-1 °C

Гробище за домашни любимци – продължение

  След подаден към нашата медия сигнал от читатател на www. Dimitrovgrad. BGvesti.NET, написахме материал за обособяването в рамките на града на гробища за домашни любимци. Наша проверка в парк „Пеньо Пенев“ потвърди наличието на надгробни знаци и дори христиански кръст на обособени гробове с имена на домашни любимци, като Арси, Арчи, Анди, Марта и др. Мястото, за което ни бе подаден сигнала, се намира до пътеката в горичката, водеща до алеите на парка, в непосредствена близост до първите къщи в кв. Габера.

  Направихме неофициално запитване към РЗИ – Хасково, кой отговаря за загробването на домашни любимци, от където ни препратиха БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните). След като отправихме официално запитване към агенцията за условията, по които трябва да се погребват домашните животни, и че на територията на димитровградски парк се заравят животинки, те ни отговориха:

  Загробването на домашни любимци е задължение на собственика. При поискване, всеки ветеринарен лекар може да окаже съдействие – предоставя телефона на екарисаж на заитересованите.

  В случаите на неработещ екарисаж, няма определено място за загробване на домашни любимци на територията на община Димитровград.

  След подадения от вас сигнал, официалният ветеринарен лекар на община Димитровград към ОДБХ Хасково, на 30. 04. 2019 година е връчил предписание до кмета на Община Димитровград, за определяне на место за загробване на домашни любимци.

  Загробването на домашни любимци в парковете и други места е недопустимо. При доказване на такова нарушение, нарушителите се санкционират в съответсвие с действащото законодателство от съответния наказващ орган.

  Пълният отговор е приложен към снимките в този материал.

  Предписанието от БАБХ е за терен за загробване, което не може да се тълкува като гробищен парк, а по-скоро като място за заравяне на животни, което да бъде с цел предотвратяване на емидемии по животните. Но дори след определянето на такъв терен, той вероятно няма да е място, на което хората ще погребват домашните си любимци за да могат да отват почит към останките им.

  Казусът със загробването на домашните любимци е в цяла България, като към днешна дата, по наша информация, няма нито един действащ гробищен парк за домашни любимци.

  На практика, всеки един стопанин на куче, котка или друго животно, има законовия ангажимент да го погребе, но на всичкото отгоре ще наруши и закона, защото няма отредени терени за това.

  Другия вариант е да се обърне към екарисаж и да изчака около седмица те да приберат трупа на животното за изгаряне, която услуга ще заплати. В тази ситуация е въпроса къде ще съхранява трупа на животното до прибирането му от специализиран автомобил, което отнема около седмица, по информация на димитровградски ветеринарни лекари.

  В законодателството няма специалено отредени правила за загробване на домашни любимци, потвърдиха и от Общината. Домашните любимци влизат в графата „домашни животни“, под които се разбира селскостопанските. Така всяко куче или котка се разглежда от контролните органи, като умряла крава или магаре, за които има специални ветеринарно-санитарни мерки при загробване или изгарянето на труповете им.

  В България е имало три гробищни парка, отредени специално за погребване на домашни любимци – във Варна, Пловдив и Велико Търново. Тези гробищни паркове, по информация на местните медии, са са затворени от РЗИ, заради непосредствената им близост до местата за погребване на хора, което по закон е упоменато, че загробването на домашни животни не може да бъде на едно място с гробищен парк, в който полагат телата на хората.

  Хората с починали домашни животни, на които животинките са като част от семейството, търсят начин, по който да се отнесат подобаващо с него след смъртта му. Това вероятно е и причината, по която се появяват гробчетата на животните в зелените пространства на Димитровград, които места не са само в парк „Пеньо Пенев“, а и в парк „Марица“ и в горичките и градинките около нас. Но това освен риска за зарази, причинени от труповете, евентуалната миризма на разлагаща се плът, ако не са заровени на достатъчно дълбоко, са и неприятна гледка за хората, посещаващи тези пространства.

  Към този момент единствения законен начин, чрез който може семейството на починалото животно да отдава почит към неговите останки, е кремирането. Такава услуга по наша информация се предлага само от траурни агенции в столицата, където цената варира между 100 и 250 лева, според големината на животното. След кремацията от страна на агенцията, семейството на животното ще получи урна с праха му. Неудобството при кремирането е, че хората от провинцията, трябва лично да занесат тленните останки на домашния си любимец в София, а цената за „услугата“ не е достъпна за всеки.

  По информация от медиите, градове в България се опитват отново да отворят своите гробищни паркове за домашни любимци, като отстранят причините, поради които са били затворени, а други градове, като Бургас и Русе например, са тръгнали в тази посока, макар и някой от години да не са стигнали до изграждането им.

  Предполагаме най-добрата стъпка, която да бъде в интерс на всички страни, е обособяването на гробища за домашни любимци от общините, така ще се осигурят и допълнителни прихори за траурните агенции, които ще могат да вземат пари за изкопаване на гробчета, ковчези и паметни плочи за желаещите да се отнесат подобаващо с домашното си животно. Стопаните на животинките няма да имат оправдания за нарушаването на закона и загробването на живоните в зелените пространства на града, където ги грози глоба между 300 и 1500 лева. Разхождащите се хора в парковете няма да се натъкват на гробове, няма да усещат миризмата на гниеща плът и ще се предотвратят евентуални епидемии, причинени от плиткото закопаване на труповете на домашните любимци.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ти
   Тити
   8 0
   17:28, 16 май 2019

   Егати ситуацията, закони ни задължава да си погребем кучето, само че не ни разрешава да го направим, защото няма къде и ни наказва, ако го направим. Кой ги мисли тези закони за да ги нарушаваме? Някой градове искат да дадът възможност на хората, къде да ги погребват и правят гробища и държавата им ги затваря. Това ли е нашата държава?

  Хороскоп за 07.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
  07 дек 2019
  Последни новини