АЕЖ: Прокуратурата дължи отговори за разследването срещу Биволъ

Асоциацията на европейските журналисти – България се обърна с призив към Върховната касационна прокуратура да обясни детайлите около проверката срещу двама журналисти от сайта Биволъ. Това съобщи организацията в сайта си в събота и подчерта, че ще продължи да наблюдава случая, както и да внимава дали се спазват всички законни права на двамата разследващи журналисти.

В рамките на тази проверка Асен Йорданов е бил разпитван над три часа от полицията в четвъртък. Вчера стана известно, че прокуратурата проверява имотното състояние на създателите на "Биволъ" Асен Йорданов и Атанас Чобанов. През последните няколко месеца двамата изнесоха разтърсващи данни за имотите на хора във властта, в това число и на главния прокурор Сотир Цацаров, а публикациите им предизвикаха редица оставки. Според полицията проверката е след сигнал от неправителствената организация БОЕЦ /България Обединена с Една Цел/, но оттам отричат категорично това. 

В сайта си БОЕЦ съобщи на 13 юни, че тогава едновременно в Главната дирекция на Националната полиция са били призовани както Асен Йорданов, така и председателят на сдружението Георги Георгиев. Георгиев твърди, че сигналът е изфабрикуван от прокуратурата и е "фалшив и неистински, с цел да удари биволите и да дискредитира БОЕЦ". 

"Когато се предприемат подобни действия срещу журналисти и особено срещу такива, които разследват предполагаеми злоупотреби, извършени от високопоставени представители на държавата, включително и от ръководители на прокуратурата, е абсолютно необходимо да бъде показано на обществото, че не става дума за ответна репресия от страна на властите върху неудобни за тях журналисти", е подчертано в призива на АЕЖ.

Няколко безуспешни опита да се свържат с говорителя на Главната прокуратура Румяна Арнаудова са направили представители на асоциацията. Те поставят редица въпроси от важно обществено значение - с данни за какво престъпление разполага прокуратурата, какъв е предметът на проверката и на какъв етап се намира тя; какво е наложило двамата журналисти да бъдат разследвани от Върховната касационна прокуратура като орган от най-висша инстанция, а не от районните или окръжни прокуратури по постоянен адрес, които по правило би следвало да са компетентни; на какво основание ВКП е иззела компетентността на районната или окръжната прокуратура за проверка по случая?

АЕЖ пита още има ли значение фактът, че посоченият като подател на сигнала отрича да го е подавал, дали  прокуратурата отчела това обстоятелство и придава ли му значение в хода на проверката. Има и персонален въпрос към главния прокурор Сотир Цацаров - в течение ли е той с проверката и има ли отношение към нея? 
До момента Съюзът на българските журналисти не е реагирал по никакъв начин.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    0 -1
    20:32, 16 юни 2019
    Вижте им физиономиите и ще разберете що за хора са.Това,което си отвътре го пише на лицето ти.Платени боклукчии.

Още новини

Последни новини