България остана без хеликоптер-линейка

"Хели ер", собственикът на последния хеликоптер-линейка в България, го е продал в чужбина, с което спасителните операции по въздух в планините стават невъзможни. С това застрахователят "Лев инс", който ползваше машината досега, вече не може да предлага тази услуга на своите клиенти.

За това става ясно от писмо на компанията до застрахователните брокери и агенти, с което тя ги информира, че прекратява предлагането на застраховката "Планинска грижа". Тя струваше 36 лв. годишно, като основата на полицата беше именно "навременно транспортиране с хеликоптер до медицинско заведение" при инцидент или заболяване.

Последната хвърчаща линейка 

В писмото до застрахователните посредници от "Лев инс" уведомяват, че се преустановява издаването на полици по застраховката "Планинска грижа". На клиентите, които имат вече сключени, валидни застраховки, ще бъдат изпратени индивидуални писма, с изчислен остатък от сумата, която може да им бъде възстановена, ако решат да прекратят полицата.

Като причина за прекратяване на застраховката от "Лев инс" посочват продажбата в чужбина на последния хеликоптер-линейка, обслужвал територията на страната досега. Той е бил собственост на частната компания "Хели ер" и се е ползвал от застрахователя с договор за наем. От писмото става ясно, че "Хели ер" е стопанисвала два специализирани хеликоптера за спасявания, но заради затруднения в поддръжката им през миналата година единият от тях е продаден, а сега компанията се е разделила и с втория. Според застрахователната компания други такива специализирани хеликоптери в България няма, но се правят опити да се намери алтернатива.

В търсене на решение

"Към настоящия момент компанията търси възможност да продължи предлагането на услугата "Въздушно спасяване и транспортиране" на територията на България, но среща изключителни трудности поради липсата на медицински хеликоптери в страна", се посочва в писмото на компанията.

Потърсени, от "Хели ер" обещаха да представят подробности по случая в петък. Компанията е акционерно дружество, в което 96.6% от капитала се държат от "Хелитранс", чийто краен собственик е Георги Спасов. Той е и изпълнителен директор на хеликоптерната компания. За 2018 г. тя отчита 22.5 млн. лв. приходи и нетна загуба за годината в размер на 880 хил. лв.

Освен "Лев инс" много други застрахователи предлагат обикновени туристически застраховки, които покриват разходите по издирване, оказване на първа помощ и хоспитализация от Планинската спасителна служба.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини