Какво извади от строя сателитната навигация на цяла Европа?

Европейската система за спътникова навигация Galileo не работи вече четвърти ден, без да е известна причината за повредата. Системата е спряла да предава данни от петък, а според служителите на Европейската агенция за глобалните навигационни спътникови системи се касае за „технически инцидент, свързан с наземната инфраструктура“. Това означава, че потребителите с по-новите смартфони, които поддържат Galileo, ще трябва междувременно да разчитат на американската GPS, руската Glonass или китайската Beidou мрежа за навигация.

В момента експерти работят за възстановяване на нормалното функциониране на сателита. Създадена е комисия за оценка и анализ на точната причина. Естествено, навигационните възможности няма да бъдат достъпни до отстраняване на проблема. Способността на Galileo да улавя сигнали за бедствие в морето или планините и издирване на изпратилите го обаче не е засегната от повредата.

Към момента данните от страницата на Galileo показват, че 26 от спътниците не работят, два се тестват, а други два са извън оперативно състояние от 2014 и 2017 г. Още 12 се изработват в момента. Системата бе проектирана и разработвана 17 години и включена през декември 2016 г.

Прекъсването няма да повлияе особено на ежедневните ви издължения, но е тревожно, че сравнително нова, технически сложна система може да не функционира толкова дълго. Според специализирания сателитен сайт Inside GNSS бъгът е в италианската Precise Timing Facility (PTF), която отговаря за калибриране на времето на всички сателити.

ЕС създаде Galileo като алтернатива на американския GPS и руския GLONASS. Проектът стартира през 2003 г. като съвместно начинание на Европейския съюз и Европейската космическа агенция. Освен страните участнички от Европейския съюз в проекта имат участие също Китай, Израел, Мароко, Саудитска Арабия, Южна Корея. Преговори се водят с представители на Аржентина, Австралия, Бразилия, Чили, Индия, Малайзия, Русия и Украйна. Очаква се системата да бъде напълно функционираща към 2020 г.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини