Самоубил ли се е Ван Гог? Търг отново разпалва спора

Обявяването на търг на пистолета, с който се предполага, че се е самоубил Винсент ван Гог разпали отново дебата дали наистина известния художник е отнел сам живота си или е бил застрелян от някой друг.

Оръжието бе обявено на търг днес, като се очаква да достигне цена над 50 000 долара.

От години експертите са приели обяснението, че Ван Гог се е застрелял сам в гърдите с пистолет през юли 1890.

Пистолетът бе намерен 70 години по-късно, на поле в близост до село Овер-Жур-Оаз, в което загинал Ван Гог, оттогава се смята, че това е оръжието с което известният художник се е самоубил.

Ван Гог живял 30 часа след прострелването. Последните му думи, според брат му Тео били: ”тъгата ще трае вечно”.

След смъртта си холандският импресионист, отрязал сам ухото си в спор с Пол Гоген, се превърна в архетип на отчаян, обзет от самоубийствени мисли художник.

Но през 2011 биографите Грегъри Уайт Смит и Стивън Найфех обявиха, че Ван Гог не се е самоубил, а е бил спрострелян случайно от 16-годишни Рене Секретан, който прекарвал лятото си в същото село.

Според тях Секретан и брат му се сприятелили и тормозили Ван Гог по време на престоя му в Овер, като оръжието било собственост на Секретан.

Въз основа на редица неясноти относно последните часове от живота на Ван Гог, авторите предполагат, че художникът е бил застрелян при боричкане със Секретан, а след това обявил, че се самопрострелял, за да прикрие момчетата.

Теорията, че Ван Гог е бил убит бива отхвърляна от някои експерти, запознати с живота на художника. Найфех обаче твърди, че е по-убеден от всякога, че Секретан е застрелял Ван Гог.

Обявеното на търг оръжие е произведено в Белгия – 7-милиметров револвер Lefaucheux – популярно малокалибрено оръжие по онова време.

То отговаря на описанието на 7-милиметровия куршум, изваден от тялото на Ван Гог от лекаря му, като се смята, че слабата му мощ е причината Ван Гог да не умре веднага, а по-късно в хотел все още с куршума в гърдите.

Пистолетът бил открит от фермер през 1965 – 75 години след смъртта на Ван Гог, на нива в Овер, силно корозирал и негоден за употреба. Той бил предаден на семейството, собственик на хотела, в който починал Ван Гог.

Според организаторите на търга, разследване на писателя Ален Роан установило, че корозиралото оръжие е останало заровено в земята близо 50 години.

Разследването на Роан било прието като официално от Музея на Ван Гог в Амстердам, който показа оръжието през 2016 в рамките на изложба, посветена на психичното разстройство на художника.

Според разследването на Роан, мястото, на което е открито оръжието съвпада с описанието на полето, на което Ван Гог рисувал и за което се твърди, че се е самопрострелял.

Според експерта Мартин Бейли, револверът е приет от мнозина за оръжието, с което Ван Гог е отнел собствения си живот.

И макар да определя биографията на Смит и Найфех за отлична, той не приема тяхната теория за смъртта на художника.

“Убеден съм, че е било самоубийство, а не убийство. Семейството на Ван Гог и негови близки приятели са смятали, че е самоубийство”, казва той.

Според Найфех, който заедно със Смит получи награда Пулицър през 1991 за биографията на американския художник Джаксън Полък, разговорите му с криминалисти само са затвърдили убеждението му, че Секретан е застрелял Ван Гог.

Найфех посочва, че липсват каквито и да е доказателства свързващи оръжието с Ван Гог или с причината за смъртта му.

Въпреки че Ван Гог е един от най-известните художници в света, той продал една-единствена картина в живота си, при това за 400 франка.

Най-скъпата картина на Ван Гог до момента е изтъргувана за 82 милиона долара през 1990 - "Портрет на д-р Гаше“ от 1890. Гаше в крайна сметка присъствал на смърта на художника по-късно същата година.

Източник: livescience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини