18 °C

Детето е с астма? Водете го на село!

Богатата микрофлора на селските домове помага на децата да изградят правилно имунитета си и чувствително намалява вероятността от развитие на астма и други форми на алергия. До този извод са стигнали финландски медици, които неотдавна публикуваха резултатите от експеримента си в списание Nature Medicine.

„От незапомнени времена човек се приспособява към живота в среда, която е богата на микроби. Отношенията ни с тях се промениха в резултат на урбанизацията, което може да предизвика епидемия от астма и алергии. Ние проверихме така ли е наистина, като се опитахме да пренесем богатата микрофлора на селските къщи в градски условия“, разказва Юха Пекканен от Хелзинкския университет.

Астмата е хронично възпаление на дихателните органи, което се изразява в пристъпи на задушаване с различна сила и продължителност. Те възникват заради нарушения в работата на имунните клетки, които предизвикват възпаление на дихателните пътища. По данни на СЗО над 300 млн. души страдат от алергия и всяко десетилетие броят на болните нараства 0,5 пъти.

Тези нарушения в работата на имунните клетки, смятат учените, могат да възникнат по най-различни причини – в резултат на недостатъчния контакт на хората с микробите и плесенните гъби, които обучават имунитета със сигнали „свой-чужд“; заради развитието на хронични възпаления; заради затлъстяването, а също и в резултат на нарушения в обмяната на веществата и работата на сигналните молекули.

Тъй наречената „хигиенна хипотеза“ намира все повече привърженици. Неслучайно учените предлагат да се борим с астмата и другите форми на алергия като преднамерено оставяме децата да играят в мръсни пясъчници, не ги изолираме от паразити и не мием ръцете им всеки път, когато имат контакт с микроби.

Пекканен отбелязва, че много родители отдавна се опитват да се борят с астмата, изпращайки децата си на село, където те постоянно контактуват с микроби, мръсотия, и други „дресьори“ на имунната система. Този прост метод работи достатъчно ефективно, както показват десетки наблюдения и изследвания в последните години.

Ученият и колегите му се опитали да разберат в какво точно се състои оздравителният ефект на живота на село, наблюдавайки здравословното състояние и средата на обитание на две големи групи деца през първите шест години от живота им.

Половината от участниците в този проект живеели в типични градски условия, а останалите - на село. Още преди раждането, учените изследвали домовете, оценили нивото на влажността, богатството на микрофлората и направили кръвен анализ на родителите.

Сравнявайки как се развиват астмата и алергиите при децата, учените се опитали да разберат какво в селото влияе на тези болести и може ли същите параметри да се пренесат в градски условия. Оказало се, че вероятността да се разболееш от астма се влияе не толкова от конкретните видове микроби, колкото от количеството им.

Най-често боледували жителите на града, където микрофлората силно се различава от тази на село. Този фактор оказал най-силно влияние върху развитието на болестите, за разлика от влажността, наличието на плесенни гъби и други феномени.

Впоследствие учените провели сходен експеримент на територията на Германия. Въпреки че методиката на анализ на микрофлората се отличавала, изводите на Пекканен и колегите му се оказали сходни. Имунологът и неговият екип изолирали микробите, които са свързани с развитието на астма и защитата от нея. Оказало се, че няколко вида бактерии влияят на шансовете да се разболееш.

Повишеното ниво на стрептококи в микрофлората на дома например способства развитието на астма, а появата на цианобактерии и микроби от рода Sphingobacteriia и Alphaproteobacteria понижават тази вероятност. В скоро време учените планират по-детайлно изследване на различията между селската и градската микрофлора с надеждата да разберат как може да се промени състава на последната, за да бъдат защитени от астма децата.


Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
17.09.2019
Последни новини