28 °C

Гробище за домашни любимци – продължение

  След подаден към нашата медия сигнал от читатател на www. Dimitrovgrad. BGvesti.NET, написахме материал за обособяването в рамките на града на гробища за домашни любимци. Наша проверка в парк „Пеньо Пенев“ потвърди наличието на надгробни знаци и дори христиански кръст на обособени гробове с имена на домашни любимци, като Арси, Арчи, Анди, Марта и др. Мястото, за което ни бе подаден сигнала, се намира до пътеката в горичката, водеща до алеите на парка, в непосредствена близост до първите къщи в кв. Габера.

  Направихме неофициално запитване към РЗИ – Хасково, кой отговаря за загробването на домашни любимци, от където ни препратиха БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните). След като отправихме официално запитване към агенцията за условията, по които трябва да се погребват домашните животни, и че на територията на димитровградски парк се заравят животинки, те ни отговориха:

  Загробването на домашни любимци е задължение на собственика. При поискване, всеки ветеринарен лекар може да окаже съдействие – предоставя телефона на екарисаж на заитересованите.

  В случаите на неработещ екарисаж, няма определено място за загробване на домашни любимци на територията на община Димитровград.

  След подадения от вас сигнал, официалният ветеринарен лекар на община Димитровград към ОДБХ Хасково, на 30. 04. 2019 година е връчил предписание до кмета на Община Димитровград, за определяне на место за загробване на домашни любимци.

  Загробването на домашни любимци в парковете и други места е недопустимо. При доказване на такова нарушение, нарушителите се санкционират в съответсвие с действащото законодателство от съответния наказващ орган.

  Пълният отговор е приложен към снимките в този материал.

  Предписанието от БАБХ е за терен за загробване, което не може да се тълкува като гробищен парк, а по-скоро като място за заравяне на животни, което да бъде с цел предотвратяване на емидемии по животните. Но дори след определянето на такъв терен, той вероятно няма да е място, на което хората ще погребват домашните си любимци за да могат да отват почит към останките им.

  Казусът със загробването на домашните любимци е в цяла България, като към днешна дата, по наша информация, няма нито един действащ гробищен парк за домашни любимци.

  На практика, всеки един стопанин на куче, котка или друго животно, има законовия ангажимент да го погребе, но на всичкото отгоре ще наруши и закона, защото няма отредени терени за това.

  Другия вариант е да се обърне към екарисаж и да изчака около седмица те да приберат трупа на животното за изгаряне, която услуга ще заплати. В тази ситуация е въпроса къде ще съхранява трупа на животното до прибирането му от специализиран автомобил, което отнема около седмица, по информация на димитровградски ветеринарни лекари.

  В законодателството няма специалено отредени правила за загробване на домашни любимци, потвърдиха и от Общината. Домашните любимци влизат в графата „домашни животни“, под които се разбира селскостопанските. Така всяко куче или котка се разглежда от контролните органи, като умряла крава или магаре, за които има специални ветеринарно-санитарни мерки при загробване или изгарянето на труповете им.

  В България е имало три гробищни парка, отредени специално за погребване на домашни любимци – във Варна, Пловдив и Велико Търново. Тези гробищни паркове, по информация на местните медии, са са затворени от РЗИ, заради непосредствената им близост до местата за погребване на хора, което по закон е упоменато, че загробването на домашни животни не може да бъде на едно място с гробищен парк, в който полагат телата на хората.

  Хората с починали домашни животни, на които животинките са като част от семейството, търсят начин, по който да се отнесат подобаващо с него след смъртта му. Това вероятно е и причината, по която се появяват гробчетата на животните в зелените пространства на Димитровград, които места не са само в парк „Пеньо Пенев“, а и в парк „Марица“ и в горичките и градинките около нас. Но това освен риска за зарази, причинени от труповете, евентуалната миризма на разлагаща се плът, ако не са заровени на достатъчно дълбоко, са и неприятна гледка за хората, посещаващи тези пространства.

  Към този момент единствения законен начин, чрез който може семейството на починалото животно да отдава почит към неговите останки, е кремирането. Такава услуга по наша информация се предлага само от траурни агенции в столицата, където цената варира между 100 и 250 лева, според големината на животното. След кремацията от страна на агенцията, семейството на животното ще получи урна с праха му. Неудобството при кремирането е, че хората от провинцията, трябва лично да занесат тленните останки на домашния си любимец в София, а цената за „услугата“ не е достъпна за всеки.

  По информация от медиите, градове в България се опитват отново да отворят своите гробищни паркове за домашни любимци, като отстранят причините, поради които са били затворени, а други градове, като Бургас и Русе например, са тръгнали в тази посока, макар и някой от години да не са стигнали до изграждането им.

  Предполагаме най-добрата стъпка, която да бъде в интерс на всички страни, е обособяването на гробища за домашни любимци от общините, така ще се осигурят и допълнителни прихори за траурните агенции, които ще могат да вземат пари за изкопаване на гробчета, ковчези и паметни плочи за желаещите да се отнесат подобаващо с домашното си животно. Стопаните на животинките няма да имат оправдания за нарушаването на закона и загробването на живоните в зелените пространства на града, където ги грози глоба между 300 и 1500 лева. Разхождащите се хора в парковете няма да се натъкват на гробове, няма да усещат миризмата на гниеща плът и ще се предотвратят евентуални епидемии, причинени от плиткото закопаване на труповете на домашните любимци.


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  1 коментар

  • 1
   Ти
   Тити
   8 0
   17:28, 16-05-2019

   Егати ситуацията, закони ни задължава да си погребем кучето, само че не ни разрешава да го направим, защото няма къде и ни наказва, ако го направим. Кой ги мисли тези закони за да ги нарушаваме? Някой градове искат да дадът възможност на хората, къде да ги погребват и правят гробища и държавата им ги затваря. Това ли е нашата държава?  Коментирай

  За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
  Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
  Captcha изображение
  Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

  Хороскоп за 23.08.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работни проекти ще държат вниманието на някои от вас будно, но наред с тях ще провеждате и личните си срещи. Готовността ви да помогнете на приятел ще ви сближи повече и от това съвместното ви сътрудничество ще продължи. Семейни задачи ще ви накарат да търсите начини за бързото им решаване.
  23.08.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще търсите контакт с нужните ви хора и с общи усилия ще намерите по-лесно решение на вълнуващ ви въпрос. Ще споделяте интересите и вижданията си, без това да ви създава вътрешно напрежение. Ако имате очаквания от интимен характер ви предстоят развития. Други ще работят по приключване на задача, носеща им финансови придобивки.
  23.08.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
  23.08.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Стабилизиране на финансите, успоредно с утвърждаване на професионалния ви авторитет. Такива са приоритетите ви за днес, както и за следващите дни. Това изисква да сте в добра кондиция, на среща с делови партньори ще вземете решения, изпълнението на които няма да ви затрудни. Пътуване, за някои в чужбина.
  23.08.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Съсредоточете се върху важните си задачи. Всяко разпиляване на силите може да доведе до изтощение. Развивайте умението си да организирате, ще ви бъде необходимо. Обърнете внимание на детайлите в дейността си, те са важни. Нямате много време за приключването на неотложна задача.
  23.08.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате нужда днес да излезете навън и да се опитате да не мислите за професионални ангажименти. Дайте воля на въображението си и както вие така и околните ще останете доволни от резултата. Можете на помогнете и на свой близък, който също се нуждае от промяна. Имате смелост за да сложите край на нещо, което не ви удовлетворява.
  23.08.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Възстановявате си сума, която неотдавна сте загубили поради куриозно недоразумение. Материалното ви състояние се стабилизира и в близките дни можете да разчитате на допълнителни доходи. За някои от вас денят бележи началото на нов много успешен период в професионален план. Започвате работа по проект, който ви дава чудесна възможност да разгърнете потенциала си.
  23.08.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Делничното напрежение ще ви накара да потърсите по-спокойно място за изтерзаната си душа. Ще съберете мисли и сили, с които да продължите напред, но преди това направете нещо специално, от което се нуждаете сега. То ще ви позволи да осъзнаете силните и слабите си страни.
  23.08.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Имате нужда от развлечения и този ден най-добре ще отговори на намеренията ви. Заобиколени сте от приятни хора, сред които се чувствате настина добре. Твърде емоционални сте и това може да стане причина за нежелани ситуации, но едва ли ще е нещо сериозно. Обърнете повече внимание на предпочитанията на постоянния си партньор, които не е добре да пренебрегвате.
  23.08.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Внимателно планирате всяка своя стъпка и в резултат днес ще постигнете част от нещата, към които уверено се стремите. При вас няма нищо случайно и партньорите ви оценяват този факт. Постарайте се да спазите всички уговорки, които правите, тъй като от това зависи и бъдещото добро отношение към личността ви. Постигате целта си и в интимен план.
  23.08.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще има какво да споделяте и да ви прави доволни, предстоящите развития ще бъдат във ваша полза и в края на деня ще се чувствате в отлична форма. Различното поведение изостря чувствителността ви, но ще си останете уравновесени и прагматични. Пътуванията не са най-подходящи днес, но ако са наложителни, не приспивайте бдителността си.
  23.08.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете по-търпеливи към хора и неща, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание може да постигнете повече, в противен случай ще си навлечете нечии гняв. Приятел ще ви предложи нещо, което ще ви поласкае, но и затрудни. Изяснете си до колко са искрени чувствата му към вас.
  23.08.2019
  Последни новини