8 °C

Нов доклад за медийната свобода и медийната собственост в България

Докладът за проучвателната мисия на ECPMF и OBCT за структурите на българската медийна собственост и техните последици за свободата на медиите е публикуван през април 2019 г. със заглавие Bulgaria: media ownership in a “captured state. Целият доклад е достъпен в ресурсния център на Европейския център за свобода на печата и медиите - тук.

България е изградила силно впечатление със случите на нарушения на свободата на медиите, които не отговарят на стандартите на ЕС по отношение на Европейската харта за свобода на пресата.

Основните предизвикателства пред свободата на медиите в България са концентрацията на медийната собственост и общата липса на прозрачност.

Повечето медии в България са в ръцете на няколко олигарси, включително някои чуждестранни, които също контролират други фирми или участват в политиката. Също така рекламодателите могат косвено да упражняват политически натиск чрез контрола върху редакционното съдържание и неговото разпространение.

Понастоящем не съществуват ясни и ефективни правила за държавната реклама и има тенденция тя да се използва като средство за възнаграждение на приятелски компании на правителството и за закриване на независими медии.

Поради това липсата на прозрачност на паричния поток насърчава политическия и икономически натиск по различни начини, което до голяма степен ограничава медийния плурализъм.

За да се оцени концентрацията на медийната собственост и да се гарантира по-висока степен на прозрачност, следва да се разработят подходящи мерки. През ноември 2018 г. беше приет закон за прозрачността на собствеността върху медиите, но някои аспекти все още са проблематични и прилагането му изисква внимателен мониторинг. Освен това трябва да има по-голям контрол върху разпределението на средствата от ЕС от страна на правителството, както и другите източници на финансиране (като например бизнес моделите за абонамент или набирането на средства).

Свободата на словото и свободата на медиите са гарантирани от закона и конституцията. Правната рамка обаче не се прилага в достатъчна степен и липсват разпоредби за конкуренцията в медийния сектор. Механизмите за саморегулиране трябва да се прилагат чрез Етичния кодекс на журналистите, но на практика съществуват два конкуриращи се етични кодекса за българските медии и нито един от тях не се счита за особено ефективен.

Друг критичен аспект на свободата на медиите в България е широко разпространената корупция - глоби и съдебни производства често се използват за заглушаване на недоволството и заплашване на независими журналисти, които понякога също са обект на кампании за очерняне. Много журналисти се страхуват да загубят работата си, а автоцензурата е необходима за икономическото оцеляване.

Съществува и общо усещане за липса на правова държава, както и на функциониращи институции. По-специално липсата на съдебна независимост заплашва журналистите и насърчава безнаказаността.

Ето защо следва да се приложат ефективни реформи и антикорупционни мерки и да се увеличат инициативите за медийна грамотност, за да се възстанови доверието към медиите и журналистиката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини