Neuralink на Мъск е готова да свърже човешки мозък с компютърни системи

Компанията Neuralink на Илън Мъск обяви, че е готова да свърже човешкия мозък с компютърните системи чрез вкарване на импланти, съобщава "Блумбърг".

Невротехнологичната компания разкри план да постави в парализирани пациенти електроди, които ще им позволят да работят с компютри с умовете си.

През последните 25 г. Мъск тръгна от онлайн банкиране, соларни панели, техника за копане на тунели, електрически автомобил, ракета, която може да се използва повече от веднъж, дори и електрически автомобил на ракета. Сега с Neuralink той има дългосрочна цел - да постигне симбиоза с изкуствения интелект.

Основаната през 2017 г. компания до момента криеше естеството на работата си, освен общото, че разработва система за прехвърляне на информация между човека и компютъра. По време на първата си демонстрация компанията показа, че може да записва мозъчната дейност на гризач чрез хиляди малки електроди, хирургически имплантирани до невроните и синапсиите на плъха. За да постигне това, Neuralink, базирана в Сан Франциско, изглежда, че е постигнала редица успехи, които позволяват свързване на високоскоростни компютърни системи с мозъка.

Сега компанията ще търси одобрението на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), за да започне клинични изпитания върху хора най-рано от следващата година, според съоснователя и шеф на Neuralink Макс Ходак. Целта е да се направят четири 8-милиметрови отвора на черепа на парализирани пациенти и да се поставят импланти, които ще им дадат възможност да контролират компютри и смартфони с мислите си.

Много хора отписват това като невъзможно. Ще излязат големи неща в тази сфера през следващото десетилетие и ние трябва да го вземем на сериозно, коментира Ходак.

Neuralink, която е събрала повече от 150 милиона долара от инвеститори, включително най-малко 100 милиона долара от Мъск, вярва, че в крайна сметка милиони хора ще решат да участват в тази програма.

Звучи доста откачено, но в крайна сметка ние ще постигнем симбиоза с изкуствения интелект, заяви Мъск на пресконференция в Сан Франциско във вторник вечерта.

Това не е задължително нещо. Нещо, което може да избереш да имаш, ако желаеш. Това е нещо, което мисля, че ще бъде наистина важно в цивилизационен мащаб, смята той.

В публикуван вчера документ Neuralink съобщава, че са провели най-малко 19 мозъчни операции върху животни с роботи и успешно са поставили нишки при 87% от случаите. Количеството информация, което е събрано от плъха, е 10 пъти по-голямо от най-мощните сензори в света сега, които могат да събират данни.

Ако компанията получи одобрение, електродите, веднъж поставени в дупките на черепа на пациента, се предполага, че ще регистрират мозъчна дейност и ще разчитат на малко устройство, имплантирано зад ухото, което ще предава информацията до компютър. Ходак каза, че първите операции ще се провеждат при пълна упойка, но се надяват в бъдеще да е местна.

"Ние ще направим дупките в черепа с лазер и без изпитване на болка, поставяме нишките, затваряме дупките със сензор и след това се прибирате вкъщи. Ще бъде като лазерна операция на очите", обясни Ходак.

Ако всичко приключи по план, според Ходак, пациентите с импланти ще могат да пишат смс и имейли просто с мислите си. Един ден хората ще могат дори да изработят нов език в мозъците си, цифрова размяна на мисли с някой друг. Засега обаче целта е да се помогне на хора с парализа и да се изписват 40 думи в минута.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини