на пръсти градовете като Варна, които повече от десетилетие имат обособени гробища за домашни любимци в гробищния парк „Тополите“. За него обаче няма информация дали в момента функционира, след като през 2017-та година бе забранен от здравните служби с мотив, че не е допустимо животните да се погребват близо до човешки тленни останки.

  Законният начин е труповете да бъдат изгорени в екарисаж. 

  Отговорността за труповете на животните е на техните стопани, които могат да се обърнат за съдействие към ветеринарните клиники в града. Те ще ги свържат с екарисаж, в който да бъдат изгорени починалите животни. Но има проблем и с липса на екарисажи в страната – през 2012 година, по време на обсъжданията на нов законопроект за ветеринарномедицинската дейност, лекари от Българския ветеринарен съюз (БВС) припомниха, че екарисажите на територията на цялата страна са само два – в Шумен и във Варна.

  За да постъпите законно и правилно, ако имате починало животно трябва да се свържете с екарисажа и да дочакате специализиран превоз, за което можете да получите съдействие от ветеринарна клиника. Пристигането на екарисажния автомобил отнема около седмица, коментираха от димитровградска клиника, като през това време трупът на животното трябва да се съхранява някъде. По наша информация, има само една ветеринарна клиника в Димитровград, която разполага с хладилна камера за съхранение на трупове до пристигането на специализирания автомобил за извозването му. За услугата по превозване и изгаряне има такса, която собственикът на животното трябва да заплати.

  Труповете на животни могат да бъдат заровени в частни дворове, където да не бъдат изровени от други животни, които да се заразят или да разпространят зарази. Другият вариант е да се заравят в отредени пространства за гробищни паркове, които да отговарят на определени изисквания, но на територията на димитровградска община няма отредено място за „гробище за домашни любимци“, иформираха от Общинска администрация.

  От редакцията на BGvesti изпратихме запитване към Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ), за становище по въпроса, което ще предоставим след като получим отговор от тяхна страна.

  Ветеринарите припомниха, че екарисажите на територията на цялата страна са само два – в Шумен и във Варна, и таксата за превозването ще падне като тежест на данъкоплатците.

  „Смело можем да твърдим, че страната ще се зарине с трупове на умрели животни“, коментира председателят на пловдивския клон на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина и продължи:

  „При положение, че има само два екарисажа, единият – в Шумен, другият – във Варна, какво се случва със семейството на баба и дядо в село в област Монтана, на които им умира магарето? Защото да се извози трупът му от Монтана до Шумен струва повече от едно магаре. Това мъртво магаре директно ще отиде в някое дере“.

  Освен това липсва контрол за смъртността на животните, които масово се заравят, и то на недостатъчно дълбочина, твърдят ветеринарите.

  Така според тях „се залага биологична бомба“ и има опасност от разпространение на епизоотии и болестикато антракс, туберкулоза, бруцелоза, кучешка тения и др.

  Според ветеринарите чрез законопроекта, който предстои да бъде гледан на второ четене в парламента, се отнемат правомощия на техния съюз като саморегулираща се професионална организация и прехвърлянето й изцяло на БАБХ.

  Агенцията обаче нямала потенциал да гарантира добрата ветеринарна практика на територията на цялата срана, нито има такива правомощия.

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/02/13/stranata-shte-se-zarine-s-trupove-ot-umreli-jivotni.151294
   
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ру
   Румен. Б.
   2 -7
   16:59, 9 май 2019
   И къде според вас да погребваме кучетата си, ако н... Виж коментара
  • 2
   На
   Наблюдател
   11 0
   17:23, 9 май 2019
   Наскоро в предаване по телевизията се оказа, че в София има фирма, която се занимава с изгаряне на домашни любимци, като собственикът получава урна с праха от животното. В селски дворове също не е за предпочитане, защото пък може да бъде заразена вода в кладенци! Би трябвало да се намери решение, но нерегламентираното загробване действително е опасно.
  • 3
   Ру
   Румен. Б
   2 -5
   19:20, 9 май 2019

   Глупости приказваш, животни си умират на всякъде и нищо не се случва! Мислиш ли че дядо Спас като му умре кучето или магарето, ще търси ветеринар да ги гори, ще ги хвърли в дерето на село!

  • 4
   На
   Наблюдател
   6 0
   20:46, 9 май 2019
   Не говоря глупости, господинчо! Явно си погребал някъде домашния си любимец! А дядо ти Спас не го давай за пример, простотията я има не само по селата, тя се пренесе и в градовете, за съжаление! За екология говорим, за култура и за други неща, от които явно си доста далеч!
  • 5
   Х
   Х
   3 -2
   22:46, 9 май 2019
   Скапаната ни държава не се грижи за живи хора и живонни,пък какво остава за умрели такива.Тук всичко е пред разпад.Нима заразите в циганските махали са по-малко опасни?Кой се грижи за почистването на улиците?Живеем в прахоляк и мизерия,а те с кучетата се захванали.Като ти го дадат от вет.клиника в чувал,какво следва да го направиш?Може би да го хвърлиш в контейнерите,които рядко събират..
  • 6
   Ле
   Лени
   6 0
   09:19, 10 май 2019

   От античността труповете на умрели животни се горят с цел да не се разпространяват болести и да се създават епидемии, не е нормално съвременния българин да пренебегрева тези правила и хората да се разхождат покрай гробове на животни. Трябва да се създаде място където бивотните да се заравят, защото явно процедурата с изгарянето им явно е тромава и не ефективна. Заразени животни са били озползвани във войни за да пренесат болести в обсадени градове за да се намали популацията на хората и града да падне по бързо и лесно.

  Хороскоп за 07.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
  07 дек 2019
  Последни новини