Бедствено положение заради африканската чума обяви област Плевен

Със своя заповед областният управител на Плевен Мирослав Петров обявява бедствено положение на територията на област Плевен във връзка с установените огнища на болестта африканска чума по свинете (АЧС) в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Бедственото положение влиза в сила от днес (24 юли) и ще продължи до 31 юли 2019 година, като срокът при необходимост може да бъде удължен.

Плевенска област е втората, в която се обявява бедствено положение заради АЧС, в област Русе то е в сила от вчера, 23 юли.

За ръководител на операциите, произтичащи от обявеното бедствено положение, областният управител определя директора на ОДБХ - Плевен д-р Иван Йорданов.

Областният управител разпорежда:

  • органите на ОДБХ - Плевен да организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони;
  • ОД на МВР да организира охраната на всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза със заболяването африканска чума по свинете и да подпомага ОДБХ с информация за наличие на свине в дворовете на стопани в населените места;
  • органите на РДПБЗН - Плевен да оказват съдействие на ОДБХ - Плевен при действията им в населените места регистрирани огнища на заболяването;
  • кметовете на населените места в област Плевен да оказват пълно съдействие на органите на ОДБХ, ОД на МВР и РДПБЗН, съгласно действащата нормативна уредба.

В хода на провежданите действия, при необходимост, да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на общините на област Плевен. При изпълнението на дейностите да се вземат всички необходими мерки за опазване здравето и живота на участниците в тях като се провеждат нужните инструктажи, се казва в заповедта на областния управител.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини