9 °C

Нинова си оттеглила оставката, за да минимизира щетите за партията

"Всичко ще преглътна, няма да позволим да превземат БСП. Всичко ще преглътна в личен план, понесох достатъчно бой. За пръв път аз казвам едно и правя друго. С това, че си върнах оставката, се опитах да минимизирам щетите за партията". Това заяви в студиото на bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова, която на вчерашния конгрес на партията върна своята оставка и така спря вътрешнопартийните битки за оглавяване на левицата.

Като причина да оттегли оставката си Нинова посочи, че ако се оттегли от поста, партията ще отиде разбита на тези местни избори. "Вчера никой от опозицията не излезе да говори. Имах два избора - или на инат да си подам оставката. Щеше да последва хаос , разправии, щеше да има опит да бъде овладяна партията от вътре. Другия - да си преглътна егото, обясни мотивите си Нинова.

Тя заяви, че стои зад думите си: "Първият носи отговорност", но преди да подаде оставка не преценила какви ще са последиците за партията. "Стоя зад всяка една дума - първият поема отговорността, но сега ми се наложи първият да минимизира щетите. Опозицията не пожела честно състезание - блокираха всичко", каза тя по повод вътрешнопартийната опозиция.

"На социалистите, на членовете на БСП искам да им благодаря, че не се продадоха", каза Нинова. Тя отказа да назове кои са бизнесмените, пожелали да се месят във вътрешнопартийни дела. Помолена да разкаже подробности, тя даде пример, че делегат, който има кредит, е викан в банката и му е казано какво трябва да прави на конгреса иначе ще има проблеми с изискуемостта на кредита. Подобни действия тя определи като задкулисие, натиск над хората.

Запитана кой се е събирал по ресторанти, по кафенета, тя каза, че още неприета оставката й на конгреса, са се изявили новите кандидати за битката за наследството - спрягаха се 5-6 имена.

"Дадох изход - да се излъчат кандидати, партията да избере по-добрия. Моята грешка е , че не прецених правилно последствията, не се случи да отидем на състезание", обясни тя ставащото в БСП.

По думите й две са причините да не се оттегля сега от лидерския пост в партията. Първата - "започна е търговията за БСП - лобита, групи, бизнесмени да се събират, тръгнаха по структурите, да демотивират хорта, да ги натикат. Виждах как с дни се разсипва това, което правихме през последните 3 години. Не допусках това да стане", каза Нинова.

Като втора причина тя посочи реакцията на членовете на партията и симпатизантите - партията беше една седмица в ступор. Опозицията, беше едно мълчание и ступор. В монета, когато тръгнаха БСП този ступор прерастна в гняв - започнаха декларации, най-притеснителното беше, че членове и цели организации започнаха да връщат партийни книжки - това ме стресира. Няколко структури от страната, членове от Софийската организация - това ме притесни, не ме обърка, каза Нинова за процесите в БСП след като тя обяви, че се оттегля от лидерския стол.

За отношенията й със Сергей Станишев, Нинова обясни, че много пъти е правила опити, за сега не е срещала разбиране - нямаме идеологически различия единственото ни различие е Истанбулската конвенция.

Припомняме, Станшев като лидер на ПЕС приема Истанбулската конвеция, а Нинова като лидер на БСП призова партията си да гласуват срещу ратификацията на документа.

Нинова призна, че със Станишев имат сложни отношения.

Спорът ни е за промяна на статукво. Не е идеологически, не е и поколенчески, каза Нинова. Запитана за думите на Татяна Дончева, че "БСП плаща цената на ерата Станишев", Нинова каза: "плащаме цена за минали грешки. И до ден днешен получаваме упреци за целувката с Местан, за Тройната коалиция - цялата атака беше насочена към миналото. Всичко беше връщане назад. Ще трябва да доказваме, че се променяме. Сега се чувствам в променена ситуация".

Като променена ситуация тя визираше както вътре в партията, така и в съотношението между останалите партии.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Но
  НОМЕНКЛАТУРЧИК
  4 0
  09:43, 17 юни 2019
  за пореден път доказа и показа че е една шафрантия.такива са докато не ги изритат няма отказване. противно същество.милионерка приватизаторка-защитничка на бедни и онеправдани. БОЖЕ БОЖЕ ПРИБЕРИСИ ВЕРЕСИИТЕ АКО ИМАШ ТАЗИ СИЛА.
 • 2
  Ве
  ВЕТЕРАН.
  3 -1
  11:33, 17 юни 2019
  Не тва са алчни подли но се чудя как още хора им вярват след всичко което са направили да сме в това състояния подкрепяйте ги още ама тя знае къде е най голямата грешка тройната коалиция дадоха им земеделие и всичко целувки с Местан кумониз да целува тур Левски и Ботев ако станат да ги видят 50 ще потънат надолу в земята ужас.
 • 3
  Xy
  XYY
  2 0
  11:38, 17 юни 2019
  Дясната ръка на Костов завладя окончателно БСП.

Хороскоп за 27.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
27 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
27 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
27 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
27 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
27 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
27 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
27 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
27 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
27 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
27 яну 2020
Последни новини