Емил Кошлуков е новият генерален директор на БНТ

Емил Кошлуков е новият генерален директор на БНТ, съобщават от Съвета за електронни медии.

Днес той беше избран от членовете на Съвета с три гласа "за" и два - "против".

Неговата кандидатура подкрепиха председателят на СЕМ София Владимирова и членовете Бетина Жотева и Розита Еленова.

Кошлуков участва във финалния етап на конкурса заедно с още петима кандидати - Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов, Сашо Диков и Стоил Рошкев.

Новият генерален директор на БНТ ще встъпи в длъжност след подписване на договор за управление.

Емил Кошлуков е роден през 1965 г. в Пазарджик. Завършва средното си образование в Английската гимназия в Пловдив. Докато отбива военната си служба той е осъден за антидържавна пропаганда на 6 години лишаване от свобода и изтърпява присъда като политически затворник в Старозагорския затвор. През 1989 г. излиза от затвора и започва отново активна дейност срещу комунистическия режим. Става председател на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД).

Учредител е на Съюза на демократичните сили (СДС) - първата политическа сила, опозиция на Българската комунистическа партия. През 1991 г. Емил Кошлуков печели стипендия от фондация "Отворено общество", след което завършва висшето си образование в Калифорнийския университет (Санта Барбара), специалност "Политически науки". В края на 90-те години на миналия век Кошлуков създава една от първите неправителствени организации, печелеща проекти с наши и чужди донори в сферата на гражданския контрол и мониторинга върху изпълнителната и законодателната власт.

През 2001 г. Емил Кошлуков ръководи предизборния щаб на Негово Величество Симеон Втори, който през лятото на същата година е избран за министър-председател на България. В периода 2001-2005 г. Кошлуков е депутат в 39-ото Народно събрание и председател на политическа партия "Новото време".

През 2005-2009 г. е водещ и продуцент на предаването "Таралеж" в телевизия "Евроком". През 2010-2014 г. Емил Кошлуков създава и управлява продуцентската компания "Ноу Фрейм Медиа". За това време "Ноу Фрейм" заема първо място по брой създадени продукции за българския тв пазар, като фирмата работи едновременно с четирите големи национални телевизии - БНТ, БТВ, Нова ТВ, ТВ7.
От 2010 г. до 2014 г. Кошлуков е автор и водещ на "Факторът" ("Уикенд с...) по ТВ7 - първото публицистично предаване в сутрешния пояс на ефира през уикенда. От 2015 г. до 2017 г. Емил Кошлуков работи като водещ в Канал 3 и консултант по различни медийни проекти. От декември 2017 г. е директор на дирекция "Програма БНТ 1", а от януари 2018 г. е водещ на публицистичното предаване "Още от деня" в ефира на обществената телевизия. През април 2019 г. Емил Кошлуков е определен за изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ. Носител е на голямата награда от конкурса за телевизионна журналистика "Св. Влас".

Припомняме, дни преди да стане ясен изборът на новия шеф на БНТ от "Демократична България" заявиха, че СЕМ играел купен мач и всъщност нямало нужда от провеждане на конкурс, а можело да се премине към директно назначение на Кошлуков.

От Асоциацията на европейските журналисти пък изразиха съмнение, че тежкото финансово състояние на БНТ е отблъснало най-добрите професионалисти за нов генерален директор на телевизията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    С.
    С.и.
    2 0
    14:50, 5 юли 2019
    То се знаеше , че ще той. Политически избор.
  • 2
    Те
    Терлецки
    2 -1
    17:28, 5 юли 2019
    Седесарите бяха за кратко на власт но разбиха държавата Тоя тнарикат е един от тях Сега я разбиват гербаджиите
Последни новини