Започва ремонтът на „Гърбавия мост“ в Харманли

Една от емблемите на Харманли – „Гърбавия мост“, ще бъде ремонтиран изцяло, а мястото около него обновено.

Дългоочакваната реставрация става факт по проект на общината в сътрудничество с „Асоциация за популяризиране на Одрин и туризма в Одрин“, като финансирането е осигурено по линия на Interreg – ИПП България – Турция.

Преди ден кметът на Харманли Мария Киркова е подписала договора за старта на консервацията и реставрацията на сводестия мост над река Олудере, като недвижима културна ценност. 750 000 лева получава българската община за това по програмата, съобщиха от местната администрация.

Планът е за възстановяване на пешеходната зона по съоръжението. По моста ще бъде извършена работа по спиране на разрушителните процеси по инфилтрация на вода, за ограничаване на ерозията на фугите и камъка.

Особено внимание ще се обърне в пренаправата на настилката на моста, която няма да позволява проникването на вода в структурата му.
Гърбавият мост е строен през 1585 година. Той е единственият изцяло запазен градеж от обособяването на Харманли като селище. Смята се, че е дело на големия архитект на Османската империя Мимар Синан и съчетава в себе си най-добрите градоустройствени, инженерни и художествени достижения на времето си. Той е един от най-изящните средновековни мостове в България.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Em
    Emo
    9 -5
    17:23, 16 юли 2019
    Яко дърпане на парички ще падне , ще има и за раздаване за изборите - знаят кога да започнат . Сами сте си виновни граждани на Харманли.
  • 2
    Ет
    Етъра
    0 0
    06:48, 19 юли 2019
    750 000 за тая съборетина. Голямо лапане ши пада.
  • 3
    Бу
    Бу бу
    0 0
    18:40, 11 сеп 2019
    Само обещания. Парите ще свършат, още преди да е започнал ремонта. Трябват пари за избори, нови коли, апартаменти и т. Н.
Последни новини