Уикенд на ужасите разтърси САЩ

Това беше един от най-кървавите уикенди в новата история на САЩ. Край на насилието не се очертава, защото в САЩ няма нищо по-лесно от това да си набавиш пушка с няколко пълнителя. И скоро едва ли нещо ще се промени.

Ел Пасо, Тексас: най-малко 20 убити. Дейтън, Охайо: най-малко 9 убити. Само за 14 часа в САЩ загинаха 29 души от огнестрелни рани. Това беше един от най-кървавите уикенди в най-новата история на страната. Многобройни ранени все още са по болниците. Да не забравяме и тримата убити миналата неделя по време на един „Фестивал на храната" в Гилрой, Калифорния. Само за една седмица 32 души загинаха в САЩ от огнестрелно оръжие.

В Туитър президентът Доналд Тръмп написа, че мислите и молитвите му са насочени към близките на загиналите. Това вече се превърна в стандартен рефлекс на американските политици след всяка поредна масова престрелка в страната. Да, трогателно е да пращаш мисли и молитви, но едва ли помага особено... Вместо това президентът Тръмп трябва да насочи мислите си към онзи манифест в интернет, който според полицията навярно е бил публикуван от убиеца в Ел Пасо. В този текст 21-годишният предполагаем убиец дава воля на омразата си към имигрантите и твърди, че латиносите от Централна Америка едва ли не окупират Тексас.

И самият Доналд Тръмп говори за „инвазия“ на мигрантите от Централна Америка и изобщо не крие, че не ги иска в страната. Президентът призова „да се прибират там, откъдето са дошли" дори няколко депутатки, избрани в Конгреса, които имат американско гражданство или даже са родени в САЩ.

Подобни изявление на първия човек в държавата на практика узаконяват омразата и ксенофобията. И когато от тази омраза и ксенофобия избликне насилие, както стана в Ел Пасо, президентът няма право да отхвърля и личната си отговорност.

САЩ се нуждаят от по-строги оръжейни закони

„Мислите и молитвите", които политиците неизменно отправят след нещастия, като убийствата в Ел Пасо, са и опит да се избегнат същинските политически действия. Отдавна е ясно, че на САЩ им трябват по-строги закони за контрол над оръжията. Убиецът от Дейтън използва пушка с няколко резервни пълнителя, каквито човек много лесно може да си набави, примерно, на един от многобройните „оръжейни панаири" в САЩ. Ако полицията не беше реагирала буквално мигновено, убиецът от Дейтън можеше да застреля дори стотици хора.

След всяко подобно кръвопролитие в САЩ се надигат призиви за въвеждане на разрешителни за оръжие, за проверка на кандидатите и за по-строго законодателство. Същото беше през 2012 година, когато в едно основно училище в Санди Хук бяха застреляни 20 деца на възраст между 6 и 7 годинки. Същото беше и след убийството на 58 души по време на концерт в Лас Вегас преди около две години.

Същото беше и на Свети Валентин миналата година, когато поредният маниак застреля 17 ученици и учители в един колеж в Паркланд, Флорида. След тези убийства млади хора от Паркланд организираха протестно движение, а в техния „Поход за нашия живот" във Вашингтон се включиха десетки хиляди участници.

Силата на оръжейното лоби

Но оръжейното лоби разполага с толкова много пари и с толкова много власт, че каузата на протестиращите си остава глас в пустиня. След касапницата в Ел Пасо губернаторът на Тексас (от Републиканската партия) заговори не за закони, ограничаващи достъпа до оръжие, а за по-добра система за разпознаване и психични заболявания и грижи за пациентите, доколкото предполагаемият извършител навярно бил психично болен.

Но психично болни хора има навсякъде по света. Никъде другаде обаче толкова много мъже, жени и деца не стават жертва на огнестрелни оръжия. И убийствата на невинни хора В САЩ ще продължат ден след ден – дотогава, докато политиците позволяват на Националната оръжейна асоциация и на други могъщи лобисти да ги държат в ръцете си и да се противопоставят на съответното законодателство.

Там, където децата получават пушки за рождения ден. Истински. - Видео - Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Деца с оръжие - истинско: нещо напълно обичайно в САЩ, където на 100 души се падат 121 огнестрелни оръжия. Също и 14-годишната Шайен има пушка. За нея и нейното семейство това е не просто нещо нормално, а основно право....

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини