Продължава премахването на ИУМПС в Димитровград, увеличават се местата за паркиране

    Преди 2 години писахме за изоставените автомобили в Димитровград, след което последваха масови проверки от страна на общиснките органи за изоставените возила на територията на града. В рамките на кампанията, само за една седмица, върху стари коли в Димитровград бяха поставени 46 стикера, а за 3 месеца - 91, които според критериите попадат в графата на излезлите от употреба моторни превозни средства.

    Повечето от собствениците предприеха мерки по премахването на возилата от обществените терени и така освободиха паркоместа и градинки от загробените върху тях автомобили. Автомобилите, за които не бяха предприети мерки, бяха репатрирани от общинските власти.

    2 години по-късно, излезлите от употреба возила в града, заемащи общественно пространство, са видимо по-малко, но все още има собственици, които не преприемат мерки за отсраняването на излезлите от движение автомобили. От началото на тази година, от общината са съставили 32 броя предписания за преместване на автомобили, намиращи се на територията на община Димитровград - значително по-малко в сравнение дори с първата седмица на масовата акция, предприета през 2017-та година.

    В резултат на работата на Комисията, по-голяма част от собствениците на автомобили, получили предписания, са преместили ИУМПС или са ги привели в движение. Принудително репатрирани с паяк тази година са 5 броя автомобили, чиито собственици не са спазили 3 месечния срок за преместване. За всяка репатрирана кола е съставен протокол за преместване.

    Съдбата на репатрираните автомобил е, че те се съхраняват на площадка за временно съхранение, собственост на Община Димитровград. Освобождаване на автомобила се извършва, след като собственикът заплати разходите по принудителното преместване и съхранение. Непотърсените автомобили се предават за разкомплектоване не по-рано от 14 дни от датата на приемането им.

    Едно моторно превозно средство се води за излязло от употреба, ако отговаря на едно или повече от следните условия (Наредба №34 за управление на отпадъците на територията на Община Димитровград):

    1. Моторно превозно средство с прекратена регистрация, за което има изрично писмено уведомление от лицензиран застраховател, съгл. чл.18а, ал.2, т.1 от Наредба №I-45 от 2000г.;

    2. Моторно превозно средство, на което не е заверен знакът за технически преглед съгл. чл.32д от Наредба №Н-32 от 2011г. за повече от две години от определената му дата за следващ преглед за проверка на техническата му изправност, в случай, че то се намира върху терен общинска или държавна собственост;

    3. Изоставено регистрирано МПС;

    4. „Изоставено регистрирано МПС” е ИУМПС, което се намира върху имот – държавна или общинска собственост, изоставено е от собственика си и той не се яви пред компетентните органи в тримесечен срок от уведомяването му по надлежния ред;                             

    През последните година общината инвестира в създаването на нови паркоместа в Димитровград, за увеличаващия се брой МПС-та, бяха ремонтирани стари паркинги и изградени нови такива. А изоставените возила продължават да заемат ценни терени в града. Въпреки работата на общинските служби, има все още изоставени и разпадащи се автомобили, които заемат местата на тези, които редовно използват своите МПС-та. Всеки от нас се е сблъсквал с проблема "къде да паркирам" главно около блоковете в града.

    Освен заемането на общински терени, отредени за паркиране или други пространства, като тротоари и градинки, те създават и лош облик на града ни. Кметът Иво Димов през 2017-та година коментира ситуацията с изоставените МПС-та: В последните години има доста случаи на изоставени коли в Димитровград. Те заемат паркоместа и са неприятна гледка. На мен също не ми е приятно да срещам по улиците такива автомобили без номера, със спуснати гуми.

    Според градоначалника, освен освобождаване на паркоместа, целта на акцията е да подобри градската среда. Димов заяви, че в Наредбата е предвидена санкция за собствениците, които не премахнат колите си в срок, но по-важно е да се подобри облика на Димитровград.

    В материала добавяме снимки на вероятно изоставени автомобили на територията на града и призоваме техните собственици да се обърнат към фирма, която може да ги репатрира и разфасова, ако няма да ги привеждат в движение.

    Общинските служители регулярно провеждат акции по установяване на автомобили, излезли от движение и правят предписания за премахването им или въвеждане в екслоатация. Община Димитровград обяви телефон, на който гражданите могат да подават сигнали за изоставени автомобили. Той е 0391/ 68 271

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ol
      Oleg
      11 -2
      17:28, 24 юли 2019

      Писна ми да обикалям паркинга всяка вечер и да си търся място за паркиране, а некви гробници не помръдвани от години или такива дето дядките се качват на тях 2 пъти годишно да заемат местата. Трабва ако не караш колата поне веднъж месечно да се мести в гараж, за какво му е на стареца с бастун да е пред блока, а хората които шофират ежедневно да ги спират някъде в квартала.

    • 2
      Ди
      Димитровградчанин
      6 -1
      21:38, 24 юли 2019
      Обикаляли и свършили си работата??? На ул Неофит Бозвели 2 има няколко дъргела които стоят от години ама иначе сме си свършили служебните задължения за които г-н Данъкоплатеца плаща заплати
      • Вр
        Врабеца
        1 0
        23:17, 1 авг 2019
        има телефон към общината за сигнали, не се дразни ами се обади
    Последни новини