Димитровградчани почетоха Деня на победата

    Денят на победата и 74 години от края на Втората световна война отбеляза димитровградската общественост днес пред паметника на Маршал Толбухин в кв."Славянски".

    Началото на празника бе дадено с изпълнения на Забавно-духовия оркестър и химна „Вставай страна огромная".

    Цветя и венци положиха кметът Иво Димов, зам.-кметът Яшо Минков, общински съветници, културни дейци, преподаватели, ученици и деца от тукашните градини, както и народният представител Виолета Желева.

    Слово по повод 9 май произнесе председателят на Съюза на ветераните Мария Тотева.

    Поздрав отправи и председателят на Руското дружество "Надежда" Олга Господинова. Стихове на руски език и български език изпълниха деца и певческа група от пенсионерските клубове.

    С едноминутно мълчание присъстващите отдадоха почит на жертвите във Втората световна война.

    От 16:30 часа на площад "България" ще започне тържествен концерт под наслов „Децата на Димитровград пеят и танцуват за Европа”, посветен на 9 май - Деня на Европа, като в него ще участват малчугани от детските градини.

    Денят на победата се отбелязва в България масово всяка година. Много хора в цялата страна отдават почит на загиналите български и съветски воини и полагат венци и цветя на техните паметници. Почита се паметта на всеки загинал, а тази памет се пренася напред в поколенията.

    Днес също така се отбелязва и Денят на Европа. Чества се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа - 9 май 1950 г. С тази декларация той предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на ЕС. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

    Денят на Победата е празник по случай победата на СССР над нацистка Германия във Великата Отечествена война. Всяка година на този ден на Червения площад в Москва се провежда военен парад, с участието на най-модерна за времето си военна техника. Събитието, което се празнува от Русия на 9 май продължава да е източник на национална гордост в страната.

    Няма спор по това, че между двете най-големи събития от съвременната история на Европа има историческа връзка и приемственост - победата над хитлерофашизма и създаването на Европейската общност през 1950 година. Всеобщо е мнението, че без Деня на победата днес нямаше да празнуваме мирен ден на обединена Европа.

    Двата празника имат едно послание: "Днес европейските народи са свободни и заедно градят своето бъдеще, но винаги ще помнят историческите уроци и разрушителната сила на войната. Затова нека всички се обединят около каузата за мир и сигурност в целия свят."

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ол
      Олег
      4 -5
      16:14, 9 май 2019
      O, МАЙКО МОЯ, РОДИНО МИЛА,
      как се празнува края на ВСВ през май, а не през септември пред паметника на оня, водил окупационната червена армия, която е обявила война на страната ти!
      • Аз
        аз
        0 0
        09:44, 10 май 2019
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 2
      Ол
      Олег
      0 -1
      12:20, 10 май 2019
      Незнам какво е пишело в коментарът ти, който и да си, само дето ще ти кажа две неща:
      - Кога свършва ВСВ е безспорно - 2.09.1945 година с капитулацията на Япония
      -Че СССР обявява война на Царство България също е безспорно. По това време България е неутрална страна и на нейна територия почти няма останали немски войски. Има само около Кула при границата със Сърбия, които все още не са напуснали територията на страната. Само там окупационната Червена армия води някакви сражения с немците, които без малко да загуби!

      И сега да допълня нещо в сферата на хипотезата:
      И без вашите любими червеноармейци тази война щеше да свърши няколко месеца по-късно, когато "Little Boy" бъдеше пуснат вместо над Хирошима, над някой немски град. Вярно е, че щяха да загинат ,много невинни германци, но поне нямаше да сте раздали толкова Съветска свобода из цяла Източна и Централна Европа. И най-вече нямаше да сте избили хиляди невинни хора в България!
      Да не забравяме, че ВСВ започва след подялбата на Полша между Адолф Хитлер и Йосиф В, Сталин.
    • 3
      АБ
      А бе,
      3 -1
      21:19, 10 май 2019
      Олег, не знаеш много неща и пишеш глупости. Измислици някакви твои. На 9 Май е подписана капитулацията на Германия и освободена цяла Европа. По това време България официално е на страната на Германия, в остта Рим- Берлин - Токио и не е неутрална страна.
      Атомната бомба е хвърлена над Хирошима на 06.08.1946 г. от тези които извършиха бомбардировки над България и отнеха живота на хиляди невинни жертви.
      Основната тежест във ВСВ изнесе Съветският съюз, нападнат от Германия въпреки пакта за ненападение!
      С какво те дразнят червеноармейците, вместо да им благодариш,че отдадоха живота си, за да е свободна Европа, ти ги хулиш.Ако беше останал Хитлер, по-добре ли щеше да бъде. С концентрационните лагери, с масовите зверства. Милиони избити! А колко невинни хора са избили червеноармейците? Ти изкара червеноармейците, освободителите на Европа, по големи злодеи от подпалвачите на ВСВ, убийците. Когато незнаещи хора като тебе пишат, поне седнете и прочетете нещичко, понаучете и тогава пишете. Съвестта още е будна. Има хора които знаят и помнят, но лошото е в това, че в такива като теб признателност няма. А когато няма признателност, всичко е празно в душата ти!
      • Ол
        Олег
        0 0
        13:55, 17 май 2019
        Ама айде бе аз не знам!
        Да те почвам ли?
        1. На 9-ти май е само по Московско време. По CET, е малко преид полунощ на 8-ми май.
        2. България е неутрална държава по това време. Прочети за правителството на Константин Муравиев.Това правителство е свалено от вашите окупатори. То е с мандат 2 септември до 9 септември 1944 год. Прочети и за Иван Маринов, който по съветско искане, забавя обявяването на война на Хитлер и така не затръшва морала пред Сталин.
        3. Тези, които са бомбардирали България, са го правили, защото България им е обявила война, а не обратното.
        4. АКо беше останал Хитлер до 6 август 1945 год, когато навярно щеше да бъде пуснат "Малчугана" над някой немски град щеше да е по-хубаво! Определено! Твоите любими съветски войници нямаше да бъдат пушечно месо на Хитлер в съотношение 1:10, както и твоите любимци нямаше да са ми окупирали страната и да са избили хиляди сънародници!
        Мразя окупаторите отровили съветски цялата страна!
        Да погледнем към Донецк и Луганск в 21-ви век и да си ги представим през 20-ти!
        Русия сега в момента, и СССР по времето на Ленин и Сталин са същите нацисти като Хитлер. На техен фон Бенито У
        4. Нахлуването на СССР на 5 септември, е защото СССР е обявил война на България.
        5. СССР и Хитлер са съюзници от 1939 до юни 1941 година. Нападението над Полша и Катин не са ли ти мили?
      • Ол
        Олег
        0 0
        13:57, 17 май 2019
        ...да довърша само, че от кривата ви история побеснях и си пуснах коментара. Исках да кажа, че на фона на Ленин,Сталин, Хитлер - Бенито Мусолини изглежда мил и приятен човек!
    Последни новини