20 °C

Гробище за домашни любимци – продължение

  След подаден към нашата медия сигнал от читатател на www. Dimitrovgrad. BGvesti.NET, написахме материал за обособяването в рамките на града на гробища за домашни любимци. Наша проверка в парк „Пеньо Пенев“ потвърди наличието на надгробни знаци и дори христиански кръст на обособени гробове с имена на домашни любимци, като Арси, Арчи, Анди, Марта и др. Мястото, за което ни бе подаден сигнала, се намира до пътеката в горичката, водеща до алеите на парка, в непосредствена близост до първите къщи в кв. Габера.

  Направихме неофициално запитване към РЗИ – Хасково, кой отговаря за загробването на домашни любимци, от където ни препратиха БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните). След като отправихме официално запитване към агенцията за условията, по които трябва да се погребват домашните животни, и че на територията на димитровградски парк се заравят животинки, те ни отговориха:

  Загробването на домашни любимци е задължение на собственика. При поискване, всеки ветеринарен лекар може да окаже съдействие – предоставя телефона на екарисаж на заитересованите.

  В случаите на неработещ екарисаж, няма определено място за загробване на домашни любимци на територията на община Димитровград.

  След подадения от вас сигнал, официалният ветеринарен лекар на община Димитровград към ОДБХ Хасково, на 30. 04. 2019 година е връчил предписание до кмета на Община Димитровград, за определяне на место за загробване на домашни любимци.

  Загробването на домашни любимци в парковете и други места е недопустимо. При доказване на такова нарушение, нарушителите се санкционират в съответсвие с действащото законодателство от съответния наказващ орган.

  Пълният отговор е приложен към снимките в този материал.

  Предписанието от БАБХ е за терен за загробване, което не може да се тълкува като гробищен парк, а по-скоро като място за заравяне на животни, което да бъде с цел предотвратяване на емидемии по животните. Но дори след определянето на такъв терен, той вероятно няма да е място, на което хората ще погребват домашните си любимци за да могат да отват почит към останките им.

  Казусът със загробването на домашните любимци е в цяла България, като към днешна дата, по наша информация, няма нито един действащ гробищен парк за домашни любимци.

  На практика, всеки един стопанин на куче, котка или друго животно, има законовия ангажимент да го погребе, но на всичкото отгоре ще наруши и закона, защото няма отредени терени за това.

  Другия вариант е да се обърне към екарисаж и да изчака около седмица те да приберат трупа на животното за изгаряне, която услуга ще заплати. В тази ситуация е въпроса къде ще съхранява трупа на животното до прибирането му от специализиран автомобил, което отнема около седмица, по информация на димитровградски ветеринарни лекари.

  В законодателството няма специалено отредени правила за загробване на домашни любимци, потвърдиха и от Общината. Домашните любимци влизат в графата „домашни животни“, под които се разбира селскостопанските. Така всяко куче или котка се разглежда от контролните органи, като умряла крава или магаре, за които има специални ветеринарно-санитарни мерки при загробване или изгарянето на труповете им.

  В България е имало три гробищни парка, отредени специално за погребване на домашни любимци – във Варна, Пловдив и Велико Търново. Тези гробищни паркове, по информация на местните медии, са са затворени от РЗИ, заради непосредствената им близост до местата за погребване на хора, което по закон е упоменато, че загробването на домашни животни не може да бъде на едно място с гробищен парк, в който полагат телата на хората.

  Хората с починали домашни животни, на които животинките са като част от семейството, търсят начин, по който да се отнесат подобаващо с него след смъртта му. Това вероятно е и причината, по която се появяват гробчетата на животните в зелените пространства на Димитровград, които места не са само в парк „Пеньо Пенев“, а и в парк „Марица“ и в горичките и градинките около нас. Но това освен риска за зарази, причинени от труповете, евентуалната миризма на разлагаща се плът, ако не са заровени на достатъчно дълбоко, са и неприятна гледка за хората, посещаващи тези пространства.

  Към този момент единствения законен начин, чрез който може семейството на починалото животно да отдава почит към неговите останки, е кремирането. Такава услуга по наша информация се предлага само от траурни агенции в столицата, където цената варира между 100 и 250 лева, според големината на животното. След кремацията от страна на агенцията, семейството на животното ще получи урна с праха му. Неудобството при кремирането е, че хората от провинцията, трябва лично да занесат тленните останки на домашния си любимец в София, а цената за „услугата“ не е достъпна за всеки.

  По информация от медиите, градове в България се опитват отново да отворят своите гробищни паркове за домашни любимци, като отстранят причините, поради които са били затворени, а други градове, като Бургас и Русе например, са тръгнали в тази посока, макар и някой от години да не са стигнали до изграждането им.

  Предполагаме най-добрата стъпка, която да бъде в интерс на всички страни, е обособяването на гробища за домашни любимци от общините, така ще се осигурят и допълнителни прихори за траурните агенции, които ще могат да вземат пари за изкопаване на гробчета, ковчези и паметни плочи за желаещите да се отнесат подобаващо с домашното си животно. Стопаните на животинките няма да имат оправдания за нарушаването на закона и загробването на живоните в зелените пространства на града, където ги грози глоба между 300 и 1500 лева. Разхождащите се хора в парковете няма да се натъкват на гробове, няма да усещат миризмата на гниеща плът и ще се предотвратят евентуални епидемии, причинени от плиткото закопаване на труповете на домашните любимци.


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ти
   Тити
   8 0
   17:28, 16 май 2019

   Егати ситуацията, закони ни задължава да си погребем кучето, само че не ни разрешава да го направим, защото няма къде и ни наказва, ако го направим. Кой ги мисли тези закони за да ги нарушаваме? Някой градове искат да дадът възможност на хората, къде да ги погребват и правят гробища и държавата им ги затваря. Това ли е нашата държава?

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  21.09.2019
  Последни новини