Не, спецслужби не са обискирали офиси на Зеленски. Фалшива новина е

Държавното бюро за разследване (ГБР) не е провеждало слествени действия в канцеларията на президента на Украйна Владимир Зеленски. Това съобщи "Украинская правда", като се позовава на пресслужбата на държавния глава.

Според представители на украинския лидер не е имало следователи на Комитета за държавна сигурност в сградата на президентската администрация на 11 юли.

"Тази информация е фалшива", подчертава пресслужбата, като отбелязва също, че следствени действия в канцеларията на държавния глава са извършвани само веднъж - на 29 май. Тогава новият секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, назначен от Зеленски, обяви за изчезването на компютърно оборудване от ситуационния център на Съвета за национална сигурност и отбрана след напускането на екипа на предишния президент Петро Порошенко.

Президентската служба опровергава публикувана масово в руски медии информация за обиски в офоци на Зеленски.

ГБР също потвърждава: "Това е фалшива информация."

"Вчера там не е имало разследващи действия”, заяви прессекретарят на бюрото Анжелика Иванова, цитирана от изданието.

"Има наказателно производство по отношение на ситуационната зала. То се разследва. Някои следствени действия се извършват в неговите рамки", отбеляза тя.

"Но вчера в канцеларията на президента не са провеждани никакви действия по разследването".

Информация за обиските бе разпространена вчера първо от изданието "Главком", което се позовава на анонимни източници в правоприлагащите органи на Украйна. Според публикацията следователите са се интересували от нивото на секретност в тези помещения по време на председателството на Порошенко. Изданието допуска, че става дума за събиране на класифицирана информация в полза на Русия.

Снощи Зеленски разговаря с Путин по телефона. Темата на тяхния първи разговор е била връщането на пленените военни моряци и други граждани на Украйна, задържани на територията на РФ.

Коментари в сайта

Последни новини