22 °C

Българска банкерка се призна за виновна за корупционна схема, довела Мозамбик до фалит

Българка, работила за международната инвестиционна банка "Креди Сюис", се призна за виновна пред съд в Ню Йорк за участие в корупционна схема в размер на 2 милиарда долара, свързана с държавни фирми в Мозамбик, съобщи "Ройтерс". 

37-годишната Детелина Събева бе обвинена заедно с още двама бивши банкери - Андрю Пиърс и Сурджан Сингх, в заговор за нарушаване на американския антикорупционен закон, пране на пари и измама с ценни книжа. Според обвинението чрез серия от финансови транзакции между 2013 и 2016 г. те са създали измамни проекти и са използвали държавни компании в Мозамбик като средство да наберат 2 млрд. долара.

Събева обясни пред съда, че през 2013 г. шефът ѝ Андрю Пиърс ѝ съобщил, че е получил подкуп в размер на 1 млн. долара във връзка със заем в размер на 372 млн. към мозамбикска държавна фирма. Тя обясни, че рушветът дошъл от "Привинвест" - базирана в Абу Даби компания, която имала сключени договори с мозамбикски държавни фирми. Събева още добави, че Пиърс е превел около 200,000 долара от рушвета в нейната банкова сметка.

"Съгласих се да приема и да пазя парите, знаейки, че са били придобити от незаконна дейнст", каза тя, цитирана от "Ройтерс". Тя доброволно напуснала Лондон и отишла в Ню Йорк да се изправи пред съда. Събера бе освободена под гаранция, но не се споменава да има сключено споразумение с прокуратурата. Адвокатът ѝ отказва да коментира. 

Другите двама обвиняеми оспорват по съдебен път искането на Съединените щати да бъдат екстрадирани от Великобритания.

Общо седем човека са обвинени по делото, включително бивш директор за продажбите на "Привинвест" Жан Бустани, който е задържан в САЩ, както и бившия министър на финансите на Мозамбик Мануел Чанг, който оспорва екстрадицията си от Република Южна Африка. 

Според прокуратурата между 2013 и 2016 г., мозамбикски държавни компании взели заеми за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството и организирани от "Креди Сюис" и друга инвестиционна банка, която остава неназована. Освен "Креди Сюис", руската банка ВТБ също е уреждала финансирания за мозамбикските държавни компании. 

Мозамбик - една от държавите с най-голям дълг в света - през 2016 г. призна, че е гарантирала заеми, които не е оповестила. В резултат на разкритието чуждестранни донори спряха подкрепата си за Мозамбик - действие, което доведе валутата до срив и принуди страната да спре да обслужва дълга си. 

Според американската прокуратура най-малко 200 милиона долара са били отклонени от подсъдимите и от други мозамбикски държавни служители.


Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
20.09.2019
Последни новини