5 °C

Детето е с астма? Водете го на село!

Богатата микрофлора на селските домове помага на децата да изградят правилно имунитета си и чувствително намалява вероятността от развитие на астма и други форми на алергия. До този извод са стигнали финландски медици, които неотдавна публикуваха резултатите от експеримента си в списание Nature Medicine.

„От незапомнени времена човек се приспособява към живота в среда, която е богата на микроби. Отношенията ни с тях се промениха в резултат на урбанизацията, което може да предизвика епидемия от астма и алергии. Ние проверихме така ли е наистина, като се опитахме да пренесем богатата микрофлора на селските къщи в градски условия“, разказва Юха Пекканен от Хелзинкския университет.

Астмата е хронично възпаление на дихателните органи, което се изразява в пристъпи на задушаване с различна сила и продължителност. Те възникват заради нарушения в работата на имунните клетки, които предизвикват възпаление на дихателните пътища. По данни на СЗО над 300 млн. души страдат от алергия и всяко десетилетие броят на болните нараства 0,5 пъти.

Тези нарушения в работата на имунните клетки, смятат учените, могат да възникнат по най-различни причини – в резултат на недостатъчния контакт на хората с микробите и плесенните гъби, които обучават имунитета със сигнали „свой-чужд“; заради развитието на хронични възпаления; заради затлъстяването, а също и в резултат на нарушения в обмяната на веществата и работата на сигналните молекули.

Тъй наречената „хигиенна хипотеза“ намира все повече привърженици. Неслучайно учените предлагат да се борим с астмата и другите форми на алергия като преднамерено оставяме децата да играят в мръсни пясъчници, не ги изолираме от паразити и не мием ръцете им всеки път, когато имат контакт с микроби.

Пекканен отбелязва, че много родители отдавна се опитват да се борят с астмата, изпращайки децата си на село, където те постоянно контактуват с микроби, мръсотия, и други „дресьори“ на имунната система. Този прост метод работи достатъчно ефективно, както показват десетки наблюдения и изследвания в последните години.

Ученият и колегите му се опитали да разберат в какво точно се състои оздравителният ефект на живота на село, наблюдавайки здравословното състояние и средата на обитание на две големи групи деца през първите шест години от живота им.

Половината от участниците в този проект живеели в типични градски условия, а останалите - на село. Още преди раждането, учените изследвали домовете, оценили нивото на влажността, богатството на микрофлората и направили кръвен анализ на родителите.

Сравнявайки как се развиват астмата и алергиите при децата, учените се опитали да разберат какво в селото влияе на тези болести и може ли същите параметри да се пренесат в градски условия. Оказало се, че вероятността да се разболееш от астма се влияе не толкова от конкретните видове микроби, колкото от количеството им.

Най-често боледували жителите на града, където микрофлората силно се различава от тази на село. Този фактор оказал най-силно влияние върху развитието на болестите, за разлика от влажността, наличието на плесенни гъби и други феномени.

Впоследствие учените провели сходен експеримент на територията на Германия. Въпреки че методиката на анализ на микрофлората се отличавала, изводите на Пекканен и колегите му се оказали сходни. Имунологът и неговият екип изолирали микробите, които са свързани с развитието на астма и защитата от нея. Оказало се, че няколко вида бактерии влияят на шансовете да се разболееш.

Повишеното ниво на стрептококи в микрофлората на дома например способства развитието на астма, а появата на цианобактерии и микроби от рода Sphingobacteriia и Alphaproteobacteria понижават тази вероятност. В скоро време учените планират по-детайлно изследване на различията между селската и градската микрофлора с надеждата да разберат как може да се промени състава на последната, за да бъдат защитени от астма децата.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се чувствате добре, ако не се отдадете на желанието си да бездействате, а поемете инициатива и станете полезни с умения, опит и рутина. Довършителната работа по дома трябва да се свърши и това ще постигнете с леко, в случай, че я започнете днес. Беритбата на плодовете отложете за по-късно.
07 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Успявате напълно да осъществите намеренията си. Случващото се около вас ще се подрежда по начин, какъвто на вас е удобен, и това ще ви дава възможност с лекота да се справяте със задачите си. Много от вас ще пътуват. Родителите ви очакват повече участие във фамилните дела. Точно сега не ги разочаровайте.
07 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Несгодите около вас ви правят нервни и раздразнителни. Помислете в какво грешите и се постарайте да се поправите. Така животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви. Гостуване на приятел ще ви зарадва и помогне да се отпуснете. Други ще посветят времето си в усвояване на нови знания.
07 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Овладяното ви поведение и разумните изводи, които правите ще се окажат вашия печеливш ход. На моменти може да се почувствате отегчени, но крайната цел ще ви държи в добра кондиция. Интересът ви към развлеченията ще ви направи активни в организирането на подходящо мероприятие. Много хора около вас ще се включат в него.
07 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Късметът ви днес е добър и ви позволява доста смели действия. Не трябва да се притеснявате от последствията (те естествено ще са чудесни за вас). Все пак това не значи, че непременно трябва да забравите за чувството си на мярка и да кажете неща, за които да съжалявате. В личен план сте объркани, но научавате добри новини, които ще ви обнадеждят.
07 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес е добър ден за разрешаване на проблемите. Напрежението около вас ще е голямо, но запазете спокойствие и се опитайте да намерите най-доброто решение във всяка ситуация. Не се притеснявайте от промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Намерете начини да се разтоварите вечерта.
07 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете дали не пропускате важни неща. Работата ви налага да вземете неотложни мерки. Не взимайте присърце критиката на околните, но въпреки това е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате.
07 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С добри намеренията сте, но общуването днес е възможно да направи критично отношението ви към хора и събития. Починете си. Разходка сред природата ще ви зареди и изпълни с добри очаквания. Любимите ви хора ще ви носят настроение.
07 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес няма причини настроението ви да не е прекрасно. Атмосферата в дома ви е спокойна, вашите близки са сърдечни и подхождат с разбиране към нещата, които ви вълнуват. Успявате да изгладите недоразуменията с човека до вас. Най-после водите разговор, към който отдавна сте се стремили. Държите развоя на събитията в свои ръце.
07 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мислите за почивката си, но няма да пренебрегнете и очакващите вниманието ви задачи. В желанието си да свършите всичко може да останете разочаровани, но не бързайте да унивате, с бързи действия ще успеете да се справите. Любимите ви хора ще се погрижат да направят денят ви интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията им.
07 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повечето от представителите на знака предпочитат да се отдадат на заслужена почивка днес. Останете си у дома и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви действа разтоварващо. Някои от вас посрещат гости, които ще ги изненадат приятно. Очаквайте новини от ваш близък, когото не сте виждали отдавна. Радвате се на успеха на близък приятел.
07 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Главоболията не могат ви откажат да действате така, както ви повелява сърцето. Нямате нужда от съвети, вие най-добре знаете към какво се стремите и как да го постигнете. Ще успеете. Здравето няма да ви създава проблеми, но въпреки това е добре да се храните балансирано, без да стигате до крайности в нещо.
07 дек 2019
Последни новини