Explore Bulgaria: Пловдив - премиерите по NG през юни

Explore Bulgaria: Пловдив (6 еп. x 60 мин.)
5 юни, сряда @ 21:30 ч.
Премиера
Петият сезон на Explore Bulgaria ще разкрие нови тайни за градската среда в Бъгария. Този път вместо столицата София, фокусът ще бъде върху тайните и богатствата на втория по големина град в страната – Пловдив, който е и Европейска столица на културата през 2019 г.

Шестте епизода ще проследят водещия Драгомир Симеонов – популярен радиожурналист и блогър – който ще излезе от комфортната си зона на истински софиянец, за да разкрие най-интересните места и факти в древния и разнообразен Пловдив. По време на своето пътешествие той ще се срещне с местните жители, експерти и творци, като междувременно ще си води аудиобележки за своето радиопредаване.

Изгубените съкровища на маите (4 еп. x 60 мин.)
2 юни, неделя @ 21:55 ч.
Премиера
Изследователят на National Geographic Алберт Лин поема на пътешествие в гватемалската джунгла, за да изследва как една нова високотехнологична карта разкрива десетки хиляди древни руини. Сега, екип от археолози се отправя на изследователска експедиция, която ще разкрие за първи път изгубени руини и артефакти отпреди 1500 години. Това, което екипът открива, ще пренапише историята на една от най-мистериозните древни цивилизации съществували някога – тази на маите.

Последната битка на Хитлер (6 еп. x 60 мин.)
20 юни, четвъртък @ 22:55 ч.
Премиера
На 6 юни 1944 година Съюзниците най-сетне изпращат войски в Нормандия, за да отворят западния фронт.
Въпреки първоначалната изненада от десанта и напредването на войските на Съюзниците, лоялното нацистко население и войски
, са решени да направят непробиваем обръч около градовете, селата и укрепленията на окупирана Европа, за да бранят Третия Райх. Това са истории на отчаяни битки, водени на ръба на загубата, не просто за победа, а за оцеляване.

Очевидец: Десантът в Нормандия (1 еп. x 60 мин.)
6 юни, четвъртък @ 22:55 ч.
Премиера
Един прочут ден. Петима герои. Пет ключови момента от Десанта в Нормандия, които променят курса на Втората световна война, ще бъдат разказани през погледа на тези, променили хода на събитията. В този филм са използвани редки архивни кадри, драматични инсценировки и писмени извори на очевидци, както и личните спомени на нашите петима герои. Това е историята на Десанта в Нормандия, неразказана по този начин досега.

По следите на крайцера „Индианаполис“ (1 еп. x 60 мин.)
13 юни, четвъртък @ 21:55 ч.
Премиера
Проследете тази научно-детективска история, която ще разкрие детайли около откритието на останките на американския крайцер „Индианополис”, които се намират на 6 км под водата във Филипинско море. Потъването на крайцера в последните дни на Втората световна война е най-големият и трагичен инцидент във военноморската история на САЩ. Ще станете свидетели на невиждани досега архивни материали, компютърно генерирани изображения, свидетелства на оцелели, мнението на историци и зашеметяващи кадри от подводната експедиция до запазените останки.

Кралят, който заблуди Хитлер (1 еп. x 60 мин.)
20 юни, четвъртък @ 21:55 ч.
Премиера

По случай 75-годишнината от Десанта в Нормандия сензационно ще се разкрие самоличността на най-секретната примамка в плана, който е разработен, за да се заблуди Хитлер – Джордж VI.

Полет до Луната за новаци: Нискобюджетна мисия (1 еп. x 60 мин.)
15 юни, събота @ 21:55 ч.
Премиера 
Пова предаване проследява пътешествието на роботизирания космически кораб „СпейсИЛ” и неговият опит да се превърне в първия частно финансиран апарат, извършил лунно кацане. В поредица от интервюта и графики, зрителите ще научат какво точно е струвало тази мечта да се превърне в реалност. Инициаторите, инженерите и космическите експерти ще ни покажат какво планиране, страст и отдаденост са необходими, за да се осъществи едно лунно кацане.

Партизанска треска за злато: Военни трофеи (1 еп. x 60 мин.)
22 юни, събота @ 21:55 ч.
Премиера 
В течение на почти половин век Колумбия беше парализирана от гражданска война, която държеше огромна част от дивите ѝ територии неизследвани и неизползваеми. През декември 2016 г. това се промени. Войната, която отне живота на над 220 000 души и стана причина за миграцията на други 6 млн. приключи. Веднага след това започнаха войните за земя. След като ФАРК вече не съществува, горите на Колумбия са отворени за бизнеса. През 2011 г., докато войната още е в разгара си, кореспондентът на National Geographic Мариана ван Зелер пътува до Колумбия. Целта ѝ и да проучи как точно конфликтът е бил предизвикал от залежите от злато, които всяка от воюващите страни желае. През 2018 г. Мариана се завръща, за да открие една страна потънала в още по-голям хаос. Стотици хиляди акри девствени земи са свободни за заграбване. И корпорациите, и търсачите на нефт и руда искат парче от тях.

Днес назрява нов конфликт – ФАРК са изоставили своите горски мини и сега нови паравоенни части запълват празнините, като поемат контрол върху нелегалния добив на злато, който може да носи приходи от около 7 млрд. долара на година. Тези боричкания за контрол на територии и мини водят до нови кръвопролития. Нелегалният добив на злато е основната причина за масовото обезлесяване в Колумбия, както и причината за убийствата на активисти и синдикалисти. Чрез редица интервюта с експерти и очевидци, Мариана открива, че престъпният свят в Колумбия ще еволюира, за да открие своя път към успеха.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини