Агенцията за приватизация смята, че "Булгартабак" работи

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол не смята, че са нарушени клаузи от договора за приватизацията на "Булгартабак холдинг" - в миналото държавен монополист на цигарения пазар, съобщи "Капитал".

Според приватизационния договор фабриките на холдинга, свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски, трябва да запазят предмета си на дейност до 2021 г., в противен случай дължат неустойка в размер на заплатената сума при покупката, която е 100 млн. евро.

Софийската фабрика беше окончателно затворена през 2016 г., а теренът й беше разчистен от сгради, за да послужи за нов строеж. През 2017 г. "Булгартабак" продаде марките си цигари на световния лидер Britsih American Tobacco и до миналата година тези брандове се произвеждаха по договор в Благоевград. Фабриката там затвори в началото на годината, а самият "Булгартабак холдинг" преди три месеца дори промени името си и то вече няма нищо общо с цигарите. Първоначалният купувач BT Invest вече няма участие в холдинга.

В отговор на запитване на "Капитал" Агенцията за приватизация е отговорила, че са "извършени насрещни проверки и е изискана информация и от други институции, която потвърждава, че дружеството осъществява производствена дейност, поради това не се е наложило проверка на място в предприятието".

В допълнение от агенцията казват, че частичното прекъсване на производствената дейност не е основание за налагане на санкции по приватизационния договор. Отбелязват, че спирането на производствената дейност през 2019 г. и изпълнението на оставащите задължения ще бъдат отчетени до 30 юни на 2020 г.

Още по темата четете тук. 

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини